Thursday, May 29, 2008

Πραξικόπημα στα Πανεπιστήμια

Φαίνεται βαριά η λέξη; Δηλαδή πώς να χαρακτηρισθεί η κατάλυση, διά της βίας, των διαδικασιών της Συγκλήτου του ΑΠΘ; Από πότε μπορεί μια δημοκρατική κοινωνία να ανέχεται να μπορεί να καταλύεται η εφαρμογή των νόμων από βίαιες αντιδράσεις; Και, φυσικά, οι αντιδράσεις των πανεπιστημιακών τμημάτων είναι γελοίες: το Πολυτεχνείο και η Γεωπονική του ΑΠΘ αποφάσισαν να "αναστείλουν την εκπαιδευτική διαδικασία" τιμωρώντας έτσι τους μη-βίαιους φοιτητές τους. Μην αναφερθούμε και στις δηλώσεις των κομμάτων, ιδίως της αντιπολιτεύσεως: δυναμιτίζεται το κλίμα, λένε - δηλαδή θα πρέπει η Βουλή να ζητεί, πριν ψηφίσει ένα νόμο, και οι αρχές, πριν τον εφαρμόσουν, τη συναίνεση όσων είναι διατεθειμένοι να ασκήσουν βία για να εμποδίσουν την εφαρμογή του; Μπορεί καθ' οιονδήποτε τρόπο να δικαιολογηθούν οι βίαιες αντιδράσεις επειδή το κλίμα "δυναμιτίσθηκε" από την κυβέρνηση; Είναι δυνατόν να μην είναι αυτονόητη η καταδίκη ενεργειών σαν τις χθεσινές;

2 comments:

William said...

Καταδικάζω τη βία από όπου και αν προέρχεται και ανεξάρτητα με το ποιος είναι το θύμα της. Με την ευκαιρία θα ήθελα να θυμίσω εναντίον ποιου εστράφησαν οι χθεσινές διαμαρτυρίες με τη δυσάρεστη κατάληξη:


ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΣΥΓΚΛΗΤΟΥ ΤΟΥ Α.Π.Θ.

Ειδική συνεδρίαση, 9 Ιανουαρίου 2007

Η Σύγκλητος του Α.Π.Θ., σε ειδική συνεδρίαση και με αφορμή την επικείμενη συζήτηση στη Βουλή για την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος, με αίσθημα ευθύνης προς την Ελληνική κοινωνία και ειδικότερα τη νέα γενιά του τόπου μας και πιστή στην αρχή της ακαδημαϊκής της αυτονομίας, αποφασίζει **ομόφωνα** τα εξής:

1. Τάσσεται υπέρ της διατήρησης του δημόσιου δωρεάν χαρακτήρα της Ανώτατης Εκπαίδευσης.
2. Αντιτίθεται στην αναθεώρηση του άρθρου 16 την οποία θεωρεί άστοχη και αποπροσανατολιστική.
3. Εκτιμά ότι η ίδρυση «μη κρατικών μη κερδοσκοπικών» Πανεπιστημίων στον τόπο μας όχι μόνο δεν λύνει τα υπαρκτά προβλήματα της Ανώτατης Εκπαίδευσης, με βασικότερο εκείνο της υποχρηματοδότησής της, αλλά και εγκυμονεί κινδύνους για το δημόσιο Πανεπιστήμιο και τον κοινωνικό του ρόλο, θίγοντας την προοπτική των ίσων ευκαιριών.
4. Απευθύνεται στην Υπουργό Παιδείας, τα πολιτικά κόμματα και τη συνείδηση του κάθε βουλευτή, καλώντας τους να αναλογιστούν σοβαρά την κατάληξη και τις επιπτώσεις μιας υπερψήφισης της συζητούμενης πρότασης με αυξημένες πλειοψηφίες, και να μην κρίνουν εν λευκώ αναθεωρητέο το άρθρο 16 του Συντάγματος.
5. Αποφασίζει να αναστείλει την εκπαιδευτική διαδικασία την Τετάρτη 10 Ιανουαρίου και την Τετάρτη 17 Ιανουαρίου, ημέρες συζήτησης για την αναθεώρηση του άρθρου 16, έτσι ώστε να διευκολύνει τη συμμετοχή των μελών της Πανεπιστημιακής κοινότητας στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας και ενημέρωσης, καθώς και στις Γενικές Συνελεύσεις τους.
6. Αποφασίζει να κοινοποιήσει στο Υπουργείο Παιδείας τα πρακτικά της σημερινής συνεδρίασης, ως θεσμική συμμετοχή του Α.Π.Θ. στο δημόσιο διάλογο για την Ανώτατη Εκπ/ση.

Για την Σύγκλητο του Α.Π.Θ.

Ο Πρύτανης

Αναστάσιος Κ. Μάνθος


Το παραπάνω δεν το βρήκα πουθενά στον ιστότοπο του Α.Π.Θ., αλλά είχε σταλεί σε όλους τους χρήστες της υπηρεσίας ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του Πανεπιστημίου. Ομόφωνα... Φανταστείτε και να τολμούσε κανείς να εκφράσει επιφυλάξεις.

Μεταναστόγατος said...

Χωρίς να έχω τη διάθεση να υπερασπιστώ τον οποιονδήποτε, θα ήθελα να ακούσω τη θέση του Πρύτανη για το συμβάν, όταν αναρρώσει. Ούτε οι συνομωσίες μ'αρέσουν, αλλά λίγο περίεργα παρουσιάζεται το συμβάν μιας και ο πρύτανης είναι ιδιαιτέρως αγαπητός στους φοιτητές από όσο γνωρίζω.

υγ: παρακαλώ να μην παρερμηνευθεί η παρέμβασή μου..