Monday, January 5, 2015

Ποιος χάνει πραγματικά από την άμεση αποκατάσταση του βασικού μισθού στα 750 ευρώ;

Ο ΣΥΡΙΖΑ συμπεριλαμβάνει, στα 10 πράγματα που θα κάνει αμέσως μόλις αναλάβει την κυβέρνηση, την αποκατάσταση του βασικού μισθού στα 750 ευρώ. Είναι από τις ενέργειες εκείνες που, δυστυχώς, αντανακλούν το συνδυασμό ιδεοληψίας, άγνοιας της αγοράς και καιροσκοπισμού εκ μέρους των εκφραστών τους. Εμφανίζεται ως μια ακόμη κανονιά στην πάλη των τάξεων, ως η ανακατάληψη ενός υψώματος που είχε κερδίσει προσωρινά η νεοφιλελεύθερη λαίλαπα και ο ταξικός εχθρός των εργοδοτών/ βιομηχάνων.

Η επαναφορά της βασικής συζήτησης για την αξία του νομοθετικώς κατοχυρωμένου μισθού θα είχε την αξία της σε πιο ομαλές περιόδους. Σήμερα, όμως, τα δεδομένα θα έπρεπε να οδηγήσουν σε δεύτερες σκέψεις ακόμη και τους αυτοανακηρυσσόμενους προστάτες της εργατιάς (ένα μέρος του πολιτικού φάσματος, επικαλούμενο ταξική συνείδηση και κοινούς ταξικούς αγώνες διεκδικεί την αποκλειστικότητα στη μέριμνα για τους εργαζομένους). Στο σενάριο που δικαιολογεί το μισθό που καθιερώνεται νομοθετικά, ο εργοδότης αποκομίζει υπερκέρδη από την υπεραξία του εργαζομένου - γιατί να μη δώσει στον εργαζόμενο ένα μέρος από τα κέρδη αυτά; Δεν είναι δίκαιο να μοιράζονται εργοδότες και εργαζόμενοι τα κέρδη που φέρνει η προσπάθεια του εργαζομένου;

Δυστυχώς σήμερα δεν μπορεί να γίνει συζήτηση επί της βάσεως αυτής. Οι περισσότερες επιχειρήσεις που απασχολούν εργαζομένους με το νόμιμο, το βασικό μισθό είναι μικρομεσαίες. Οι περισσότερες από αυτές τις επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν τεράστια οικονομικά προβλήματα και χρέη. Δεν αγωνίζονται τη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία για το υπερκέρδος, αλλά για να διατηρηθούν στη ζωή. Έχουν χρέη προς τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία, εφορία και, σε πολλές περιπτώσεις, και προς τους ίδιους τους εργαζομένους τους. Όποιος γνωρίζει την αγορά, αντιλαμβάνεται ότι πολλές από τις επιχειρήσεις αυτές είναι σε οριακό σημείο ως προς την επιβίωσή τους. Γνωρίζει ότι μια απότομη επιβάρυνση του εργατικού κόστους (της τάξεως του 15-20%, σύμφωνα με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ) απλώς θα οδηγήσει πολλές από αυτές στο κλείσιμο.

Δεν πρόκειται για εκβιασμό. Δεν πρόκειται για εργοδότες που θα έχουν την επιλογή είτε να συνεχίσουν να λειτουργούν την επιχείρησή τους, είτε να την κλείσουν. Δεν θα διαθέτουν πλέον την επιλογή να συνεχίσουν. Και θα υποχρεωθούν είτε να κλείσουν, είτε να αρχίσουν να απασχολούν αδήλωτους εργαζομένους. Δυστυχώς η παραγωγικότητα ή η κερδοφορία δεν μπορούν να προκύψουν από νομοθετικές διατάξεις.

Έτσι, δυστυχώς πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα κλείσουν. Πολλοί εργαζόμενοι, τους οποίους ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να βοηθήσει, δεν θα δουν αύξηση, απλώς θα χάσουν τη δουλειά τους. Φυσικά, το ίδιο ισχύει και για το κράτος (ασφαλιστικές εισφορές, φορολογία). Όταν η νομοθεσία προσπαθεί να επιβάλει κάτι που είναι τόσο μακριά από το σημείο ισορροπίας της αγοράς, απλώς ακυρώνεται η οικονομική δραστηριότητα - και δεν μπορεί να υπάρχει "δικαίωμα στην εργασία" χωρίς οικονομική δραστηριότητα.

No comments: