Friday, March 6, 2009

Απαγόρευση του επικίνδυνου λόγου

"Η γλώσσα κόκκαλα δεν έχει και κόκκαλα τσακίζει". Την παροιμία αυτή φαίνεται ότι την ξεχνούν όσοι υπερασπίζονται, εν ονόματι της ελευθερίας του λόγου, την ασυδοσία του λόγου. Ζητούν να μην απαγορεύονται οι προσβολές των θρησκειών, επιδεικνύοντας πλήρη αδιαφορία για τις συνέπειες που η ασυδοσία του λόγου έχει στις σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων, στα μίση και πάθη που τροφοδοτεί και, πλέον, στις διακρίσεις εις βάρος οπαδών μιας συγκεκριμένης θρησκείας (του Ισλάμ) που η ασυδοσία αυτή γεννά.

Ελπίζω ότι σύντομα θα διαπιστωθεί η ανάγκη για περιορισμό της παραπληροφόρησης που προκύπτει από την ασυδοσία του λόγου. Υπάρχουν πλέον πολλοί λεγόμενοι "αρνητές" του φαινομένου του θερμοκηπίου, οι οποίοι χρησιμοποιούν ασύστολα ψεύδη, για να μπορέσουν να αναβάλουν (εξυπηρετώντας βραχυπρόθεσμα, ιδιοτελή συμφέροντα) τη λήψη των μέτρων που είναι αναγκαία για τη διάσωση της γης. Όσο πλησιάζουν οι εκτεταμένες φυσικές καταστροφές που θα προκαλέσει το φαινόμενο του θερμοκηπίου, τόσο περισσότερο ο "λόγος" αυτός, η ασυδοσία και τα ψεύδη, εξισώνονται με τρομοκρατικές πράξεις. Χρειάζεται, επομένως, να σκεφθούμε πολύ σοβαρά να επιβάλουμε περιορισμό όχι στο λόγο, αλλά στο ψέμα, στην ασυδοσία - να απαγορεύσουμε στους "αρνητές του φαινομένου του θερμοκηπίου" να μπορούν να παρασέρνουν και άλλους συμπολίτες μας στις ιδιοτελείς αντι-επιστημονικές (μπακάλικες, θα προσέθετα εγώ) προπαγάνδες τους. Μόλις οι φυσικές καταστροφές αρχίσουν να ξεσπούν και άνθρωποι να πεθαίνουν εξ αιτίας του φαινομένου του θερμοκηπίου, θα καταλάβουμε όλοι ότι η αξία της ανθρώπινης ζωής είναι πολύ υπέρτερη του δικαιώματος στο ψέμα και την κοροϊδία που οι "κύριοι" αυτοί απαιτούν.

4 comments:

Αθ. Αναγνωστoπουλος said...

Άβερελλ, κάποιος έχει υποκλέψει το ψευδώνυμό σου και δημοσίευσε στην θέση σου. :-)

Σπύρος Ντόβας said...

Averell, πλάκα κάνεις, έτσι;

Joe said...

τι είναι αυτό, πρόωρη πρωταπριλιά???

Averell said...

Νομίζω ότι, όσοι διαβάζετε αυτό το ιστολόγιο τακτικά τουλάχιστον, καταλαβαίνετε ότι η συγκεκριμένη ανάρτηση δεν είναι, παρά παρωδία - επιπλέον, θέλησα να κάνω το κείμενο πραγματικά τόσο απίθανα ακραίο, ώστε να μην καταλείπεται αμφιβολία ότι θα μπορούσα να το εννοώ στα σοβαρά. Παράλληλα, θέλησα να έχει κάποια εξωτερικά στοιχεία σοβαροφάνειας, ώστε να μοιάζει και με τους συλλογισμούς που αναπτύσσουν όσοι υιοθετούν περιορισμούς στην ελευθερία του λόγου - επίσης, θέλησα να δώσω και μια εικόνα του πώς αντιλαμβάνονται την κατάσταση στον πλανήτη όσοι ζουν με τα ντοκυμανταίρ του Αl Gore κάτω από το μαξιλάρι τους. Η ανάρτηση του Γ. Σαρηγιαννίδη στο e-rooster, όπως και τα σχόλια υπό αυτήν, μου έδωσαν πολύ καλή αφορμή. Συνειδητά ανακάτεψα ψευδο-λογική με συναίσθημα, τρόμο-υστερία, ηθικισμό κ.λπ. Οι αναγνώστες θα κρίνουν εάν η μίμηση υπήρξε επιτυχής.