Friday, May 14, 2010

Ξεσηκωθείτε, για να πτωχεύσουμε!

Ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Συ.Ριζ.Α. κ. Αλέξης Τσίπρας για άλλη μια φορά διακηρύσσει ότι έχει την εναλλακτική λύση στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τη χρεωκοπία της χώρας! Η λύση είναι η "επαναδιαπραγμάτευση" (ήτοι η παραδοχή ότι δεν μπορούμε να πληρώσουμε) και η "διεκδίκηση" (η οποία, συνοδευόμενη από τις λαϊκές εξεγέρσεις που ονειρεύεται, θα κάνει τους Ευρωπαίους να γονατίσουν) και, τέλος, η "έκδοση Ευρωομολόγου" (για την οποία στον κόσμο του κ. Τσίπρα αρμόδια είναι η Τράπεζα της Ελλάδος).

Δεν ξέρω αν πρόκειται για άγνοια ή για σκόπιμη απόκρυψη: εάν η χώρα μας δεν μπορούσε να καλύψει χρέη, ύψους 8-9 δισεκατομμυρίων ευρώ, μέχρι τις 19 Μαΐου, θα έπρεπε να κηρύξει πτώχευση. Δεν θα δεχόταν κανείς να της ξαναδανείσει μετά. Ποιος θα καθόταν να "επαναδιαπραγματευθεί" μαζί μας; Ποιος θα άκουγε τις "διεκδικήσεις" μας; Και γιατί; Επειδή έτσι το λέει ο κ. Τσίπρας; Και, στο κάτω-κάτω, αυτή την εικόνα θέλουμε να δώσουμε ως κράτος έξω; Ότι δανεισθήκαμε, αλλά τώρα είμαστε πολύ τσαμπουκαλήδες και απαιτούμε και διεκδικούμε να μην πληρώσουμε αυτά που χρωστάμε, αλλά βαράμε το χέρι στο τραπέζι, για να μας δανείσουν ανεύθυνα κι άλλα χρήματα; Και απ' ευθείας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα;

Βέβαια, το άλλο προπαγανδιστικό χαρακτηριστικό είναι ο υπερτονισμός του ρόλου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το οποίο συμμετέχει στη χρηματοδότηση της χώρας μας μόλις κατά το 1/4 περίπου. Βλέπετε, το Δ.Ν.Τ. έχει μια παράδοση, η οποία είναι αντίθετη με αυτή των ελληνικών κυβερνήσεων: επειδή σέβεται ότι τα χρήματα που διαθέτει δεν του ανήκουν (ανήκουν στις χώρες που το απαρτίζουν), χορηγεί δάνεια, με πολύ χαμηλά επιτόκια μεν, αλλά μόνο αφού εξασφαλίσει ότι θα πάρει τα χρήματα που δάνεισε πίσω. Αυτό είναι που το κάνει κακό και ανάλγητο, ενώ θα έπρεπε προφανώς, κατά τον κ. Τσίπρα, να υπάρχει ένας μηχανισμός, ευρωπαϊκός ή διεθνής, ο οποίος να χαρίζει, και όχι να δανείζει, χρήματα.

No comments: