Tuesday, May 5, 2009

Ακυρώθηκαν οι γάμοι στην Τήλο ...

... με απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ρόδου, σύμφωνα με το ρεπορτάζ. Ενώ πολλοί εξανίστανται με την απόφαση του δικαστηρίου, φαίνεται ότι έχουν ξεχάσει το ρόλο των δικαστηρίων - τα οποία δεν πρέπει να νομοθετούν, αλλά να ερμηνεύουν την ισχύουσα νομοθεσία. Στο ιστολόγιο αυτό έχουμε υποστηρίξει τους γάμους ομοφύλων ζευγαριών και η στάση μας δεν έχει αλλάξει. Ωστόσο, προσπαθώντας να επιρρίψουμε την ευθύνη στα δικαστήρια για την τήρηση του ρόλου τους, αποφεύγουμε τις δικές μας ευθύνες, καθώς δεν μαχόμαστε για τον ορθό τρόπο καθιέρωσης του γάμου μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών, που είναι μέσω της νομοθετικής διαδικασίας. Όποιος θέλει να επιτρέπονται οι γάμοι μεταξύ ζευγαριών του ιδίου φύλου, μπορεί, εκτός από το να το δηλώσει εδώ, να βρει ποιο κόμμα ή ποιος πολιτευτής υποστηρίζει μια τέτοια νομοθετική αλλαγή και να τον στηρίξει εκλογικά.

4 comments:

Αόρατη Μελάνη said...

Εγώ δικηγόρος δεν είμαι, και ίσως έχω παρερμηνεύσει τα όσα διάβασα. Έχω όμως την εντύπωση ότι, σύμφωνα με όσα γράφει ο Elawyer σε αυτό το άρθρο, οι γάμοι δεν μπορούν να θεωρηθούν ούτε άκυροι ούτε ανυπόστατοι σύμφωνα με τον νόμο.

Αν έχω καταλάβει σωστά, κανονικά έπρεπε να απορριφθούν οι αγωγές του εισαγγελέα. Αναρωτιέμαι πού βάσισε το δικαστήριο την απόφασή του.

Παύλος said...

Ε, κάπου θα την βάσισε, κοτζάμ Πολυμελές Πρωτοδικείο, αγαπητή Αόρατη Μελάνη!
Εσύ τι φαντάζεσαι δηλαδή; Ότι όλα τα νομικά σε τούτη τη χώρα τα ξέρει ο Elawyer και το Δικαστήριο απλώς ψιλοσυνομωτεί εναντίον των ομοφυλόφιλων μέσα στην παχυλή του άγνοια;;
Και σε περιμένουν κι άλλες εκπλήξεις, όπως φαίνεται! Θα δεις ότι ΤΑ ΙΔΙΑ ΑΚΡΙΒΩΣ θα πει και το αρμόδιο Εφετείο, αν το ρωτήσει κανένας. και βέβαια κι ο Άρειος Πάγος! Κι εκεί θα λήξει αυτός ο γελοίος νομικός ακτιβισμός, που ξεκίνησαν μερικοί, που νόμιζαν ότι μια σεισμικής εντάσεως κοινωνική αλλαγή θα μπορούσε ποτέ να περάσει στη λούφα, μέσα από δήθεν "κενό νόμου"..

Παύλος said...

Σας παραπέμπω να διαβάστε ολόκληρο το διάλογο στο blog του e-lawyer:

https://www.blogger.com/comment.g?blogID=16008563&postID=1615784278639834486&page=1


Σας παραθέτω επίσης το τελικό μου σχόλιο, το οποίο ο ίδιος ως ιδιοκτήτης του blog αρνήθηκε να αναρτήσει, ισχυριζόμενος ότι προσβάλει την προσωπικότητά του. Διαβάστε και κρίνετε:

«Πάντως η αλήθεια είναι ότι δεν μπορεί να γίνει διάλογος με μια άποψη, σύμφωνα με την οποία:

α) Το δίκαιό μας αναγνωρίζει ότι "τα ζώα έχουν δικαιώματα και είναι πέρα από κάθε αμφιβολία υποκείμενα δικαίου", ενώ το άρθρο 34 του Αστικού Κώδικα και όλοι οι ερμηνευτές του δικαίου λένε ακριβώς το αντίθετο.

β) Επιτρέπεται η "θεσμική πολυγαμία συμπολιτών μας από άλλα θρησκευτικά δόγματα", τη στιγμή που η αρχή της μονογαμίας είναι ΑΠΟΛΥΤΗ (βλεπ. Σταθόπουλος, στον ΑΚ Γεωργιάδη-Σταθόπουλου, Εισαγωγή στα αρθ. 1350-1371), τουλάχιστον σε ολόκληρο το δυτικό κόσμο (ούτε καν οι Μορμόνοι δεν ασκούν πλέον την πολυγαμία!) αλλ' ακόμα και στους αστικούς νόμους των ισλαμικών χωρών. Όχι μόνον απαγορεύεται η πολυγαμία στην Ελλάδα, αλλά δεν αναγνωρίζεται καν απόφαση αλλοδαπού δικαστηρίου, που τυχόν θα αναγνώριζε την ισχύ του νεώτερου γάμου ενός πολύγαμου, ως αντικειμένη στη Δημόσια Τάξη (Μπέης, αρθ. 323 ΚΠολΔ, σελ. 1318).
Θα ήταν χρήσιμο για το διάλογο να μας πείτε που και πότε κρίθηκε από τα Δικαστήρια ότι "έχουν τελεσθεί τέτοιοι (πολυγαμικοί) γάμοι στην χώρα μας και είναι καθ' όλα έγκυροι βάσει του αστικού κώδικα".

γ) Επιτρέπεται ο γάμος μεταξύ ομοφύλων, όταν όλοι ανεξαιρέτως οι (έγκυροι) ερμηνευτές του δικαίου διατυπώνουν ρητά τη θέση ότι "Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΦΥΛΟΥ ΤΩΝ ΜΕΛΛΟΝΥΜΦΩΝ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΝΝΟΙΑ ΤΟΥ ΓΑΜΟΥ".

Είναι καταφανές ότι εδώ δεν έχουμε να κάνουμε απλά με διαφορετικές αλλά υποστηρίξιμες απόψεις.»

Alexandros said...

Δεν ξέρω για όλο το δυτικό κόσμο αλλά στην Ολλανδία έχει επιτραπεί αυτό.