Wednesday, April 2, 2008

Κακοδιοίκηση στους Δήμους

Καθώς ανοίγει η συζήτηση για τον Καποδίστρια II, οι Δήμοι φαίνεται να είναι πάλι οι σημαντικότερες εστίες κακοδιοίκησης, αν κρίνουμε από τις αναφορές που υπεβλήθησαν πέρυσι στο Συνήγορο του Πολίτη. Η αποκέντρωση είναι θετική, αφ' εαυτής, αλλά συνοδεύεται στην πράξη και από μεγαλύτερη ανευθυνότητα στη χώρα μας, αλλά και από περισσότερες συναλλακτικές σχέσεις, οι οποίες αναπτύσσονται πιο εύκολα στα πλαίσια μικρών κοινωνιών (εκεί όπου αρκεί ένα σόι να αλλάξει γραμμή στις δημοτικές εκλογές, για να επανεκλεγεί ή να χάσει την εξουσία μια δημοτική παράταξη). Χρειάζεται, στη σχετική συζήτηση, ειδικά όταν γίνεται λόγος για οικονομική αυτοτέλεια των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, να εξευρεθεί τρόπος (αυτή τη στιγμή δεν έχω πρόχειρη κάποια πρόταση - θα χαιρόμουν αν οι αναγνώστες μας συνέβαλλαν με τις ιδέες τους) που να εξασφαλίζει και τη χρηστή οικονομική διοίκηση σε επίπεδο ΟΤΑ.

3 comments:

Sakoulakis said...

Πιστεύω ότι πολύ σημαντική εστία διαφθοράς είναι η οικονομική αδιαφάνεια. Πίσω από την κουρτίνα γίνεται το έλα να δεις σε δεκάδες τομείς. Εγώ πιστεύω ότι τα περισσότερα από αυτά τα ρουσφέτια δεν θα γίνονταν ή ότι θα γίνονταν σε αρκετά μικρότερο βαθμό αν υπήρχε οικονομική διαφάνεια.

Αυτό δεν είναι δύσκολο να το απαιτήσει το κράτος -άλλα και οι πολίτες του εκάστοτε Δήμου-. Το βασικό που πρέπει να γίνει είναι να δημοσιεύονται αναλυτικά τα οικονομικά του Δήμου σε κοινή θέα, και σε κάποιον κεντρικό έλεγχο ίσως, αν και αυτός ο έλεγχος μπορεί να γίνει σχετικά καλά και από την κοινωνία την ίδια. Προϋποθέτοντας, όπως είπα, να υπάρχουν όλα τα στοιχεία διαθέσιμα.

Averell said...

@ sakoulakis

Αυτό που γράφετε υπογραμμίζει κι ένα βασικό πλεονέκτημα που θα μπορούσε να έχει η αποκέντρωση: η εγγύτητα των πολιτών με τις τοπικές υποθέσεις καθιστά ευκολότερο και ουσιαστικότερο τον έλεγχο που μπορούν ν' ασκήσουν, εάν πράγματι υπάρχουν οι προϋποθέσεις διαφάνειας, στις οποίες αναφέρεσθε.

Sakoulakis said...

Έχετε απόλυτο δίκιο.

Να προσθέσω επίσης και μια μεγάλη παράλειψη που έκανα πριν, ότι για να λειτουργήσουν οι Δήμοι σωστά θα πρέπει να απαλλαγούν οι Δημοτικές εκλογές από την κομματική χροιά.

Είναι αξιοθρήνητο το πόσο έντονα προσπαθούν τα κόμματα να εισβάλλουν στην διαδικασία και εν συνεχεία να καπηλευτούν το αποτέλεσμα των εκλογών αυτών. Δυστυχώς ο αστείρευτος κομματισμός στην Ελλάδα μοιάζει να μην έχει ούτε όριο, ούτε τελειωμό.

Επιτέλους, έλεος! ΕΛΕΟΣ!