Saturday, February 23, 2008

Το καταρρέον καθεστώς του κ. Bush και ο κ. Fidel Castro

Κάνω μια παρέκβαση από τα ευρωπαϊκά, μολονότι είναι επίκαιρα τα ζητήματα της κοινής εξωτερικής πολιτικής, για ν' αναφερθώ σε μια δήλωση του κ. Τσίπρα που άκουσα σήμερα: είπε ο νέος Πρόεδρος του Συνασπισμού ότι οι εξελίξεις στα Βαλκάνια δεν πρέπει να εξαρτώνται "από τις προτεραιότητες του καταρρέοντος καθεστώτος του κ. Bush". Παράλληλα, η παραίτηση (ή μάλλον δήλωση ότι δεν θα ξαναείναι υποψήφιος) του κ. Fidel Castro από τα αξιώματά του στην Κούβα απετέλεσε αφορμή να επαινεθεί (και όχι μόνο από τον αριστερό τύπο), επειδή, κατά τη διάρκεια της θητείας του, είδε να αλλάζουν 10 Αμερικανοί Πρόεδροι.

Υπό την έννοια αυτή, η δήλωση του κ. Τσίπρα είναι χαρακτηριστική των παρανοήσεων που επιθυμεί να δημιουργήσει η Αριστερά, εκμεταλλευόμενη και τρέφουσα το αντι-αμερικανικό πνεύμα των Ελλήνων. "Καθεστώς Μπους"; Μα, πρόκειται για εκλεγμένο Πρόεδρο. "Κατάρρευση"; Η 22η τροποποίηση του αμερικανικού Συντάγματος, που απαγορεύει τη δυνατότητα δεύτερης επανεκλογής; Δηλαδή κατηγορείται ένα πολίτευμα (ασχέτως της γνώμης που μπορεί να έχει κανείς για την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ) ως προσωποπαγές, ουσιαστικά, καθεστώς, από αυτούς που επαινούν τον κ. Κάστρο για την σχεδόν πεντηκονταετή θητεία του (η οποία δεν ανανεωνόταν καν από ουσιαστικές εκλογικές διαδικασίες) και χαίρονται, επειδή ο κ. Τσάβες έλαβε, από τη δική του (με την έννοια της κυριότητας) Βουλή, εντολή να νομοθετεί με προεδρικά διατάγματα για 18 μήνες, χωρίς κανένα έλεγχο, προκειμενου να επιταχύνει τη μετάβαση της κοινωνίας της Βενεζουέλας στο σοσιαλισμό.

Και μετά από όλα αυτά, οι οπαδοί του "Μπολιβαριανού σοσιαλισμού" εξακολουθούν να επικρατούν ιδεολογικά στη χώρα μας!

5 comments:

Dem said...

Tωρα ειτε κανεις τον μαλακα
ειτε εισαι οντως μαλακας.

Το καθεστως Bush δεν καταρεει
επειδη δεν μπορει να επανεκλεγει για τριτη φορα.

Καταρεει γιατι ακομα και οι μετριοπαθεις Ρεπουμπλικανοι
οπως ο Andrew Sullivan στηριζουν Obama βλεποντας
που εχει οδηγησει την χωρα τους
ο μακακας προεδρος τους.

Averell said...

@ dem

Ευχαριστώ για την υπόδειξη. Αυτό που γράφω είναι ότι καθεστώς Bush, με την έννοια του καθεστώτος Castro, δεν υπάρχει. Κι εγώ θεωρώ τον Bush απαράδεκτο, αλλά το πολίτευμα στις ΗΠΑ έχει ασφαλιστικές δικλείδες, ώστε οι απαράδεκτοι να φεύγουν μετά οκτώ το πολύ χρόνια.

pop-αρι said...

Ποιός Μπους ρε παιδιά???Το στρατιωτάκι?Πιστεύετε ότι έστω και μία απόφαση του αμερικανικού κράτους έχει παρθεί από αυτόν?Αυτός δεν ξέρει ούτε τα κορδόνια του να δέσει...Όλα έτοιμα του τα φέρνουν όπως θα κάνουν και στον επόμενο.Πραγματικά το πιστεύω αυτο.

Averell said...

@ pop-αρι

Δηλαδή ποιος του τα φέρνει έτοιμα; Και τι σας κάνει να το πιστεύετε αυτό;

William said...

Να προσθέσω ότι 10 (ή περισσότερους) προέδρους των Η.Π.Α. έχουν δει η βασίλισσα της Αγγλίας, ο βασιλιάς της Ταϊλάνδης, ο εμίρης του Ρας-αλ-Καϊμά και ο σουλτάνος της Κεντά. Οπότε σε αυτό το θέμα είναι ισόπαλοι με (ή καλύτεροι από) τον Κάστρο. Ας τους συγκρίνουμε λοιπόν σε όλα τα υπόλοιπα.