Sunday, December 26, 2010

Καζαμίας - η συνέχεια (2ο εξάμηνο)

(σε συνέχεια του προηγουμένου)

Ιούλιος 2011:

Εξωγήινοι απάγουν τον Αντώνη Σαμαρά, για να μάθουν το μυστικό του για την άμεση μείωση του ελλείμματος. Ο Γιώργος Παπανδρέου, ως Πρόεδρος του ΟΗΕ, διαπραγματεύεται την απελευθέρωση του ομήρου και υπόσχεται ότι δεν θα εφαρμόσει τα μέτρα του στην (υπό την κατοχή του ΟΗΕ) Ελλάδα, για να μη χάσουν την πατέντα. Οι εξωγήινοι δηλώνουν ευγνωμοσύνη και υπόσχονται να μην εισβάλουν στη γη για τα επόμενα 500 χρόνια. Ο Γιώργος Παπανδρέου είναι ακλόνητο φαβορί για το Νομπέλ Ειρήνης.

Υπάρχουν έντονες φήμες ότι θα μιλήσει ο Κώστας Καραμανλής. Οι φήμες αυτές ενισχύονται από φωτογραφικό στιγμιότυπο, στο οποίο φαίνεται να διστάζει για μια στιγμή πριν καταβροχθίσει ολόκληρη τυρόπιττα. Ο Προκόπης Παυλόπουλος διευκρινίζει ότι δεν πρόκειται για δισταγμό, αλλά για στιγμή οπτικής προ-εκτίμησης της γευστικής απόλαυσης που θα ακολουθήσει: "Ο Πρόεδρος είναι μερακλής".

Ο Αλέκος Αλαβάνος ιδρύει Μέτωπο Αλληλεγγύης με τους Διαγαλαξιακούς Μετανάστες. Ισχυρίζεται ότι στην Αθήνα υπάρχουν πάνω από 200.000 παράνομοι εξωγήινοι μετανάστες και ζητεί να αποκτήσουν δικαίωμα ψήφου. Η πρότασή του καταλήγει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, αλλά απορρίπτεται χάρη στο βέτο που άσκησε η Γαλλία, διαμαρτυρόμενη επειδή ο Πρόεδρος του ΟΗΕ δεν ανέθεσε στον Κώστα Πρέκα το χαρτοφυλάκιο του πολιτισμού στη νέα παγκόσμια διακυβέρνηση της Ελλάδος.

Αύγουστος 2011:

Η Σοσιαλιστική Διεθνής αναθέτει στο Μίκη Θεοδωράκη τη σύνθεση νέου ύμνου, για να παρηγορηθεί για την απώλεια του Προέδρου της. Ο Θεοδωράκης δηλώνει ότι το συνθετικό του έργο είναι ήδη άρτιο και ότι από αυτό πρέπει να επιλεγεί ο ύμνος. Τελικώς επιλέγεται η Άρνηση, επειδή η Σοσιαλιστική Διεθνής αρνείται να δεχθεί ότι ο Γιώργος Παπανδρέου δεν είναι πια πρόεδρός της.

Ο Ριζοσπάστης αποφασίζει να τονώσει την κυκλοφορία του μοιράζοντας DVD με την ιστορία της "Ζητιάνας" γυρισμένη σε κινηματογραφική ταινία. Για να πουλήσει περισσότερο, η ιστορία εμπλουτίζεται και με ερωτικές σκηνές. Ο Γιάννης (ήδη Θεόφραστος) Μπουτάρης ζητεί τα δικαιώματα της ταινίας, για να την προβάλει στην TV 100. Στην ταινία υπάρχουν μυστικά υποβολιμιαία μηνύματα υπέρ του κόμματος, με αποτέλεσμα όλοι οι Θεσσαλονικείς που την παρακολούθησαν (πρωτοστατούντος του Θεσσαλονίκης Ανθίμου) να γίνουν ΚΚΕ. Ο Άνθιμος θέτει υποψηφιότητα για γραμματέας του ΚΚΕ, υποστηρίζοντας ότι έχει τα μούσια που απαιτεί ο ρόλος και παραπέμποντας στον Άρη Βελουχιώτη. Η Λιάνα Κανέλλη υποστηρίζει θερμά την υποψηφιότητά του.

Ο Νικήτας Κακλαμάνης αποχωρεί από τη Νέα Δημοκρατία και εντάσσεται στο Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό. "Δεν μπορώ να συμμετέχω σε ένα κόμμα, που ανέχεται στις τάξεις του τον Ηλία Ψινάκη" δηλώνει. Ο Γιώργος Καρατζαφέρης ασκεί έντονες πιέσεις στον Σάκη Ρουβά, για να εντάξει και αυτόν στο κόμμα του. Ο Γιώργος Ανατολάκης δηλώνει ότι ο Καρατζαφέρης είναι μεγαλύτερος Πρόεδρος ακόμη και από τον Κόκκαλη, με αποτέλεσμα να τον πλήξει αμέσως κεραυνός. Γλιτώνει χάρη στην άμεση επέμβαση του Κακλαμάνη.

Σεπτέμβριος 2011:

Αντί για τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ο Πρόεδρος του ΟΗΕ και κυβερνήτης de facto της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου εξαγγέλλει την οικονομική του πολιτική από τη Βαγδάτη. Η οικονομική πολιτική περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός ισχυρού κρατικού τραπεζικού πυλώνα, την ενδυνάμωση της ανάπτυξης μέσω νέων διαταγμάτων του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και τον καθορισμό ανώτατης τιμής στην τυρόπιττα.

Ο Κώστας Καραμανλής σπάει επιτέλους τη σιωπή του δηλώνοντας, για τον Γιώργο Παπανδρέου, με αφορμή το τελευταίο αυτό μέτρο: "Τελικά τον είχα παρεξηγήσει, έχει και καλές ιδέες". Η δήλωση αυτή του Κώστα Καραμανλή γίνεται στο περιθώριο της παρουσίασης του δεύτερου βιβλίου του: "Φίνα στη Ραφήνα: οδηγός μαγειρικής και εγχειρίδιο ηλεκτρονικής ψυχαγωγίας". Το πρώτο βιβλίο του "Playstation for Dummies" είχε ήδη εξαντληθεί από τις προ-παραγγελίες και δεν έχει κυκλοφορήσει στην Ελλάδα, παρά μόνο σε κλεψίτυπα.

Ο Γιώργος Καρατζαφέρης συναντά τον Αλέξη Τσίπρα και συμφωνούν να συγκροτήσουν κοινό μέτωπο κατά της επικυριαρχίας του ΟΗΕ. Ο Καρατζαφέρης ζητεί επικεφαλής του Νέου Ελληνικού Κράτους να τεθεί ο Πειραιώς Δημήτριος (πρώην Σεραφείμ) και ο Αλέξης Τσίπρας συμφωνεί, με την προϋπόθεση να τοποθετηθεί ως επίτιμος αρχηγός ο Μανώλης Γλέζος. Και οι δύο συμφωνούν ότι τα οικονομικά θα τα χειρίζεται ο Αλέξης Μητρόπουλος και υπουργός Τύπου θα γίνει ο Γιώργος Αυτιάς.

Οκτώβριος 2011:

Η στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη (που γίνεται πρόωρα, στις 5 Οκτωβρίου, λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων του Παπανδρέου) επιφυλάσσει εκπλήξεις καθώς, εξ αιτίας και της παρουσίας του Προέδρου του ΟΗΕ, παρελαύνουν και όπλα του ΟΗΕ με διαγαλαξιακό βεληνεκές. Την παρέλαση σχολιάζει ο Δημοσθένης Λιακόπουλος, ο οποίος εκπλήσσει με τις εντελώς εξειδικευμένες γνώσεις που διαθέτει για τα καινούργια οπλικά συστήματα. Τα βιβλία του παρουσιάζουν εντυπωσιακή άνοδο στις πωλήσεις, εκτοπίζοντας ακόμη και τα βιβλία του Κώστα Καραμανλή.

Ο Καραμανλής, στενοχωρημένος από την εξέλιξη αυτή, αποφασίζει να μειώσει την κατανάλωση κρέατος κατά 15%. Μετά τη σχετική δήλωσή του τα χρηματιστήρια (κυρίως όσα διαπραγματεύονται παράγωγους τίτλους κτηνοτροφικών προϊόντων) παρουσιάζουν κάθετη πτώση, την οποία σώζει η δήλωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για έκδοση κτηνοτροφικών ομολόγων: ομολόγων βοοειδών, ομολόγων χοιρινών και ομολόγων αμνοεριφίων. Ο Καραμανλής μετανοιώνει για τη δήλωσή του και αποφασίζει να αγοράσει το σύνολο των ομολόγων αυτών, εγγυώμενος ο ίδιος και προσωπικά την κατανάλωση των ειδών που καλύπτουν. Ξεκινά σημαντική οικονομική άνθιση στην Ευρώπη και ο ΟΗΕ εξετάζει σοβαρά να ξαναπαραδώσει την Ελλάδα στους Έλληνες. Ανεπίσημες πληροφορίες επιβεβαιώνουν τη μεγάλη ανατροπή στο Νομπέλ Οικονομίας, το οποίο τελικώς θα απονεμηθεί στον Κώστα Καραμανλή και όχι στον Αντώνη Σαμαρά.

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος αποφασίζει να αποχωρήσει από τη Νέα Δημοκρατία και να ιδρύσει δικό του κόμμα, δυσαρεστημένος, επειδή δεν προωθήθηκε η υποψηφιότητά του για το Νομπέλ Ειρήνης. Ζητεί από το Μίκη Θεοδωράκη να του παραχωρήσει ένα τραγούδι του για τον ύμνο του νέου κόμματος και καταλήγουν στη "Βάρκα στο Γυαλό". Στο σχετικό βίντεο κλιπ φαίνεται να τραγουδά ο ίδιος ο Δημήτρης Αβραμόπουλος και να απευθύνεται στην Ελλάδα, η οποία συγκινημένη στο τέλος τον αγκαλιάζει.

Νοέμβριος 2011:

Η Ελλάδα ζει πολλαπλή αγωνία. Το όνομα του κόμματος του Δημήτρη Αβραμόπουλο παραμένει άγνωστο. Ο Κώστας Καραμανλής δεν έχει μιλήσει ακόμη. Ο Ριζοσπάστης δημοσιεύει σε συνέχειες το συγκλονιστικό θρίλερ του Απόστολου Γκλέτσου "Οι αγώνες μου για το κόμμα" και η κατάληξη της μιας συνέχειας είναι πιο δραματική από της προηγούμενης. Η Ευγενία Μανωλίδου δεν έχει αποφασίσει ακόμη τι εκπομπή θα κάνει στην τηλεόραση. Δεν είναι γνωστό εάν θα φωταγωγηθεί δέντρο στην Πλατεία Συντάγματος. Επίσης, γίνεται κοινή συνείδηση ότι υπάρχει σοβαρή πιθανότητα ο κόσμος να καταστραφεί το 2012. Μοναδικό βάλσαμο στην ψυχή των Ελλήνων είναι η επανάληψη της σειράς "Ρετιρέ" του (μακαρίτη) Γιάννη Δαλιανίδη, η οποία αποτελεί πλέον σταθερό σημείο αναφοράς της καθημερινότητάς τους.

Η Μητρόπολη Θεσσαλονίκης προσπαθεί να μιμηθεί την τεράστια εμπορική επιτυχία της ζώνης πορνό της TV 100 και καθιερώνει στο κανάλι της ερωτική ζώνη με συνεχή απαγγελία του "Άσματος Ασμάτων" από καλόγριες. Τα αποκαρδιωτικά αποτελέσματα την οδηγούν στην αναθεώρηση του προγράμματος με ταινίες όπως "Όργια στο Μοναστήρι", "Ήταν Μοναχή, ήμουν μοναχός", "Ήταν Μοναχή, ήμουν Μοναχή", "Ήταν Μοναχή, ήμουν μοναχός, ήταν μοναχή και τώρα δεν είμαστε". Τα μηχανάκια της AGB αδυνατούν να καταγράψουν το συναγωνισμό των δύο σημαντικών καναλιών της Θεσσαλονίκης. Μετά από τις εξελίξεις αυτές, ο Στέφανος Μάνος προσθέτει στα 3 Π της Δράσης (Περιβάλλον - Παιδεία - Πολιτισμός) και το 4ο Π (Πορνό). Οι δημοσκοπήσεις δίνουν στη Δράση διψήφιο ποσοστό, το οποίο αποκτά ιδιαίτερη σημασία, εν όψει της επιστροφής της διακυβέρνησης της Ελλάδας στους Έλληνες.

Δεκέμβριος 2011:

Οι απορίες των Ελλήνων λύνονται: ο Δημήτρης Αβραμόπουλος δεν είχε ποτέ σκοπό να αποχωρήσει από τη Νέα Δημοκρατία. Ο Κώστας Καραμανλής μιλάει για την περίοδο που υπήρξε πρωθυπουργός και αποκαλύπτει ότι είχε διαλύσει στο playstation τον Πούτιν. Το εθνικό του έργο αναγνωρίζεται από τον πρωθυπουργό Μάκη Βορίδη (ο οποίος έχει επανέλθει και έχει ασκήσει μηνύσεις κατά όσων τον αποκαλούσαν "Κωνσταντόπουλο") και στήνεται άγαλμά του στην Πλατεία Αριστοτέλους, στο οποίο φαίνεται να παίζει playstation. Το θρίλερ του Γκλέτσου κλείνει με τη φράση "Έτσι πρόσταξε το κόμμα, έτσι έκανα κι εγώ". Η Ευγενία Μανωλίδου θα είναι διαγωνιζόμενη στο "Να η ευκαιρία" που αναβιώνει στην ΕΡΤ. Στην Πλατεία Συντάγματος θα στηθεί χριστουγεννιάτικη γιορτή, καθώς οι ουρανοί θα ανοίξουν και οι άγγελοι θα ψάλλουν για πρώτη φορά στο νέο Δήμαρχο το "ωσαννά", ενώ όλα τα δέντρα θα φωταγωγηθούν ως εκ θαύματος (και κάποια από αυτά θα μετατραπούν σε πορτοκαλιές, για να μπορέσει να δώσει συναυλία ο Νίκος Πορτοκάλογλου).

Οι εορτασμοί για την αλλαγή του έτους θα βρουν όλους τους Έλληνες ευτυχισμένους και αγαπημένους μεταξύ τους. Κανείς δεν θα παρατηρεί ένα πολύ φωτεινό ουράνιο σώμα, το οποίο θα έρχεται καταπάνω στη γη με τεράστια ταχύτητα, εκτός από τον Πειραιώς Δημήτριο, ο οποίος θα το δει σε όραμα και θα εντοπίσει ένα Αστέρι του Δαυΐδ πάνω στο σώμα αυτό - αλλά, εκεί που ετοιμάζεται να το αποκαλύψει αυτό στο Χριστεπώνυμο πλήρωμα ...


Saturday, December 25, 2010

Πολιτικός Καζαμίας πρώτου εξαμήνου 2011

Ιανουάριος 2011:

Η κυβέρνηση φέρνει στη Βουλή νόμο για την άμεση απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων. Από σφάλμα του γραμματέα γράφεται στο νόμο (και πηγαίνει στο εθνικό τυπογραφείο) ρύθμιση για την άμεση απελευθέρωση όλων των εγκλείστων. Ο Παλαιοκώστας βγαίνει από τη φυλακή, όπου τον περιμένει το προσωπικό του ελικόπτερο, για να τον πάει στο κρυσφήγετό του. Η εγκύκλιος ότι ως "έγκλειστοι" εννοούνται από το νόμο μόνο όσοι είναι σε ψυχιατρεία καταφθάνει λίγα λεπτά μετά.

Ο Πειραιώς Σεραφείμ απαγορεύει τη βάπτιση βρεφών με εβραϊκά ονόματα και διατάσσει όλες τις "Μαρίες" να αλλάξουν το όνομά τους σε "Παρθένα" ή, το πολύ-πολύ "Δέσποινα". Ο Θεσσαλονίκης Άνθιμος τον μιμείται, αλλά προτείνει το όνομα "Συμέλα" ως πρώτη επιλογή. Οι Γιάννηδες διατάσσονται, επί απειλή αφορισμού, να αλλάξουν το όνομά τους είτε σε "Θεόφραστος" είτε σε "Χρυσόστομος". Ως μεγαλύτερη εορτή καθιερώνεται αυτή του Χρυσοστόμου Χρυσοστόμου (ιδιαιτέρως δημοφιλής στην Κύπρο).

Η τρόικα δηλώνει ότι έχει βάλει κατάσκοπο στη Νέα Δημοκρατία για να κλέψει το σχέδιο Σαμαρά για τον άμεσο μηδενισμό του ελλείμματος. Θα ανακοινώσει το πόρισμά της το Φεβρουάριο. Ο Πάνος Παναγιωτόπουλος δηλώνει ότι δεν πειράζει που τους έκλεψαν το σχέδιο, σε δύο μέρες θα κάνουν κι άλλο.

Φεβρουάριος 2011:

Οι εκπρόσωποι της τρόικα εισέρχονται στο "Μεγάλη Βρετανία" για να μελετήσουν το σχέδιο του Αντώνη Σαμαρά, πριν το παρουσιάσουν σε συνέντευξη τύπου. Στη συνέντευξη εμφανίζονται χωρίς μαλλιά και, αντί να μπουν σε λεπτομέρειες του σχεδίου, δηλώνουν ότι θα προτείνουν τον Σαμαρά για Νομπέλ και Λένιν οικονομικών επιστημών.

Μίνι - ανασχηματισμός. Η Λούκα Κατσέλη τοποθετείται στο Υπουργείο Εθνικής Αμύνης και ο Ευάγγελος Βενιζέλος στο Υπουργείο Εργασίας. Η Γραμματεία Προστασίας Καταναλωτή μεταφέρεται από το Υπουργείο Ερασίας και υπάγεται στην αρμοδιότητα του ΥΠΕΘΑ, προκειμένου "οι καταναλωτές να έχουν άμεση και ουσιαστική προστασία".

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης εκδίδει προεδρικό διάταγμα "Για την ανάπτυξη" με ένα μόνο άρθρο, σύμφωνα με το οποίο "Όλες οι υπηρεσίες του Κράτους διατάσσονται να επιτύχουν την ανάπτυξη". Η τρόικα. εντυπωσιασμένη από τη λιτότητα και τη σαφήνεια της διατύπωσης και πεπεισμένη πλέον ότι η χώρα μπαίνει σε τροχιά ανάπτυξης, εγκρίνει αμέσως και διαμιάς τις τέσσερις επόμενες δόσεις του δανείου.

Ο Αντώνης Σαμαράς δηλώνει ότι, σε μια κίνηση πρωτοφανούς πολιτικής γενναιότητας, θα υπερψηφίσει το προεδρικό διάταγμα. Σε μια σπάνια έκλαμψη επιστημονικής επάρκειας ο Προκόπης Παυλόπουλος προσπαθεί να τον πείσει ότι τα προεδρικά διατάγματα δεν ψηφίζονται, αλλά ο έμπειρος εμπορικολόγος Πάνος Παναγιωτόπουλος υπεραμύνεται των δημοκρατικών θέσεων του Προέδρου του.

Μάρτιος 2011:

Αιφνιδιαστική επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα στην Αθήνα. Το ΚΚΕ διαμαρτύρεται, γιατί δεν είχε το χρόνο να ανεβάσει πανώ στην Ακρόπολη. Ο ΣΥΡΙΖΑ οργανώνει μεγάλες διαδηλώσεις, αλλά επέρχεται διαφωνία ανάμεσα στο ΔΗΚΚΙ και την ΚΟΕ για το χαρακτήρα της πάλης - αν είναι πρωτίστως ταξική ή αντιϊμπεριαλιστική. Προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα να ηρεμήσει τα πνεύματα αποτυγχάνει, με αποτέλεσμα ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ να δηλώνει ότι η επίσκεψη του Πλανητάρχη έγινε τη δεδομένη στιγμή, για να δημιουργήσει προβλήματα στην Αριστερά.

Ο Ομπάμα στέκεται προσοχή μπροστά στον Πρόεδρο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και του προτείνει ταπεινά να εξετάσει το ενδεχόμενο της τοποθέτησής του ως Προέδρου του ΟΗΕ, γιατί η θέση του Γραμματέτα θα ήταν υποβιβασμός γι' αυτόν. Ο Μεντβέντεβ εξαγριώνεται από αυτή την πρωτοβουλία του Ομπάμα (θεωρώντας ότι η Ρωσσία έπρεπε να έχει την τιμή να υποβάλει πρώτη δημόσια την πρόταση), αλλά πείθεται ότι μόνο ένας σοσιαλιστής θα μπορούσε να προσεγγίσει κατ' αυτόν τον τρόπο τον Πρόεδρο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.

Αρχίζει ο αγώνας για τη διαδοχή στο ΠΑΣΟΚ. Την πρόθεσή τους να διεκδικήσουν την πρωθυπουργία δηλώνουν ο Ευάγγελος Βενιζέλος, η Άννα (ήδη Ευανθία, μετά τη μεταρρύθμιση των εβραϊκών ονομάτων) Νταλάρα και ο Μάκης Βορίδης (ο Γιώργος Καρατζαφέρης ισχυρίζεται ότι η ιδέα για τον Βορίδη Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ είναι δική του). Οι δημοσκοπήσεις δίνουν πρώτη την Νταλάρα, δεύτερο το Βορίδη και τρίτο το Βενιζέλο. Ο Άδωνις Γεωργιάδης ανακοινώνει κι αυτός την πρόθεσή του να διεκδικήσει την Προεδρία του ΠΑΣΟΚ και τα ποσοστά του συναγωνίζονται αυτά του Βενιζέλου.

Ακόμη πιο έντονος είναι ο αγώνας για τη διαδοχή στην Προεδρία της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. Ο Αλ Γκορ συγκρούεται με τη Σεγκολέν Ρουαγιάλ, αλλά μετά από ένα βράδυ έντονου παρασκηνίου πίσω από κλειστές πόρτες σε γνωστό ξενοδοχείο των Παρισίων πείθεται να αποσυρθεί υπέρ αυτής. Ο Μπιλ Κλίντον δηλώνει ότι και αυτός ενδιαφέρεται για την Προεδρία, αλλά μόνο εφ' όσον αντίπαλός του είναι η Κάρλα Μπρούνι. Ο Νικολά Σαρκοζί επισημαίνει στον Κλίντον ότι οφείλει να περιορίζει τις επιθυμίες του μόνο στο σοσιαλιστικό στρατόπεδο.

Απρίλιος 2011:

Ο Γιώργος Παπανδρέου δηλώνει ότι δεν έχει αποφασίσει ακόμη εάν επιθυμεί να αναλάβει Πρόεδρος του ΟΗΕ, γιατί έχει πολλά πράγματα να κάνει ακόμη στη χώρα. Επίσης, ετοιμάζει μεγάλη επιχειρηματική - επενδυτική συμφωνία με την Κίνα, τις οποίας οι όροι προσωρινά κρατούνται μυστικοί. Οι κούρσες για τη διαδοχή του παγώνουν.

Ο Μίκης Θεοδωράκης προσχωρεί στη Δημοκρατική Συμμαχία. Δηλώνει ότι δεν μπορεί να υπάρχει πολιτικός χώρος, στον οποίο θα έχει παραλείψει να μεταδώσει τη Σπίθα του. Τα γραφεία της Δημοκρατικής Συμμαχίας πιάνουν φωτιά και ο Θεοδωράκης δηλώνει ότι η αποτελεσματικότητα της πολιτικής του κίνησης είναι πλέον εμφανής. Ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης (- Μαρκοχρυσοστομάκης) κατηγορεί τον Θεοδωράκη ως εμπρηστή και απειλεί να αποχωρήσει από το κόμμα.

Διασπάται ο κυβερνητικός συνασπισμός στη Βρετανία, επειδή υπήρξε διαφωνία ως προς τη στήριξη στο πρόσωπο του Γιώργου Παπανδρέου για το αξίωμα του Προέδρο του ΟΗΕ. Ο Νικ Κλεγκ υποστήριξε ότι θα έπρεπε η συμμαχική κυβέρνηση να εξετάσει και το ενδεχόμενο να προταθεί για τη θέση ένας ήπιος ιεράρχης, έχοντας στο νου του τον Πειραιώς Σεραφείμ. Στις εκλογές που ακολουθούν επιστρέφουν πανηγυρικά οι Εργατικοί στην εξουσία με το σύνθημα: "George Papandreou - He's One of US" (τα κεφαλαία όπως είναι στο πρωτότυπο).

Το ΚΚΕ, το οποίο είναι αναγκασμένο να δρα μέσα σε ένα καπιταλιστικό σύστημα, αποφασίζει να κάνει outsourcing και αναθέτει σε αμερικανική εταιρεία συμβούλων την "οργάνωση - συντονισμό και στρατηγικό σχεδιασμό των δυναμικών δράσεων του ΠΑΜΕ". Ο Φιντέλ Κάστρο στέλνει συγχαρητήριο τηλεγράφημα.

Μάιος 2011:

Η υπόγεια μάχη για τη διαδοχή στο ΠΑΣΟΚ συνεχίζεται. Η Μιλένα (ήδη Παρθελένα) Αποστολάκη και η Φώφη Γεννηματά εκδηλώνουν το ενδιαφέρον τους. Ο Δημήτρης Τσοβόλας δηλώνει έτοιμος να αναλάβει, αν του ζητηθεί. Ο Χρυσόστομος Χαραλαμπόπουλος δηλώνει ότι θα ήταν η ιδανική μεταβατική λύση.

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης διαπιστώνει ότι το προεδρικό διάταγμα που εξέδωσε για την ανάπτυξη έχει αποτελέσματα. Επικαλείται στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, τα οποία δείχνουν ότι το 2011 πρόκειται να ολοκληρωθεί με ρυθμό ανάπτυξης 23%. Τα φορολογικά έσοδα έχουν αυξηθεί κατά 235% και υπάρχει το περιθώριο να ανακληθούν τα μισθολογικά περιοριστικά μέτρα του 2010. Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να χορηγήσει αυξήσεις σε όλους τους υπαλλήλους του Δημοσίου της τάξεως του 60%. Το ελληνικό οικονομικό θαύμα επαναλαμβάνεται και συζητείται ότι μάλλον το Νομπέλ Οικονομικών πρέπει να δοθεί στο Χρυσοχοΐδη και όχι στο Σαμαρά.

Η Βόρειος Κορέα αποφασίζει να ενοποιηθεί με την Κούβα, για να επιτύχουν οικονομίες κλίμακος στα ζαχαροκάλαμα και τις τεχνικές σοσιαλιστικού σχεδιασμού. Στην Ένωση αυτή καλούνται να συμμετάσχουν και όσες άλλες χώρες, μη-κυβερνητικές οργανώσεις, φοιτητικές παρατάξεις και συστοιχίες νήσων το επιθυμούν. Ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ δίνουν σκληρή μάχη για να γίνουν δεκτοί στην Ένωση και, τελικώς, η απόφαση ανατίθεται στον Ούγκο Τσάβεζ, ο οποίος γνωμοδοτεί υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ. Το ΚΚΕ δημοσιεύει ανάλυση, κατά την οποία ο μπολιβαριανός σοσιαλισμός είναι κακέκτυπο του χρουστσωφικού ρεβιζιονισμού.

Ιούνιος 2011:

Παγώνουν τα χαμόγελα στην Κυβέρνηση, καθώς διαπιστώνεται ότι οι ενδείξεις για ανάπτυξη ήσαν εσφαλμένες και ωφείλοντο σε σύγκριση στοιχείων σε ευρώ (2010) με στοιχεία σε δραχμές (2011). Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ομιλεί για προβοκάτσια, καθώς ακόμη δεν έχει καταστεί σαφές εάν η χώρα μας έχει βγει από την ευρωζώνη. Ο Σαμαράς θεωρείται πλέον το ακλόνητο φαβορί για το Νομπέλ Οικονομίας.

Ο Γιώργος Παπανδρέου δηλώνει ότι ναι, δέχεται να αναλάβει Πρόεδρος του ΟΗΕ και ότι όλοι μαζί θα κάνουμε τον κόσμο καλύτερο και πιο πράσινο, μαζί με τον Ταγίπ, την Άνγκελα, τον Μπαράκ. Θρήνος στη Σοσιαλιστική Διεθνή που δεν περίμεναν ότι θα έχαναν τον πεφιλημένο ηγέτη τους κατά τον τρόπο αυτό. Μεγάλη συγκίνηση σε όλα τα κράτη του κόσμου, τα οποία ετοιμάζονται να εκχωρήσουν κυβερνητικές αρμοδιότητες στον ΟΗΕ, για να βάλει σε τάξη τα οικονομικά τους, όπως πιστεύουν ότι μπορεί να καταφέρει ο Γιώργος Παπανδρέου.

Αρχηγός στο ΠΑΣΟΚ εκλέγεται ο Μάκης Βορίδης, ο οποίος αναλαμβάνει και πρωθυπουργός. Διατηρεί τον Θεόδωρο Πάγκαλο ως αντιπρόεδρο της κυβερνήσεως και όλα τα άλλα υπουργεία ως έχουν, με την εξαίρεση της προαγωγής της Ευανθίας Νταλάρα σε Υπουργό Εργασίας και της αναβάθμισης της Λούκας Κατσέλη σε Υπουργό Προστασίας του Καταναλωτή. Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης αναλαμβάνει το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης, το οποίο έχει αποκοπεί πλέον από τη σημαντικότερη αρμοδιότητά του. Επίσης, αποφασίζει να αλλάξει το μικρό του όνομα (κατά τις επιταγές της Εκκλησίας) σε Ροδόλφο.

Πρώτη κίνηση του νέου πρωθυπουργού είναι η εισαγωγή νέου νόμου για την απαγόρευση του καπνίσματος στους κλειστούς χώρους. Ο νόμος αυτός θα επιβληθεί από το νέο σώμα των Προστατών του Καταναλωτή, το οποίο θα συστήσει η Λούκα Κατσέλη. Το σώμα αυτό θα οπλοφορεί, θα διαθέτει καπνομετρητές, ειδικές ταυτότητες, τεθωρακισμένα οχήματα και ελαφρύ πυροβολικό, καθώς θα έχει το δικαίωμα να κατεδαφίζει καταστήματα, όπου παρατηρούνται πάνω από δύο παραβάσεις του νόμου.

Στο τέλος του Ιουνίου η χώρα επισήμως πτωχεύει, καθώς τα συστήματα του Υπουργείου Οικονομικών έχουν μπερδέψει τις δραχμές με τα ευρώ και δεν είναι γνωστό ποιοι είναι οι οφειλέτες του Δημοσίου. Ο ΟΗΕ αποφασίζει να αναλάβει τη διοίκησή της, προκειμένου τις οικονομικές της αποφάσεις να τις λαμβάνει ο Πρόεδρός του Γιώργος Παπανδρέου. Η Λούκα Κατσέλη τοποθετείται Πρόεδρος του Διεθνούς Νομισματικού Ταείου. Η κυβέρνηση καταργείται, ο Μάκης Βορίδης γελοιοποιείται ως "νέος Κωνσταντόπουλος" ("το πιάσατε το υπονοούμενο, έτσι;") και αποχωρεί από την πολιτική. Ο Πειραιώς Σεραφείμ δηλώνει δικαιωμένος και υποψήφιος για τον Πατριαρχικό Θρόνο, εάν ανακύψει κενό. Διαπιστώνει αίφνης, όμως, ότι το όνομά του έχει εβραϊκή προέλευση και το αλλάζει σε Δημήτριος, το οποίο είναι καθαρά χριστιανικό και δεν έχει καμμία σχέση με άλλες θρησκείες.

Η Σοσιαλιστική Διεθνής παραμένει ακέφαλη, καθώς η συνέλευσή της αποφασίζει ότι δεν μπορεί κάποιος να κάθεται στη θέση του Γιώργου Παπανδρέου, εκτός εάν δεχθεί ο Μίκης Θεοδωράκης. Μετά από πολλές πιέσεις από την Ντόρα Μπακογιάννη (η οποία έχει ξοδέψει όλη την κρατική επιχορήγηση στην αγορά και συντήρηση πυροσβεστικών συστημάτων για τα γραφεία του κόμματος) ο Θεοδωράκης συμφωνεί και αποφασίζει να κάνει την πρώτη συνεδρίαση της νέας Σοσιαλιστικής Διεθνούς στο τμήμα του Αμαζονίου που δεν έχει ακόμη κατακαεί.


Προσεχώς, στον Καζαμία για το δεύτερο εξάμηνο του 2011:

  • Ο Γιώργος Παπανδρέου, Πρόεδρος του ΟΗΕ, συναντά τους εξωγήινους.
  • Η Σοσιαλιστική Διεθνής αλλάζει ύμνο.
  • Νέα Δημοκρατία: αποχωρήσεις - προσχωρήσεις.
  • Θα κάνει Χριστουγεννιάτικη Γιορτή στην Αθήνα ο Γιώργος Καμίνης;
  • Προετοιμασία για το 2012, το τέλος του κόσμου.

Wednesday, December 15, 2010

Όταν η βία σχετικοποιείται - κι ένα θαυμάσιο κείμενο του Θανάση Τριαρίδη

Διαβάστε αυτό το θαυμάσιο κείμενο του Θανάση Τριαρίδη (στην πραγματικότητα - 2 κείμενα σε 1, εκ των οποίων το δεύτερο έχει ως αφορμή ένα από τα πιο τραγικά περιστατικά του δημοσίου βίου μας τα τελευταία χρόνια). Αναλύει πόσο αντιφατικό είναι να καταδικάζεται η βία όταν προέρχεται μόνο από τη μια άκρη του πολιτικού σκηνικού. Δεν γράφω περισσότερα, διότι πραγματικά ο κ. Τριαρίδης τα γράφει μοναδικά.

Σήμερα πάρα πολύ επέχαιραν με τον ξυλοδαρμό του Κωστή Χατζηδάκη, λέγοντας ότι του αξίζει, ευχόμενοι το ίδιο να πάθουν και πολιτικοί από άλλα κόμματα κ.λπ. Μάλιστα, πάρα πολλοί μπήκαν στη διαδικασία να κρίνουν εάν ο κ. Χατζηδάκης είχε διαπράξει πολιτικά παραπτώματα τέτοια, τα οποία να αξίζουν ξυλοδαρμού (οι μεν ισχυριζόμενοι ότι ο κ. Χατζηδάκης είναι κακός, επομένως καλώς εδάρη, οι δε προβάλλοντας ότι ο κ. Χατζηδάκης δεν ανήκει σ' αυτούς που έπρεπε να γνωρίσουν τη "λαϊκή οργή", υπονοώντας ότι σε "χειρότερες περιπτώσεις" τέτοιας λογής βία δικαιολογείται). Πολύ μεγάλη μερίδα των συμπολιτών μας, των φίλων μας, παρέκαμψαν το ότι ένας ή περισσότεροι άνθρωποι επεφύλαξαν εις εαυτούς το ρόλο του δικαστή και του εκτελεστή της ποινής εις βάρος ενός πολιτικού - εις βάρος ενός συνανθρώπου τους - εντελώς αυθαίρετα, επειδή έτυχε να βρίσκονται κοντά στον κ. Χατζηδάκη και να έχουν τη σωματική ρώμη ή την συγκυριακή αριθμητική υπεροχή, ώστε να μπορέσουν να του καταφέρουν κτυπήματα. Οι φίλοι μας αυτοί, δηλαδή, θεώρησαν απολύτως φυσιολογικό να τιμωρείται διά ξυλοδαρμού (κάποιοι άλλοι τις προάλλες πήγαν λίγο παραπέρα), από οποιονδήποτε έχει τη δυνατότητα να το κάνει, ένας πολιτικός που, κατά την κρίση τους, είναι κακός ή ανεπαρκής ή άτιμος.

Μερικές φορές πρέπει να επιστρέφουμε στα αυτονόητα. Χρειάζεται, κι αυτό είναι τραγικό, να υπερασπιζόμαστε το μονοπώλιο που έχει το κράτος στη νόμιμη βία - να αιτιολογούμε γιατί χρειάζεται η τιμωρία όποιου παραβιάζει ένα ποινικό κανόνα να γίνεται μέσω των δικαστηρίων, γιατί η πολιτική αποδοκιμασία πρέπει να γίνεται μέσω των εκλογών. Αλλά να που πρέπει τα αυτονόητα να τα ξαναπούμε: εάν μπορεί να ασκεί βία οποιοσδήποτε θεωρεί ότι πρέπει να τιμωρήσει κάποιον, κατά κατάλυση του κράτους, τότε στο τέλος θα ασκούν βία όσοι μπορούν. - εάν αφαιρέσουμε από τους θεσμούς του κράτους δικαίου τη δυνατότητα ελέγχου στην άσκηση της βίας, τότε δεν υπάρχει καμμία διασφάλιση για τον τρόπο, με τον οποίο αυτή θα ασκείται. Με άλλα λόγια, θα ασκούν βία αυτοί που θα έχουν (προσκαίρως ή μονίμως) είτε τη μεγαλύτερη σωματική ρώμη, είτε τη μεγαλύτερη οικονομική επιφάνεια, είτε τη δύναμη των όπλων.

Δεν μπορώ, όμως, να συγκρατήσω και την περιφρόνησή μου για τους ανθρώπους που ασκούν βία κατ' αυτόν τον τρόπο (και αναφέρομαι σε όσους το κάνουν, επειδή το θεωρούν πραγματικά σωστό). Κατ' αρχήν δείχνουν μια φοβερή αλαζονεία. Θεωρούν εαυτούς τους πραγματικούς κριτές, ιστάμενοι υπεράνω των υπολοίπων που δεν τολμούν είτε μέσω των εκλογικών διαδικασιών, είτε μέσω μιας αμεσότερης μορφής αποδοκιμασίας (ή βίας) να βάλουν τους κακούς πολιτικούς στη θέση τους - αν τους δώσετε κάποια γαλόνια στο στρατό και μερικές μεραρχίες να διοικούν, αμφιβάλλετε ότι θα κήρυσσαν και δικτατορία; Αν μη τι άλλο, δεν είναι δημοκράτες πραγματικοί. Κατά δεύτερον, κατά κανόνα εκμεταλλεύονται την πρόσκαιρη υπεροχή τους. Κατά κανόνα είναι περισσότεροι και χτυπούν απομονωμένους στόχους. Είναι δειλοί. Κατά τρίτον, τους ενδιαφέρει περισσότερο η προσωπική εκτόνωση, την οποία θέτουν υπεράνω της ανάγκης για τήρηση της στοιχειώδους νομιμότητας. Είναι εγωιστές, φοβερά εγωιστές.

Ε, λοιπόν, σ' αυτούς τους ανθρώπους δεν μπορούμε να αναγνωρίζουμε το ηθικό δικαίωμα να κρίνουν δίκην λαϊκών δικαστών και, πολύ περισσότερο, να εκτελούν τις αποφάσεις που έχουν λάβει στο εν συγχύσει κρανίο τους. Δυστυχώς, στο βαθμό που συζητούμε εάν η επιμέρους ενέργεια βίας κατά του ενός ή του άλλου πολιτικού είναι δίκαιη ή όχι, ενισχύουμε την πεποίθηση του κάθε επίδοξου δικαστή (που περισσότερο προσομοιάζει με τον Δικαστή Dredd) ότι μπορεί να κρίνει και να εκτελεί εξ ονόματος όλων ημών.

ΥΓ. Είναι αυτονόητες οι ευχές όλων των αδελφών Daltons στον κ. Χατζηδάκη για ταχεία ανάρρωση. Μας σφίγγεται η ψυχή όταν αναλογιζόμαστε ότι δεν υπήρχε περιθώριο για τέτοιες ευχές στο προηγούμενο τραγικό περιστατικό.