Friday, May 30, 2008

Ελληνικό Πανεπιστήμιο Εκπέμπει SOS

Όταν συζητούνταν ο νόμος-πλάισιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση ήταν πολλοί εκείνοι που υποστήριζαν ότι κακώς θιγόταν το ζήτημα του ασύλου καθώς αφενός είναι ήσσονος σημασίας ζήτημα και αφετέρου θα προκαλέσει χωρίς λόγο αντιδράσεις. Ήταν πολλοί επίσης εκείνοι που υποστήριζαν ότι το πανεπιστήμιο μπορεί να αυτορυθμιστεί και να θέσει από μόνο του κανόνες. Βλέποντας την κατάσταση των τελευταίων ημερών μήπως θα έπρεπε να το ξανασκεφτούν ;
Το νομικό πλαίσιο που αφορά το άσυλο άλλαξε τελικά αλλά η αλλάγη που έγινε είναι άνευ ουσίας πράγμα το οποίο φαίνεται και εκ του αποτελέσματος. Συνεπώς το πρόβλημα παραμένει και τα πρόσφατα γεγονότα που έλαβαν χώρα σε όλη τη χώρα είναι μια ακόμη επιβεβαίωση ότι και η παραμικρή αλλάγή στο πανεπιστήμιο δεν είναι δυνατόν να εφαρμοστεί χωρίς την ριζική αλλάγη του νομοθετικού πλαισίου που αφορά το άσυλο.Διαφορετικά, οι διάφορες συντεχνιακές ομάδες, οι αυτοαποκαλούμενοι ''αντιεξουσιαστές'' και κάθε άλλος πικραμένος θα έχει την δυνατότητα να κλέβει κάλπες, να διαλύει συνεδριάσεις, να τρομοκρατεί και να επιτίθεται ανενόχηλητα.
Την ίδια στιγμη παρακολουθώ την πολιτική ηγεσία της χώρας να καταδικάζει απεριφραστα τα διάφορα έκτροπα και να ζητά την απομόνωση όσων βιαιοπραγούν. Ακούγοντας δε σήμερα τον πρωθυπουργό στη βουλή είπα από μέσα μου:ωραία τα λέει. Δεν εκλέξαμε όμως πρωθυπουργό και κυβέρνηση για να σχολιάζουν την πραγματικοτητα αλλά για να παρεμβαίνουν όπου χρειάζεται και να λύνουν προβλήματα. Η βασική υποχρέωση κάθε κράτους είναι να παρέχει ασφάλεια στους πολίτες του είτε βρίσκονται εντός είτε εκτός ....ασύλου.
Καλή λοιπόν η αυτορύθμιση αλλά σε ότι αφορά το πρόγραμμα σπουδών, την επιλογή προσωπικού και διάφορα άλλα συναφή και όχι σε ότι αφορά τα ατομικά δικαιώματα και την ασφάλεια των πολιτών.Αυτά οφείλει να τα προστατέψει το κράτος το οποίο για άλλη μια φορά είναι απόν

Υ.Γ. Ας είναι οι φύλακες του ΑΠΘ που τραυματίστηκαν αφού πρώτα εξευτελίστηκαν από τριάντα κουκουλοφόρους τα τελευταία θύματα του καθεστώτος ανομίας που επικρατεί στο ελληνικό πανεπιστήμιο.

Αντίδραση κατά της ακρίβειας από τη ΓΣΕΕ

Η ΓΣΕΕ αποφάσισε να κάνει τη δική της προσπάθεια με στόχο την καταπολέμηση της "ακρίβειας". Και ποιο είναι το πρώτο πράγμα που θα κάνει; Συλλαλητήριο! Για να φοβηθεί η ακρίβεια και να υποχωρήσει! Η πρότασή της, όμως, για σύσταση ενώσεων καταναλωτών, εντός των οποίων οι ίδιοι οι καταναλωτές θα αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες και θα ενημερώνονται, δεν μπορεί παρά να επικροτηθεί.

Όχι στους γάμους ομοφύλων ζευγαριών ... από τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου

Ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου επέλεξε, δυστυχώς, να παίξει το ρόλο του φύλακα της ηθικής, παραγγέλλοντας στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ρόδου να τελέσει τα "νόμιμα", σε περίπτωση τελέσεως (πολιτικού) γάμου μεταξύ προσώπων του ιδίου φύλου. Δεν ξέρω αν υπονοεί ότι ο Δήμαρχος, ο οποίος θα τελέσει ενδεχομένως ένα τέτοιο γάμο θα υποπέσει σε παράβαση του Ποινικού Κώδικα. Οπωσδήποτε, κατά τη γνώμη μου, δεν θα τελέσει το αδίκημα της ψευδούς βεβαιώσεως, το οποίο συνίσταται στη βεβαίωση ψευδούς περιστατικού σε δημόσιο έγγραφο - καθώς η νομική αξιολόγηση της τελετής που θα τελεσθεί (αν, δηλαδή, συνιστά έγκυρο και υποστατό γάμο ή όχι) δεν μπορεί να θεωρηθεί, νομίζω, "γεγονός" με την έννοια του νόμου (άρθρο 242 ΠΚ). Υπενθυμίζω την έντονη συζήτηση που είχαμε στο ιστολόγιο αυτό εν όψει των περασμένων εκλογών για το ζήτημα του επιτρεπτού του γάμου μεταξύ προσώπων του ιδίου φύλου.

Thursday, May 29, 2008

Πραξικόπημα στα Πανεπιστήμια

Φαίνεται βαριά η λέξη; Δηλαδή πώς να χαρακτηρισθεί η κατάλυση, διά της βίας, των διαδικασιών της Συγκλήτου του ΑΠΘ; Από πότε μπορεί μια δημοκρατική κοινωνία να ανέχεται να μπορεί να καταλύεται η εφαρμογή των νόμων από βίαιες αντιδράσεις; Και, φυσικά, οι αντιδράσεις των πανεπιστημιακών τμημάτων είναι γελοίες: το Πολυτεχνείο και η Γεωπονική του ΑΠΘ αποφάσισαν να "αναστείλουν την εκπαιδευτική διαδικασία" τιμωρώντας έτσι τους μη-βίαιους φοιτητές τους. Μην αναφερθούμε και στις δηλώσεις των κομμάτων, ιδίως της αντιπολιτεύσεως: δυναμιτίζεται το κλίμα, λένε - δηλαδή θα πρέπει η Βουλή να ζητεί, πριν ψηφίσει ένα νόμο, και οι αρχές, πριν τον εφαρμόσουν, τη συναίνεση όσων είναι διατεθειμένοι να ασκήσουν βία για να εμποδίσουν την εφαρμογή του; Μπορεί καθ' οιονδήποτε τρόπο να δικαιολογηθούν οι βίαιες αντιδράσεις επειδή το κλίμα "δυναμιτίσθηκε" από την κυβέρνηση; Είναι δυνατόν να μην είναι αυτονόητη η καταδίκη ενεργειών σαν τις χθεσινές;

Friday, May 23, 2008

Επιβάλλονται τα μουσουλμανικά ήθη στη Δυτική Ευρώπη;

Η Ολλανδία είναι μια χώρα γνωστή για την ανεκτικότητά της. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια εκδηλώνονται ανησυχητικά φαινόμενα όχι εξτρεμισμού, αλλά υποχώρησης μπροστά σε φονταμενταλιστικά στοιχεία της κοινωνίας της, κυρίως προερχόμενα από μουσουλμάνους, ενδεχομένως και λόγω του φόβου αυξημένης βίας (βλ. δολοφονίες Theo Van Gogh, Pim Fortuyn, την καταδίωξη της Ayaan Hirshi Ali κ.λπ.). Έτσι, η είδηση περί μετακίνησης γλυπτών, επειδή προσβάλλουν, κατά τα φαινόμενα, την ηθική των μουσουλμάνων μιας περιοχής, δεν μπορεί παρά να προκαλεί ακόμη περισσότερες ανησυχίες.