Friday, February 29, 2008

Επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων ΤΕΙ

Ο Υπουργός Παιδείας ετοιμάζει νομοσχέδιο για τα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών, στο οποίο θα προβλέπεται και η δυνατότητα ίδρυσης μεταπτυχιακού τμήματος από ΤΕΙ, ενώ θα παρέχονται κίνητρα για συνεργασία μεταξύ ΑΕΙ και ΤΕΙ για την κατάρτιση κοινών μεταπτυχιακών προγραμμάτων. Στο σχετικό ρεπορτάζ, όμως, ξεχωρίζει μια αποστροφή του λόγου του Υπουργού, ο οποίος κατέκρινε το ΠΑΣΟΚ, επειδή δημιούργησε ΤΕΙ σε πολλά μέρη της Ελλάδος, χωρίς να διασφαλίσει τα επαγγελματικά τους δικαιώματα.

Από τη φράση αυτή προκύπτουν αρκετά (όχι όλα, ούτε καν τα περισσότερα!) από τα στραβά της ανώτερης/ ανώτατης παιδείας στη χώρα μας: αφ' ενός η λαϊκιστική ίδρυση ΤΕΙ όπου της Ελλάδος, με αποκλειστικό κριτήριο την άγρα ψήφων εκ των τοπικών κοινωνιών, τις οποίες θα ταΐζουν οι σπουδαστές (και ίσως και του μέρους εκείνου του πανεπιστημιακού κατεστημένου που επιδιώκει επιπλέον διορισμούς) - αφ' ετέρου, η δυνατότητα του κράτους να ιδρύει, εντελώς αυθαίρετα, χωρίς κάποιον έλεγχο (άλλωστε τι έλεγχος μπορεί να γίνει στην παντοδυναμία του κράτους;), πανεπιστήμια και ΤΕΙ χωρίς οποιαδήποτε πραγματική, μη-εκλογική σκοπιμότητα, χωρίς κάποια σύνδεση με την αγορά και τις ανάγκες της. Από τρίτου, η απαίτηση για αναγνώριση "επαγγελματικών δικαιωμάτων" στα πτυχία: αυτό δείχνει ότι σημασία δεν έχει η αναγνώριση της επαγγελματικής αξίας κάποιων σπουδών από την ίδια την αγορά εργασίας, αλλά άνωθεν, από το κράτος, προφανώς συνοδευόμενη και από τη δημιουργία κρατικών θέσεων εργασίας, οι οποίες να ανταποκρίνονται (ανεξαρτήτως της αναγκαιότητάς τους για την κοινωνία ή τον κρατικό μηχανισμό) στα αντικείμενα σπουδών των καινούργιων ΑΕΙ ή ΤΕΙ, που το κράτος θεώρησε σκόπιμο να ιδρύσει.

6 comments:

Κοινότητα Εκάλης said...

Me ta idiotika panepistimia pou ta anagnwrizei h agora alla oxi to kratos k thn moufa tou DOATAP/DIKATSA ti 8a ginei?

btw..3erw atoma me ptixia apo TEI se marketing k business k den 3eroun ti esti branding h' estw ta 4P tou marketing...ta vasika diladi

Averell said...

Η "αναγνώριση" έχει την έννοια ότι τα πτυχία αυτά αποτελούν προσόντα για διορισμό στο Δημόσιο. Όποιος θέλει να σπουδάσει σε εκπαιδευτικά ιδρύματα, τα οποία θα του βρουν δουλειά στον ιδιωτικό τομέα, δεν ενδιαφέρεται για την "αναγνώριση". Τώρα, αν το Δημόσιο προτιμά να προσλαμβάνει αποφοίτους ΤΕΙ που δεν έχουν μάθει τίποτε, αυτό είναι άλλο θέμα.

Κοινότητα Εκάλης said...

distixos den einai mono gia to dimosio, epeidh didaskw se anwteres sxoles k IEK to zitane k ta idiotika IEK giati alliws exoun provlima, to 8eloun gia seminaria epidotoumena, gia na vgaleis adeia gia kapoia pramata, zitane twra pistopoihsh apo EKEPIS poy 8elei ayto to rimadi.akoma k se idiotikes epixiriseis pou piga i8elan dikatsa giati ta perisotera programma epimorfwseis k consulting pernan apo to rimadi ayto

Averell said...

@ politics and free thinking

Ευχαριστώ πολύ για το επιπλέον σχόλιο. Η παρατήρησή σας τονίζει την εξάρτηση μεγάλου μέρους της οικονομίας από το Δημόσιο. Τα παραδείγματα που αναφέρετε καταδεικνύουν την επέμβαση του κράτους (διαμέσου επιδοτήσεων, πιστοποιήσεων, προγραμμάτων κ.λπ.) σε τομείς που θα έπρεπε να αφήνει στην ιδιωτική οικονομία. Υπό αυτό το πρίσμα, η παρατήρησή σας έχει ιδιαίτερη βαρύτητα.

Κοινότητα Εκάλης said...

κοιτα το εχω φαει στην μαπα, επειδη εκανα ενα χρονο ελλαδα εχω μπλεξει και πρεπει να βρω δικηγορο που ειναι χωμενος στο δοαταπ και μετα μου ειπε ενα ποσο των 1500 ευρω + καποια εκτακτα. γενικα αναγνωριζεται το πτυχιο μου αλλα με οδηγουν στο να πληρωσω για κατι που κανονικα δεν επρεπε να υπηρχε

Δύο τόνους μακαρόνια said...

http://www.facebook.com/group.php?gid=10374548689

http://dikatsadoatap.blogspot.com

Ena groupaki gia to DOATAP. Poloi endiaferontai gia na broun omoiopa8eis gia koinous dikastikous agones enantia sto DOATAP, isws mporesoun edw.