Tuesday, February 19, 2008

Η Καθεστωτική Αριστερά



Το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε είχα την ευκαιρία να επισκεφθώ έναν φίλο μου που σπουδάζει στο πανεπιστήμιο της Μυτιλήνης. Ο φίλος μου αυτός καθώς και η παρέα του είναι φίλα προσκείμενοι σε κόμματα της αριστεράς (ΣΥΝ και εξωκοινοβουλευτική αριστερά).Ενώ λοιπόν συζητούσαμε για την εκπομπή που κάνει σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό, του ζήτησα-αν μπορεί-να με βγάλει στον αέρα για κανένα δεκάλεπτο προκειμένου να παρουσιάσω τις θέσεις της φιλελεύθερης συμμάχιας. Η απάντηση του ήταν ότι μπορεί, αλλά δεν θα το κάνει διότι τον ''ακούνε αριστεροί και δεν μπορεί να προβάλλει δεξιές απόψεις στην εκπομπή του''.



Την επόμενη μέρα από αυτό το συμβάν, παρακολούθησα μία πρόβα της πανεπιστημιακής θεατρικής ομάδας η οποία και αυτή απαρτίζεται κυρίως από θιασώτες αριστερών κομμάτων.Μόλις τελείωσε η πρόβα, 5-6 άτομα ,καθώς έβγαιναν από το χώρο του πανεπιστημίου, έσκισαν όποια αφίσα της ΔΑΠ βρήκαν και την πέταξαν στο πάτωμα*.Όταν ρώτησα κατά πόσον είναι δημοκρατική μία τέτοια συμπεριφορά έλαβα την αποστομωτική απάντηση: ''Της ΔΑΠ είναι μωρέ".Τέλος, πληροφορήθηκα ότι και στη Μυτιλήνη υπάρχει τριώροφο νεοκλασσικό το οποίο έχει καταληφθεί από ''παιδιά''(sic) του ''αναρχικού'' χώρου.



Αυτά βέβαια τα γεγονότα που παρέθεσα δεν είναι κάτι το πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα.Είναι απλώς μία ακόμη επιβεβαίωση της άποψης ότι όποιος δηλώσει αριστερός στην Ελλάδα μπορεί να κάνει ότι θέλει χωρίς να υποστεί καμία κύρωση.Είναι τα αποτελέσματα της κουλτούρας που καλιεργήθηκε στη μεταπολίτευση και ήθελε την αριστερά να κατέχει ειδικά προνόμια επειδή υπέστη διώξεις στη διάρκεια του μετεμφυλιακού κράτους.Για αυτήν όμως την κατάσταση ευθύνες φέρουν οι εκπρόσωποι όλων των πολιτικών δυνάμεων αφού δεν μπήκαν ποτέ στον κόπο να αντιπαρατεθούν ιδεολογικά με την αριστερά αφήνοντας την να παίζει εν ου πακτοίς.Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα πλέκουν και το εγκώμιο της φοβούμενοι μην χαρακτηριστούν "αντιδραστικοί", "δεξιοί" και -θού Κύριε- ''νεοφιλελεύθεροι".Τελευταίο δείγμα αυτής της αντιμετώπισης, ο τρόπος που υποδέχτηκε ο κεντροδεξιός τύπος την παραίτηση του Φιντέλ Κάστρο από την προεδρία της Κούβας.Μόνο οι πλερέζες έλειπαν από το σκηνικό πένθους που είχει στηθεί για έναν από τους πλέον στυγνούς δικτάτορες του 20ού αιώνα που στέρησε από τους πολίτες της Κούβας την ελευθερία και τους καταδίκασε στην φτώχεια και την απομόνωση.
*Είναι ευνόητο ότι ανάλογα περιστατικά είναι καταδικαστέα απ΄όπου και αν προέρχονται.
**Όποιος δεν έχει πάει Λέσβο, του συστήνω να πάει ανεπιφύλαχτα.Από τα ωραιότερα νησία της Ελλάδος παρ'ότι δεν είναι ιδιαιτέρως προβεβλημένη.






6 comments:

Κανίβαλος said...

"Τελευταίο δείγμα αυτής της αντιμετώπισης, ο τρόπος που υποδέχτηκε ο κεντροδεξιός τύπος την παραίτηση του Φιντέλ Κάστρο από την προεδρία της Κούβας.Μόνο οι πλερέζες έλειπαν από το σκηνικό πένθους που είχει στηθεί για έναν από τους πλέον στυγνούς δικτάτορες του 20ού αιώνα που στέρησε από τους πολίτες της Κούβας την ελευθερία και τους καταδίκασε στην φτώχεια και την απομόνωση."

Mην είσαι τόσο σκληρός μαζί τους. Δεν ήξεραν... Ο κομμουνισμός γεννήθηκε ως αντίδραση προς τον φασισμό και γι'αυτό ακριβώς το λόγο φέρει και δικά του χαρακτηριστικά. Οι κομμουνιστές έχουν γίνει ακριβώς αυτό που πολεμούσαν... μεγάλοι φασίστες.

leazar said...

joe

Δεν ευθύνεται η αριστερά για το σκίσιμο των αφισών. Ευθύνονται τα άτομα που το έκαναν. Ημουν και γω παρόν στο συμβάν. Δε μου άρεσε. Η απάντηση που πήρα εγώ ήταν ότι το κανουν επειδή έχουν βάλει οι Δαπίτες μπράβους να πλακώσουν καποια άτομα στο παρελθόν.

eurocommunist said...

οι φυλλελαιυθαιρι σιμμμοιχοια θαιλει να πουλυσοι κε των αερα που αναπναιουμαι! οινε τωσω σοστι ωσω η ωρθογραφοια αυτου του κοιμαινου...

Averell said...

@ eurocommunist

Τι είναι αυτή η συμμοιχία; Δύο κερατώνουν από κοινού;

Joe said...

@leazar
Δεν μένω τόσο στο γεγονός όσο στην δικαιολόγηση του.Το συμβάν αυτό όπως και τα άλλα δύο τα ανέφερα για να καταδείξω ότι η κουλτούρα που έχει διαμορφωθεί στην αριστερά είναι τέτοια ώστε τέτοια γεγονότα όχι μόνο δεν καταδικάζονται αλλά θεωρούνται τελείως φυσιολογικά και αναμενόμενα.Από εκεί και πέρα οι προσωπικές ευθύνες φυσικά και υπάρχουν.
@eurocommunist
Μπορείς να αναπνεύσεις με ανακούφιση.Είναι τζάμπα!

περαστικός είμαι said...

@joe

Λες:

Το συμβάν αυτό όπως και τα άλλα δύο τα ανέφερα για να καταδείξω ότι η κουλτούρα που έχει διαμορφωθεί στην αριστερά είναι τέτοια ώστε τέτοια γεγονότα όχι μόνο δεν καταδικάζονται αλλά θεωρούνται τελείως φυσιολογικά και αναμενόμενα.

Συγγνώμη, μα αυτό που λες είναι το λιγότερο μια αυθαίρετη γενίκευση, όχι πως θα είναι η πρώτη ούτε η τελευταία φορά που θα ακουστεί..