Saturday, March 3, 2012

Ήλθε η ώρα για εκλογές;

Η συζήτηση για συνταγματικές εκτροπές, επειδή σχηματίσθηκε κυβέρνηση υπό τον κο. Λουκά Παπαδήμο, και την ανάγκη για εκλογές, γίνεται επίκαιρη ξανά. Φαίνεται ότι ξεμπλόκαρε η πρώτη δόση του νέου πακέτου βοηθείας προς τη χώρα μας, εάν ολοκληρωθεί το PSI θα εκταμιευθεί και η δεύτερη, η άμεση χρεωκοπία έχει αποφευχθεί και έτσι αρχίσαμε πάλι την εκλογολογία.

Το πότε θα γίνουν βουλευτικές εκλογές το ορίζει το Σύνταγμα: τέσσερα χρόνια μετά τις προηγούμενες, εκτός εάν δεν υπάρχει κυβέρνηση που να απολαμβάνει της εμπιστοσύνης της Βουλής ή εάν υπάρχει σοβαρό εθνικό θέμα, για το οποίο πρέπει να ζητηθεί (με πρόταση της κυβερνήσεως) νωπή λαϊκή εντολή. Επομένως, όσο η Βουλή διατηρεί την εμπιστοσύνη της προς την κυβέρνηση του κου. Παπαδήμου, εκλογές δεν γίνονται.

Στο ελληνικό συνταγματικό σύστημα (όπως και στις περισσότερες αντιπροσωπευτικές δημοκρατίες στον κόσμο) η εντολή που λαμβάνει ο βουλευτής από τον ψηφοφόρο είναι ελεύθερη/ μη ανακλητή. Το Σύνταγμά μας (άρθρο 60 § 1) ορίζει ότι "Οι βουλευτές έχουν απεριόριστο το δικαίωμα της γνώμης και ψήφου κατά συνείδηση". Δεν περιορίζεται ούτε από δημοσκοπήσεις, ούτε από το τι έλεγαν προεκλογικά, ούτε από οτιδήποτε άλλο. Βασικό στοιχείο της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας (και όχι νομικίστικο τέχνασμα) είναι ότι η άσκηση των καθηκόντων των βουλευτών κρίνεται από το εκλογικό σώμα κατά τις εκλογές. Από κανένα άλλο και από πουθενά αλλού. Συνεπώς, κανείς δεν μπορεί να πει ότι η διατήρηση/ μη διάλυση της Βουλής μέχρι την τετραετία, εφ' όσον υπάρχει κυβέρνηση και υποστηρίζεται, είναι αντισυνταγματική, όσοι και να είναι οι διαδηλωτές στο Σύνταγμα και ό,τι και να λένε οι δημοσκοπήσεις. Αυτονόητο είναι ότι οι βουλευτές θα κριθούν και για τη στήριξη ή μη της κυβερνήσεως Παπαδήμου (ή οποιασδήποτε άλλης), ως βασικής πολιτικής επιλογής ενός εκάστου εξ αυτών.

Για το λόγο αυτό και μπορεί ο καθένας να υποστηρίζει τη γνώμη του για το εάν οι βουλευτικές εκλογές στην παρούσα συγκυρία είναι αναγκαίες ή βλαπτικές για τον τόπο. Όποιος θεωρεί ότι η κυβέρνηση αυτή κάνει καλά τη δουλειά της και επιθυμεί τη διατήρησή της σε καμμία περίπτωση δεν τα έχει βάλει ούτε με το Σύνταγμα, ούτε με τους θεσμούς. Και όποιος επιθυμεί προσφυγή στην κάλπη, επειδή θεωρεί ότι οι εκλογές θα αναδείξουν καλύτερο Κοινοβούλιο και καλύτερη κυβέρνηση από τη σημερινή, επίσης καλώς κάμει. Σε ένα αντίστροφο σενάριο, εάν υπήρχε μία δημοφιλής μονοκομματική κυβέρνηση και κάποιοι βουλευτές της πλειοψηφίας, αρκετοί ώστε να προκαλέσουν την πτώση της, ασκούσαν πρόταση μομφής και αυτή γινόταν δεκτή - θα λέγαμε ότι αυτοί έδρασαν παρά το Σύνταγμα;

Ο κος. Παπαδήμος φαίνεται να τα καταφέρνει αρκετά καλύτερα από τον προκάτοχό του. Έχει οδηγήσει σε μερική ανάκτηση της αξιοπιστίας της Ελλάδος στο εξωτερικό, πέτυχε να πείσει τους εταίρους μας να μας δανείσουν κι άλλα χρήματα, φαίνεται ότι πετυχαίνει να πείσει και τους ιδιώτες να αποδεχθούν απομείωση των απαιτήσεών τους κατά της Ελλάδος. Δεν έχει δώσει άλλα δείγματα γραφής, ωστόσο ούτε ο κος. Σαμαράς ούτε ο κος. Βενιζέλος δείχνουν καλύτερες εναλλακτικές λύσεις. Για την ώρα, μολονότι θα ήταν πολύ θετικό αρκετοί υπουργοί να αντικατασταθούν, δεν φαίνεται να είναι καλό σενάριο η αλλαγή του πρωθυπουργού. Γι' αυτό φαίνεται, για την ώρα τουλάχιστον, ότι θα ήταν καλύτερο να καθυστερήσουν.

No comments: