Wednesday, April 22, 2009

Άντρες έτοιμοι για όλα;


Η πινακίδα έξω από την πόρτα του γιατρού έγραφε: «Γυναικολόγος». Στις καρέκλες της αίθουσας αναμονής δεν υπήρχε πολύς κόσμος. Για την ακρίβεια υπήρχαν μόνο δύο άντρες. ΑΝΤΡΕΣ; Μα έξω από το γυναικολογικό ιατρείο; Σε ποιο μέρος του κόσμου συνέβη αυτό το περιστατικό; Μάλλον στο Ιράν θα μου πείτε , εκεί όπου ο γυναικολόγος εξετάζει την ασθενή/γυναίκα μέσω της παρατήρησης του συζύγου που την συνοδεύει στο ιατρείο – ο ίδιος ο γιατρός απαγορεύεται να κοιτάξει την ίδια την ασθενή.
Μα εδώ βλέπω μόνο δύο άντρες, χωρίς τις γυναίκες και μάλιστα μπαίνουν οι ίδιοι μέσα στο ιατρείο μόλις έρχεται η σειρά τους.
Το περίεργο αυτό γεγονός δεν είναι κάτι μοναδικό, συμβαίνει καθημερινά σε όλα τα ιατρεία του ΙΚΑ, εδώ στην Ελλάδα. Άντρες που επισκέπτονται τον/την γυναικολόγο του ΙΚΑ. Μην πάει ο νους σας σε κάποιο νέο ιατρικό επίτευγμα όπως η κύηση σε ανδρικό σώμα, απλά οι κύριοι αυτοί κουβαλούν μαζί τους την συνταγή από τον «ιδιώτη» γιατρό , αυτόν που εμπιστεύτηκαν σε αυτή την πολύ σημαντική στιγμή της ζωής τους, για να την «γράψει» ο γιατρός του ΙΚΑ και να πάρουν τα φάρμακα με την μικρή συμμετοχή τους στο κόστος.
Και μην νομίζεται πάλι πως είναι κάτι σπάνιο αυτό, οι περισσότεροι ασθενείς σε ιατρεία του ΙΚΑ, σε εξωτερικά ιατρεία νοσοκομείων, σε Κέντρα Υγείας του ΕΣΥ περιμένουν ,πολλές φορές για ώρες στην ουρά , για να δώσουν την συνταγή του δικού τους γιατρού και ο γιατρός του ΕΣΥ, του ΙΚΑ κλπ να αντιγράψει την συνταγή στο βιβλιάριό τους και να τοποθετήσει την πολυπόθητη σφραγίδα.
Δεν υπάρχει θέμα εμπιστοσύνης στις ικανότητες των γιατρών του ΙΚΑ και του ΕΣΥ, αντιθέτως όταν το απόγευμα ή το πρωί οι ίδιοι αυτοί γιατροί ανοίξουν τα ιατρεία τους θα βρουν εκεί τους δικούς τους ασθενείς, ασθενείς που τους εμπιστεύονται και τους επιλέγουν για να φροντίσουν για την υγεία τους.
Απλά στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και στο κομμάτι της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης του ΙΚΑ αρνούμαστε να παραδεχθούμε αυτό που διδάσκεται σε όλες τις ιατρικές σχολές του κόσμου, την προσωπική σχέση που αναπτύσσεται ανάμεσα στον ιατρό και τον ασθενή του και το δικαίωμα του κάθε ανθρώπου να επιλέγει τον γιατρό του. Και στήνουμε ένα ανορθολογικό σύστημα που μας κοστίζει πολύ ακριβά - και σε ανθρώπινους πόρους- χωρίς να προσθέτουμε και πολλά πράγματα στην δημόσια περίθαλψη.
Φυσικό επακόλουθο είναι το 45% των δαπανών για την υγεία να είναι ιδιωτικές και αυτές να είναι στην ουσία που παρέχουν το αγαθό της υγείας στους έλληνες, οι δημόσιες δαπάνες επαρκούν μόνο για την σφραγίδα. Και στις ιδιωτικές δαπάνες περιλαμβάνω και το φακελάκι.

4 comments:

Unknown said...

Αγαπητέ Διονύση,
αν οι εν λόγω κύριοι για τους οποίους αναφέρεσαι ήταν ντυμένοι με κοστούμι, τότε το πιο πιθανό είναι να μιλάμε για ιατρικούς επισκέπτες. Δυστυχώς η πίεση των πολυεθνικών φαρμακοβιομηχανιών στους γιατρούς είναι τέτοια, που απασχολούν τους γιατρούς του ΙΚΑ και ΕΣΥ γενικότερα εν ώρα δουλειάς! Δηλαδή την ώρα που θα έπρεπε να εξετάζουν τους ασθενείς τους, τους ενημερώνουν για ότι πιο απίθανο μπορεί κανείς να φανταστεί ή απλά να γίνεται η PR (Public Relations). Και αυτό δυστυχώς είναι άλλη μία ελληνική πατέντα, δηλαδή ο εκάστοτε γιατρός αντί να εξετάζει, ασχολείται με τους ιατρικούς επισκέπτες, που τους "ενημερώνουν" εκτός άλλων και για τα δωράκια, τα ταξιδάκια (στα συνέδρια) και πολλές φορές και για τις παροχές τους, αφού δεν φτάνει ο μισθός τους.
Όπως βλέπεις όλο το σύστημα υγείας μπάζει από παντού. Ποιος θα κάνει την τομή;;

Unknown said...

Παναγιώτη συμβαίνει και αυτό που αναφέρεσαι μα το συγκεκριμένο περιστατικό μου το διηγήθηκε ένας φίλος μου - ο οποίος ήταν ένας από τους δύο που έκαναν ακριβώς αυτό που περιγράφω. Γιατρός του ΙΚΑ μου επιβεβαίωσε πως συμβαίνει.

Kensai said...

Αν οι κύριοι ήταν Ιατρικοί Επισκέπτες τότε οι πιθανότητες είναι να ήταν... γυναίκες!

Συνήθως η αναλογία είναι 1:10 άντρες-γυναίκες και μάλιστα οι γυναίκες που μισθώνουν οι φαρμακευτικές είναι κατά κανόνα «εκθαμβωτικές».

Ίσως αυτό αλλάξει τα τελευταία λόγω της αύξησης των γυναικών-ιατρών στο ιατρικό επάγγελμα.

---

Πάντως το περιστατικό που αναφέρεται ο Rantanplan όντως γίνεται, έτσι ή σε διαφορετική μορφή.

Το ΙΚΑ θα μπορούσε να δουλεύει υπέροχα αν τέτοιου είδους περιστατικά μπορούσαν να καταπολεμηθούν αποτελεσματικά.

Δυστυχώς δε βλέπω όρεξη από κανέναν για αναθεώρηση του συστήματος, ούτε για το ΙΚΑ ούτε για την Υπηρεσία Υπαίθρου (μια ααααάλλη κοροϊδία απλά για τις σφραγίδες)...

William said...

Έτσι είναι. Από τότε που έκανα παιδί στην κοινωνικά ευαίσθητη Ελλάδα έχω νοσταλγήσει κάθε κοινωνικά αναίσθητη χώρα στην οποία βρέθηκα στο παρελθόν.

Το κόλπο έχει ως εξής: Το Κράτος βάζει τον εαυτό του πίσω από τους φτωχούς και τους αδυνάτους και στήνει ένα σύστημα κοινωνικής ασφάλισης. Στη συνέχεια χρησιμοποιεί αυτό το σύστημα για τις δικές του ανάγκες σπαταλώντας τους πόρους του. Αποτέλεσμα: Οι σχετικά πιο εύποροι να χάνουν τα χρήματά τους και οι φτωχότεροι να χάνουν τα χρήματά τους ΚΑΙ την υγεία τους αφού οι κρατικοί φορείς (οι οποίοι είναι οι μόνοι στους οποίους έχουν πρόσβαση) σπαταλούν τους πόρους τους σε άλλες δραστηριότητες.