Sunday, April 6, 2008

Ποιος πληρώνει τα αναβολικά;

Αν υπάρχει έστω και λίγη αλήθεια στην ιστορία με τη χρήση αναβολικών από αθλητές της εθνικής ομάδος άρσεως βαρών, τότε τα πράγματα έχουν ως εξής: Το Κράτος, αποφασίζοντας, χωρίς να ρωτήσει κανέναν, πως υπάρχει ανάγκη ενίσχυσης της εθνικής μας υπερηφάνειας, χρηματοδοτεί γενναία με χρήματα των (όχι απαραιτήτως πλουσίων) φορολογουμένων, τον πρωταθλητισμό. Εν συνεχεία ενισχύει τις πιθανότητες επιτυχίας αγοράζοντας ακριβά αναβολικά με χρήματα τα οποία αμέσως ή εμμέσως προέρχονται από τον φορολογούμενο. ΄Οταν αποκαλύπτεται το σκάνδαλο, χρειάζεται να ξοδέψει ακόμα περισσότερα χρήματα των φορολογουμένων για να διερευνήσει την υπόθεση και να τιμωρήσει τους ενόχους (;), προστατεύοντας έτσι τους πολίτες από τον τραυματισμό της εθνικής τους υπερηφάνειας τον οποίο το ίδιο το Κράτος προκάλεσε.

Μία παρόμοια ιστορία βρίσκεται σε εξέλιξη στο επαγγελματικό πρωτάθλημα μπέιζμπολ της Β. Αμερικής. Υπάρχουν κάποιες ομοιότητες και κάποιες διαφορές. Το επαγγελματικό μπέιζμπολ, αν και δεν χρηματοδοτείται καθόλου από το Κράτος, έχει τον χαρακτήρα της εθνικής ψυχαγωγίας (national pastime) σε βαθμό που να παίζεται ο εθνικός ύμνος πριν από κάθε αγώνα. Εν τούτοις, όπως είπαμε, κανείς δεν είναι υποχρεωμένος να συνεισφέρει οικονομικά στο πρωτάθλημα αγοράζοντας εισιτήρια, αγοράζοντας προϊόντα των χορηγών, ή με οποιονδήποτε άλλο τρόπο. Μετά την αποκάλυψη πως γίνεται εκτεταμένη χρήση αναβολικών στο επαγγελματικό πρωτάθλημα, ο κάθε θεατής/πελάτης είναι ελεύθερος να συνεχίσει να συνεισφέρει τον οβολό του, ή να αποχωρήσει αηδιασμένος. Επειδή όμως κάποια πράγματα είναι κοινά στο πολιτικό σύστημα των Η.Π.Α. και της Ελλάδος, συνέβη το εξής: Η Βουλή των αντιπροσώπων αποφάσισε πως είναι δική της αρμοδιότητα να διερευνήσει με χρήματα (φυσικά) των φορολογουμένων την υπόθεση. Κάποιοι ιδεολογικοί μου συγγενείς στις Η.Π.Α. αντιδρούν σε αυτό, με το σκεπτικό πως ό,τι γίνεται, γίνεται με έξοδα του επαγγελματικού πρωταθλήματος (ή των παικτών) και πως ό,τι γίνεται βλάπτει μόνο το επαγγελματικό πρωτάθλημα και τους παίκτες. Σε αυτό θα προσέθετα πως έχουμε να κάνουμε με μία μεγάλη υπόθεση παραπλανητικής διαφήμισης στην περίπτωση που το επαγγελματικό πρωτάθλημα διαφήμιζε τον εαυτό του ως καθαρό από αναβολικά, αλλά τίποτε περισσότερο.

Διαβάσαμε στον Ριζοσπάστη πως ηθικός αυτουργός είναι η εμπορευματοποίηση. ΄Οσοι έχουν ασχοληθεί με τον αθλητισμό έστω και ως περιστασιακοί θεατές θα γνωρίζουν πως το χρήμα είναι πολύ μεγάλο κίνητρο, αλλά δεν είναι το μοναδικό. Εξίσου μεγάλα κίνητρα είναι η εισαγωγή στο Πανεπιστήμιο, ο βαθμός του αξιωματικού στις ένοπλες δυνάμεις, τα πολλαπλά υλικά ή μη οφέλη που προσφέρει η φήμη, και πάνω από όλα η νίκη ως αυτοσκοπός. Σε κάθε καφενείο και σε κάθε παρέα υπάρχει ο σεσημασμένος ζαβολιάρης ο οποίος δεν έχει κανέναν ηθικό ενδοιασμό να κλέψει (π.χ.) στο τάβλι χωρίς να έχει κάποιο υλικό όφελος από αυτό. Το πρόβλημα δεν είναι η επιθυμία για τη νίκη και για ό,τι συνεπάγεται αυτή, αλλά το ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να εξασφαλισθεί πως κανείς δεν θα ξεπεράσει τα όρια, και κυρίως ποιος θα πρέπει να έχει την ευθύνη για αυτό.

΄Οπως μπορούν να σας διαβεβαιώσουν οι υπόλοιποι Daltons, είμαι μανιώδης φίλαθλος και θα ήμουν ακόμα και αν αντί για εθνικές ομάδες και συλλόγους είχαμε ad hoc ομάδες όπως στα τηλεπαιχνίδια (ομάδα Α, ομάδα Β κ.λπ.). Νομίζω όμως πως θα παρακολουθούσα με πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον και πάθος την εθνική μας ομάδα άρσεως βαρών αν δεν υπήρχε καμία σκιά σχετικά με τη χρήση αναβολικών. Ακόμα και αν αυτό σήμαινε πως τα κιλά θα ήταν λιγότερα και οι διεθνείς επιτυχίες πολύ σπανιότερες.

15 comments:

Σπύρος Ντόβας said...

ο υφυπουργός αθλητισμού κ. Ιωαννίδης πάντως έσπευσε να ζητήσει ενημέρωση για το τι έκανε σχετικά το Εθνικό Συμβούλιο Καταπολέμησης του Ντόπινγκ http://www.eskan.gr/info/default.asp, και αντιληφθήκαμε ότι έχουμε και πληρώνουμε και τέτοιον φορέα

Για παραιτήσεις βέβαια των θεαματικά αποτυχούντων Εθνικών Συμβούλων, ούτε σκέψη

ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ said...

΄΄Εθνικό Συμβούλιο Καταπολέμησης του Ντόπινγκ΄΄

....Αυτό πάλι να βάζουμε τον επιθετικό προσδιορισμό ΄΄εθνικό΄΄ μπροστά από κάθε ΄΄ανεξάρτητη αρχή΄΄ ή συμβούλιο δεν την καταλαβαίνω... Η λέξη κρατικό δεν τους κάνει; Φαίνεται αυτά δραστηριοποιούνται μόνο για άτομα του δικού μας έθνους... έτσι δικαιολογείται που δεν έπιαναν τους αθλητές της άρσης βαρών... αυτοί ήταν από άλλα έθνη... :)...

passing by said...

Αυτή η επιτροπή/συμβούλιο καταπολέμησης του Ντόπιγκ, είχε προταθεί από τον Ν. Κωνσταντόπουλο του ΣΥΝ (2001) με μια διαφορά.<"Για τον λόγο αυτό, το καθήκον της καταπολέμησης του ντόπινγκ πρέπει να αφαιρεθεί από τους οργανισμούς που αποκομίζουν κέρδη από τις αθλητικές εκδηλώσεις και πρέπει αντίθετα να ανατεθεί σε έναν ανεξάρτητο και ουδέτερο οργανισμό που θα συνεργάζεται με τα αθλητικά, δικαστικά και αστυνομικά όργανα των κρατών μελών για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος.»"

Αυτή τη στιγμή, το συμβούλιο αυτό υπάγεται στο υπουργείο Πολιτισμού..

GreekForum said...

Όπως το Υπουργείο Περιβάλλοντος... υπάγεται στο Υπουργείο Δημοσίων Έργων :)

Averell said...

@ passing by

Όταν λέτε "ουδέτερη" τι εννοείτε; Ανεξάρτητη διοικητική αρχή, από αυτές που προβλέπει το Σύνταγμα; Και με ενδιαφέρει η άποψή σας κυρίως ως προς το εξής: η υπαγωγή στο Υπουργείο Πολιτισμού αφαιρεί από την αρχή την ανεξαρτησία από "τους οργανισμούς που αποκομίζουν κέρδη από τις αθλητικές εκδηλώσεις"; Γιατί θα έβλεπα με πολύ θετικό μάτι μια άποψη, η οποία ζητεί να ανεξαρτητοποιηθεί οποιοδήποτε τμήμα του αθλητισμού (ακόμη και ο έλεγχος των αναβολικών ουσιών) από το καθ' εαυτό κράτος (άλλο το θέμα για τον καταλληλότερο ελεγκτικό μηχανισμό).

Ειδικά στην Ελλάδα, όπου ο αθλητισμός είναι κατά βάσιν κρατικός, όπου οι περισσότεροι αθλητές ζουν αποκλειστικά από τις επιχορηγήσεις της Πολιτείας, το πρόβλημα με τα αναβολικά από πού προκαλείται; Από την ουσιαστική απουσία της Πολιτείας ή, αντιθέτως, από την παρουσία και τα μεγαλεπήβολα εθνικά σχέδιά της;

passing by said...

Παρέθεσα τις παρουσιάσεις θέσεων σε ημερίδα που διοργάνωσε το τμήμα Αθλητισμού του ΣΥΝ το 2001.

Οι αναλυτικές θέσεις και προτάσεις του τμήματος αθλητισμού του ΣΥΝ βρίσκονται εδώ: Η φαρµακοδιέγερση (doping) στον Αθλητισµό:Μια σύγχρονη µάστιγα

Στο σημείο "7" καταγράφεται:
Δηµιουργία ανεξάρτητου µη κυβερνητικού φορέα, ιατρικής επιστηµονικής οµάδας
ελέγχου των φαρµακευτικών σκευασµάτων που χορηγούνται στους αθλητές όλων των
αθληµάτων, κατά πρότυπα των «ιπταµένων της I.Α.Α.F.», καθώς επίσης (και κυρίως) οµάδα ελεγκτών των σκευασµάτων που διακινούνται σε ιδιωτικούς χώρους. Έλεγχος της συνεργασίας αθλητών και προπονητών µε ιδρύµατα βιογενετικής και κυτταρολογίας και
γονιδιακών ερευνών του εξωτερικού.


Επίσης μπορείς να δεις και την άποψη του Γιώργου Χελάκη, αθλητικού δημοσιογράφου και μέλους της ΚΠΕ του ΣΥΝ στο χθεσινό δελτίο το ΣΚΑΙ.

Νομίζω τα στοιχεία αυτά είναι αρκετά κατατοπιστικά.

Averell said...

@ passing by

Φοβάμαι ότι δεν μου είναι αρκετή η έννοια "ανεξάρτητος μη-κυβερνητικός φορέας" - τι εννοούν οι συντάκτες του κειμένου; Ανώνυμη εταιρεία; Σωματείο; Με τι χρηματοδότηση; Ποιος θα ορίζει τη διοίκησή του; Και δεν καταλαβαίνω πώς ο κλασσικός αθλητισμός στην Ελλάδα είναι εμπορευματοποιημένος: αφού όλοι χρηματοδοτούνται αποκλειστικά από το κράτος. Όταν είχαν κατηγορήσει, παλαιότερα, τον Κεντέρη, ότι δεν συμμετέχει στα διεθνή meetings, απήντησε ότι δεν έχει ανάγκη να συμμετέχει, γιατί το κράτος τον πληρώνει καλά. Ξέρετε κάποιον Έλληνα αθλητή που να κατηγογήθηκε για λήψη αναβολικών ουσιών εν όψει συμμετοχής σε αγώνες με χρηματικό έπαθλο;

passing by said...

Ούτε εγώ είμαι αρμόδιος να σου δώσω πλήρη απάντηση. Αυτό που καταλαβαίνω ως "μη κυβερνητικός" φορέας είναι ότι θα εμπίπτει στην ανάλογη νομοθεσία. Ένα πρότυπο για μένα ανεξάρτητης αρχής, είναι ο συνήγορος του πολίτη.

Μα το ίδιο το κράτος "πιέζει" για καλύτερες επιδόσεις τους αθλητές του με σκοπό να λάβει επιχορηγήσεις. Εξάλου οι ολυμπιονίκες λαμβάνουν χρηματικό αντίτιμο. Επίσης είχαμε κάποια περιστατικά ντοπαρίσματος στην άρση βαρών στους προηγούμενους ολυμπιακούς αν θυμάστε. Στο κάτω κάτω της γραφής, το ότι δεν τους πιάνει ο έλεγχος δεν σημαίνει πως δεν κάνουν χρήση. Συμμαθητή μου στο λυκείο του είχαν αφαιρέσει μετάλιο..

Averell said...

@ passing by

Ακριβώς, όπως το γράφετε! Το κράτος είναι που πιέζει τους αθλητές για επιδόσεις στα πλαίσια του αθλητικού μεγαλοϊδεατισμού που το διακρίνει! Δεν μιλάμε για εμπορευματοποίηση, αλλά για προσπάθεια εθνικιστικής (ή κρατικιστικής; - βλ. εύστοχο σχόλιο δευκαλίωνος) προπαγάνδας.

passing by said...

Ναι αλλά παρακαλώ προσέξτε το σχόλιο του Γιώργου Χελάκη στο δελτίο του ΣΚΑΙ χθες.

Εν ολίγοις λέει πώς αν δεν επιχορηγούσε το κράτος του αθλητές..θα ερχόντουσαν οι εταιρίες, οι χορηγοί και θα στρίμωχναν τους αθλητές και αυτοί με τη σειρά τους, για ακόμα μεγαλύτερες επιδόσεις για ακόμα περισσότερα ρεκορ..

Averell said...

@ passing by

Δηλαδή αν κάποιος γίνει αθλητής έχει, κατά την άποψή σας, την αξίωση να τον επιχορηγεί η πολιτεία, για να τον προστατεύσει από τις κακές εταιρείες; Δηλαδή αν κάποιος αποφασίσει να κάνει τούμπες, επαγγελματικά, πρέπει ένα μέρος των φόρων που πληρώνουμε να πηγαίνουν σ' αυτόν, για να μη βρεθεί στην ανάγκη να "πουλήσει την ψυχή του" (με ό,τι αυτό συνεπάγεται) στους χορηγούς; Και, για να το δούμε αντιστρόφως: πρέπει να χαιρόμαστε ή να στενοχωριόμαστε που η ντόπα γίνεται με δημόσιο και όχι ιδιωτικό χρήμα;

passing by said...

Μα δεν με καταλάβατε.

Το ίδιο σας είπα και στο θέμα για τους λιθάνθρακες. Δεν εξετάζω αν η μόλυνση του περιβάλλοντος γίνεται μέ δημόσιο χρήμα ή ιδιωτικό. Έτσι και δεν εξετάζω αντιστοίχως το ντοπάρισμα.

Το πρόβλημα δημιουργείται από τον πρωταθλητισμό και ο πρωταθλητισμός είναι συνώνυμος της εμπορευματοποίσησης (δημιουργεί μη ανθρωπιστικές σχέσεις συναλλαγής). Χρειαζόμαστε έναν επαναπροσδιορισμό του αθλητισμού, της άμιλλας, της κοινωνικής ευαισθησίας. Δεν μιλάω στον αέρα υπάρχουν μη κερδοσκοπικά σωματεία που παράγουν κοινωνικό έργο, ευασθητοποιούν πολιτιστικά και δίνουν μια άλλη διέξοδο στους αθλητές τους.

Unknown said...

λοιπον το αν καποιος ντοπάρεται με κρατικά κίνητρα ή με κίνητρα της χορηγίες από ιδιώτικές εταιρίες έχει κάποιες διαφορές.
1. Το προφανές, δεν πληρώνεται με δημόσιο χρήμα μια παράνομη δραστηριότητα
2. Ως συνέπεια του παραπάνω έχουμε κατα κάποιο τρόπο την κοινωνική θα το έλεγα, κρατική θα το έλεγα σιωπηρή αποδοχή του ντόπινγκ, μη πω προώθηση με τραγικές κοινωνικές συνέπειες, γιατι αυτή η συνένοχή δεν οδηγεί στην απαξίωση του ντόπινγκ.
3 Σε συνέχεια του παραπάνω, αν ο ντοπαρισμένος αθλητής έχει ιδιώτικούς χορηγούς και όχι σύσσωμο το έθνος απο πίσω του, είναι πιο εύκολη η απαξίωση του, επίσης μαζί του απαξιώνεται ΚΑΙ ο χορηγός ο οποίος αποχωρεί. Οι ιδιώτες δεν θέλουν να συνδέσουν τις εταιρίες τους με ντοπαρισμένους, φυσικά και εδώ υπάρχει υποκρισία, αλλα είναι πολύ καλύτερο απο το να πληρώνουμε ντοπαρισμένους στο στρατό και απο χορηγίες των ΔΕΚΟ και να μη μιλάει κανεις.
4. Στη συγκεκριμένη περίπτωση έχουμε το κράτος ως κρίτη και ώς κρινόμενο, και αυτό ειναι το μέγιστο πρόβλημα, απο τη μια το κράτος επιδοτεί τη ντόπα και από την άλλη -υποτίθεται - ότι την κυνηγάει. Από αυτό και μόνο ας μην απορούμε που πότε το "μαχαίρι δεν φτάνει στο κοκκαλο" όπως με την Μαριον Τζοουνς για παράδειγμα, συνυπολογίζοντας και τις μόνιμες ανεπάρκειες του κρατικού μας μηχανισμού. Ας κάνει το κράτος τη δουλεία του, να ελεγχει σωστά δηλ. και ας κάνουν και οι ιδιώτες, χορηγοί και αθλητές τη δική τους, όποια και αν είναι αυτή.

passing by said...

Αυτό ήταν, τώρα τα είδαμε όλα από τον Ριζοσπάστη

"..Αίφνης ο Αλ. Αλαβάνος, σε τηλεοπτική εκπομπή, ανακάλυψε πως στο σοσιαλισμό οι αθλητές ντοπάρονταν. Πασχίζει και αυτός να δώσει ως πρώην φίλος του σοσιαλισμού που είδε το φως του με την αντεπανάσταση και συμπληρώνει (ή μήπως είναι το καλύτερο άλλοθι του συστήματος;) ως «αριστερός» τους εχθρούς του σοσιαλισμού. Πάντα ένας πρώην γίνεται πιο μ-πειστικός..."

και η απάντηση από την Αυγή

Nikos nikos said...

παλικάρι μου ποιό ΕΣΚΑΝ?

Το ΣΔΟΕ και η δίωξη ναρκωτικών έπρεπε να ασχολούνται …
Φυσικά, ξεκινώντας από τα γυμναστήρια της γειτονιάς και από τις ερασιτεχνικές ομάδες.
Μόνο οι ανόητοι δεν ξέρουν τι συμβαίνει…