Friday, May 30, 2008

Ελληνικό Πανεπιστήμιο Εκπέμπει SOS

Όταν συζητούνταν ο νόμος-πλάισιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση ήταν πολλοί εκείνοι που υποστήριζαν ότι κακώς θιγόταν το ζήτημα του ασύλου καθώς αφενός είναι ήσσονος σημασίας ζήτημα και αφετέρου θα προκαλέσει χωρίς λόγο αντιδράσεις. Ήταν πολλοί επίσης εκείνοι που υποστήριζαν ότι το πανεπιστήμιο μπορεί να αυτορυθμιστεί και να θέσει από μόνο του κανόνες. Βλέποντας την κατάσταση των τελευταίων ημερών μήπως θα έπρεπε να το ξανασκεφτούν ;
Το νομικό πλαίσιο που αφορά το άσυλο άλλαξε τελικά αλλά η αλλάγη που έγινε είναι άνευ ουσίας πράγμα το οποίο φαίνεται και εκ του αποτελέσματος. Συνεπώς το πρόβλημα παραμένει και τα πρόσφατα γεγονότα που έλαβαν χώρα σε όλη τη χώρα είναι μια ακόμη επιβεβαίωση ότι και η παραμικρή αλλάγή στο πανεπιστήμιο δεν είναι δυνατόν να εφαρμοστεί χωρίς την ριζική αλλάγη του νομοθετικού πλαισίου που αφορά το άσυλο.Διαφορετικά, οι διάφορες συντεχνιακές ομάδες, οι αυτοαποκαλούμενοι ''αντιεξουσιαστές'' και κάθε άλλος πικραμένος θα έχει την δυνατότητα να κλέβει κάλπες, να διαλύει συνεδριάσεις, να τρομοκρατεί και να επιτίθεται ανενόχηλητα.
Την ίδια στιγμη παρακολουθώ την πολιτική ηγεσία της χώρας να καταδικάζει απεριφραστα τα διάφορα έκτροπα και να ζητά την απομόνωση όσων βιαιοπραγούν. Ακούγοντας δε σήμερα τον πρωθυπουργό στη βουλή είπα από μέσα μου:ωραία τα λέει. Δεν εκλέξαμε όμως πρωθυπουργό και κυβέρνηση για να σχολιάζουν την πραγματικοτητα αλλά για να παρεμβαίνουν όπου χρειάζεται και να λύνουν προβλήματα. Η βασική υποχρέωση κάθε κράτους είναι να παρέχει ασφάλεια στους πολίτες του είτε βρίσκονται εντός είτε εκτός ....ασύλου.
Καλή λοιπόν η αυτορύθμιση αλλά σε ότι αφορά το πρόγραμμα σπουδών, την επιλογή προσωπικού και διάφορα άλλα συναφή και όχι σε ότι αφορά τα ατομικά δικαιώματα και την ασφάλεια των πολιτών.Αυτά οφείλει να τα προστατέψει το κράτος το οποίο για άλλη μια φορά είναι απόν

Υ.Γ. Ας είναι οι φύλακες του ΑΠΘ που τραυματίστηκαν αφού πρώτα εξευτελίστηκαν από τριάντα κουκουλοφόρους τα τελευταία θύματα του καθεστώτος ανομίας που επικρατεί στο ελληνικό πανεπιστήμιο.

3 comments:

Averell said...

Η έννοια του ασύλου φαίνεται εντελώς εκτός εποχής σήμερα. Ωσάν να μην υπάρχει ελευθερία λόγου εκτός των πανεπιστημίων σήμερα και να χρειάζεται να μπαίνει κανείς στο χώρο του πανεπιστημίου για να εκφράζεται ελεύθερα - και, ακόμη περισσότερο, ωσάν να είναι πραγματική η ελευθερία της έκφρασης στα πανεπιστήμια, αν δεν μπορεί η έκφραση αυτή να επιβληθεί διά της βίας. Και, φυσικά, όλα αυτά να συνοδεύονται από την αδυναμία να λειτουργούν στοιχειωδώς οι κρατικοί θεσμοί μέσα στο χώρο του πανεπιστημίου.

leazar said...

αβερελ, διαφώνω. Το άσυλο δεν έιναι εκτός εποχής σήμερα. Το γεγονός ότι η αστυνομία δεν μπορεί να μπαίνει στο πανεπιστήμιο δίνει τη δυνατότητα να καλλιεργηθούν ιδέες, οι οποίες αν μεταφέρθούν στο δρόμο θα φάνε ξύλο από τα ΜΑΤ. Δεν σου μιλάω για ιδέες για καταστροφές. Ενα πολύ καλό παράδειγμα είναι το περσινό:η ιδέα ήταν δωρεάν και δημόσια παιδεία και οι πορείες των φοιτητών στην αθήνα δέχθηκαν επίθεση από τα ΜΑΤ. Ο joe με έχει συνηθήσει στο να μην πιστεύει τα έκτροπα που γίνονται στις πορείες. Ελπιζω εσύ, μιας και εχεις ζήσει λόγω ηλικιας την αστυνομία σε πολύ χειρότερες φάσεις της να μη με αμφισβητήσεις.
Η ελευθερία γνώμης δεν υφίσταται πλήρως πουθενά. Ούτε έξω ούτε μέσα στο πανεπιστήμιο. Και γι αυτό ευθύνονται οι άνθρωποι που είμαστε κλειστοί σε νέες ιδέες. Ακόμη και για την δυσλειτουργία των κρατικών θεσμών στο πανεπιστήμο δε φταίει το άσυλο φταίνε οι φοιτητές. Πως δηλαδή κλέβουν χρήματα οι πολιτικοί, έτσι και οι φοιτητές κλέβουν και αυτοί.
Είναι αναγκαίο να εξυγιανθεί το άσυλο και όχι να αρθεί.
Το άσυλο προσφέρει στην κοινωνία γιατί μέσα σε αυτό καλλιεργούνται ιδέες οι οποίες έξω θα πέθαιναν. Αυτα φίλε μου Αβερελ.

William said...

φίλε leazar,

Το γεγονός ότι η αστυνομία δεν μπορεί να μπαίνει στο πανεπιστήμιο δίνει τη δυνατότητα να καλλιεργηθούν ιδέες, οι οποίες αν μεταφέρθούν στο δρόμο θα φάνε ξύλο από τα ΜΑΤ.

Αν όντως το Κράτος ρίχνει ξύλο (μέσω των ΜΑΤ) σε ανθρώπους οι οποίοι απλώς εκφράζουν ιδέες και τίποτε περισσότερο, τότε αυτός είναι ένας ακόμα πολύ σοβαρός λόγος να του αφαιρεθεί το αποκλειστικό προνόμιο να παρέχει Ανώτατη Παιδεία.
΄Οσο για το άσυλο, δεν έχω καμία αντίρρηση να παραμείνει ως έχει αν αυτό εξασφαλίζει στον χώρο του Πανεπιστημίου την ίδια ελευθερία της έκφρασης που απολαμβάνει κανείς (έστω και ελλιπώς) εκτός του Πανεπιστημίου. ΄Ετσι όπως έχει η κατάσταση σήμερα, αν κάποιος (ο οποίος ίσως να μην έχει βλάψει ποτέ κανέναν στη ζωή του) τολμήσει π.χ. να μιλήσει ευνοϊκά ή ουδέτερα για την ιδιωτική εκπαίδευση μέσα στον χώρο του Πανεπιστημίου είναι σίγουρο πως θα υποστεί έντονη φυσική ή ψυχολογική βία. Προσωπικά αποφεύγω να μιλήσω ελεύθερα μέσα στον χώρο του Πανεπιστημίου γιατί πολύ απλά δεν είμαι ήρωας.