Thursday, September 18, 2008

Το Βατικανό και η θεωρία της εξέλιξης

Να, λοιπόν, που η Καθολική Εκκλησία δείχνει να διαχωρίζει το επιστημονικό από το θεολογικό και το μεταφυσικό. Ποιοι έχουν παραμείνει κολλημένοι;

8 comments:

fileleytheros said...

Το link δε δουλεύει. έχετε την καλοσύνη να το φτιάξετε για να διαβάσουμε και εμείς τα νέα;

Averell said...

@ fileleytheros

Διορθώθηκε, ευχαριστώ πολύ για την επισήμανση.

Alexandros said...

Ω τι επιτυχημένα που κοροϊδεύουμε τους εαυτούς μας…

…κάπως μεγάλη η καθυστέρηση του αγίου πνεύματος να ενημερώσει τον πάπα σχετικά με το θέμα, δεν βρίσκετε;

Averell said...

@ alexandros

Α, μα το θέμα δεν είναι τόσο η καθυστέρηση στην Καθολική Εκκλησία, όσο η διαρκής άρνηση σε κάποιες άλλες, οι οποίες ίσως έχουν μεγαλύτερη επιρροή στην Ελλαδα.

Alexandros said...

Το θέμα είναι ότι όταν πια η πραγματικότητα δεν μπορεί να αγνοείται άλλο γιατί το κόστος αρχίζει να γίνεται βαρύ, αντί να παραδεχτούμε το παραμικρό σφάλμα αλλάζουμε τροπάριο και η αιώνια αναλλοίωτη ιερή σοφία κάποιων κειμένων από εκεί που ήταν κάποτε κυριολεκτική γίνεται μεταφορική, συμβολική, άνευ σημασίας και ένα σωρό άλλες δικαιολογίες που πουθενά αλλού δε καθόμασταν να τις πάρουμε στα σοβαρά. Παίζει παιχνίδια ο θεός και δε μας είπε από την αρχή ποια είναι τα κυριολεκτικά και ποια τα συμβολικά.

Αργά ή γρήγορα και η ορθόδοξη εκκλησία θα αναγκαστεί να παραδεχτεί το ίδιο με παρόμοια θεολογικά τεχνάσματα παράκαμψης της λογικής…

William said...

Δηλαδή τώρα δεν χρειάζεται να εξομολογηθώ για το πτυχίο μου από τη Σχολή Θετικών Επιστημών;

Πάντως αλλού καθυστερούν ακόμα περισσότερο. Π.χ. στην Τουρκία εδώ και μερικές ημέρες υπάρχει δικαστική απόφαση που απαγορεύει (Χα,χα! Απαγορεύει!) την πρόσβαση στον ιστότοπο του γνωστού βιολόγου Richard Dawkins εξαιτίας της δυσμενούς του κριτικής εις βάρος γνωστού Τούρκου παπατζή και εγκληματία. Μην παραλείψετε να δείτε τη σελίδα του ανθρώπου. Νομίζω ότι τα λέει όλα.

Φυσικά είναι αδύνατον να απαγορευτεί η πρόσβαση σε οποιονδήποτε ιστότοπο και όσοι Τούρκοι ενδιαφέρονται βρίσκουν τρόπο να παρακάμψουν την απαγόρευση. Και το ηθικό δίδαγμα είναι πως αν αυτό που κηρύττει κάποιος (θρησκευτικό, πολιτικό ή οτιδήποτε άλλο) διαφωνεί με την πραγματικότητα, τότε το πρόβλημα δεν το έχει η πραγματικότητα, αλλά το κήρυγμα.

Αόρατη Μελάνη said...

Τα σχόλια του Αλέξανδρου με καλύπτουν.

Alexandros said...

@ william

καλά ο τύπος είναι απίστευτος! (θα 'θελα να μπορούσα να λέω ότι ακόμα πιο απίστευτα είναι τα δικαστήρια της Τουρκίας, αλλά φοβάμαι ότι σε κάτι τέτοια και τα δικά μας δεν πάνε παραπίσω ―είναι και το εμπνευσμένο μας σύνταγμα στη μέση· θυμάμαι διάφορες αντίστοιχες περιπτώσεις λογοκρισίας)

Οι δε φωτογραφίες του είναι όλα τα λεφτά. Υφάκι αυθεντίας με υπογραφή (faux?) Versace.