Friday, September 19, 2008

Η κρίση του καπιταλισμού και η επέμβαση του κράτους

Οι χρηματαγορές ανεβαίνουν ραγδαία μετά τις παρεμβατικές κινήσεις της Κυβέρνησης και της Fed στις ΗΠΑ - κι έτσι η κρατική παρέμβαση έσωσε άλλη μια φορά τον καπιταλισμό από την κατάρρευση, συνεχίζει η αφήγηση. Στην πραγματικότητα, όμως, το καπιταλιστικό σύστημα δεν απειλήθηκε με κατάρρευση εξ αιτίας του κλεισίματος έστω και μεγάλων πιστωτικών οργανισμών. Το ότι πολλές εταιρείες στη συνέχεια θα κατέρρρεαν, ενδεχομένως, δεν σημαίνει κάτι για το σύστημα καθ' εαυτό, παρά μόνο επιβεβαίωση της λειτουργίας του. Άλλωστε, σε σύντομο χρονικό διάστημα θα άρχιζε η ανασυγκρότηση και καινούργιες επιχειρήσεις θα έπαιρναν τις θέσεις των παλαιών. Η παρέμβαση της κυβέρνησης δεν προσέδωσε τόνωση στο σύστημα, αλλά στις εταιρείες που ενισχύθηκαν από αυτήν. Έτσι, όμως, δόθηκε η εικόνα ότι μπορεί κάποια εταιρεία να είναι όσο ανεύθυνη θέλει, αν τα πράγματα δεν πάνε καλά (και υπάρχει κίνδυνος να συμπαρασύρει κι άλλες), θα φροντίσει το κράτος να την σώσει. Γιατί, λοιπόν, να είναι οι "μεγαλοτραπεζίτες" σώφρονες; Μπορούν να αναλαμβάνουν όσα ρίσκα θέλουν - αν κερδίσουν, καλώς, αν χάσουν, η σανίδα σωτηρίας θα τους δοθεί - και όλο αυτό ονομάζεται οικονομία της αγοράς!

2 comments:

Panagiotis Atmatzidis said...

Είμαστε αρκετοί τελικά που έχουμε την ίδια γνώμη: Για την αγορά και το σύστημα, θα ήταν καλύτερο να πεθάνουν όλες οι επιχειρήσεις που έκαναν κακή διαχείρησει ή πήραν μεγάλα ρίσκα που δεν τους βγήκαν (κι αφού δεν τους βγήκαν who cares?).

Τελικά, είναι αυτή η λεπτή (όχι και τόσο λεπτή ...700 bn!) "ηλιαχτίδα" σοσιαλισμού που χαλάει το σκηνικό :-)

Averell said...

"Αναφερόμαστε πάντα στην ‘κρίση’ που ήρθε στις ΗΠΑ μετά από 8 χρόνια του πιο παρεμβατικού προέδρου των τελευταίων 30 χρόνων, με τη μεγαλύτερη αύξηση του κράτους από την εποχή του LBJ και τον πιο πολυέξοδο πόλεμο στην ιστορία της σύγχρονης εποχής των ΗΠΑ; Και για την κατάσταση αυτή φταίει πάλι ο νεοφιλελευθερισμός;"

Πολύ εύστοχο σχόλιο του Γ. Σαρηγιαννίδη υπό την ανάρτησή του "Ένα όραμα για την Ελλάδα ..." στο blog του e-rooster. Τελικά φαίνεται ότι έχει αρχίσει να ταυτίζεται η αστική δημοκρατία με το νεοφιλελευθερισμό από τους εχθρούς και των δύο.