Saturday, August 25, 2007

Επικίνδυνες θεωρίες συνωμοσίας

Μετά το διάγγελμα του Πρωθυπουργού όλα τα κανάλια προβάλλουν θεωρίες συνωμοσίας - θεωρούν ότι η ταυτόχρονη εκδήλωση των πυρκαϊών σε διάφορα σημεία οφείλεται σε οργανωμένο σχέδιο. Πέρα από το εάν ευσταθεί λογικά μια τέτοια υπόθεση, οδηγεί στη δημιουργία "φανταστικών εχθρών" - η συζήτηση, όπως μπορεί να διαπιστώσει κάποιος παρακολουθώντας τις διαρκείς ανταποκρίσεις των τηλεοπτικών καναλιών, διακρίνεται από διαρκώς περισσότερα λογικά άλματα, καθώς οι διάφοροι πολιτικοί, δημοσιογράφοι και ανταποκριτές εκφράζονται με διαρκώς μεγαλύτερη βεβαιότητα για τα αίτια πρόκλησης των πυρκαϊών και, σιγά-σιγά, "ανακαλύπτουν" (αποκλειστικά διά υποθέσεων) και ενόχους.

Ψυχραιμία. Πρώτο μέλημα είναι να σωθούν όσοι κινδυνεύουν αυτή τη στιγμή και ταυτοχρόνως να αποτραπεί η πρόκληση νέων πυρκαϊών, ώστε να μην κινδυνεύσουν άλλοι άνθρωποι. Φυσικά η διερεύνηση των αιτίων που προκάλεσαν τις πυρκαϊές είναι άμεση προτεραιότητα σε δεύτερο βαθμό - πρέπει όμως να γίνεται με νηφαλιότητα. Προκηρύξεις που γίνονται, από ιδιωτικούς ή δημόσιους φορείς, μπορεί να προσφέρουν ισχυρό κίνητρο στους πολίτες, ώστε να εντείνουν και οι ίδιοι την προσοχή τους και να συνδράμουν τις αρχές, παράλληλα όμως μπορεί να οδηγήσουν στη "δημιουργία" ενόχων από πρόσωπα που απλώς σκοπεύουν να συλλέξουν το ποσόν της αμοιβής. Και η δημιουργία συλλογικού μίσους για Τούρκους ή Αλβανούς ή δεν-ξέρω-κι-εγώ-τι, επειδή (σύμφωνα με υποθέσεις που μπορεί να επικρατήσουν) έχουν στείλει πράκτορες για να κάψουν τα δάση μας, είναι ένας άλλος κίνδυνος που πρέπει να αποτραπεί.

ΥΓ. Συνήθως οι θεωρίες συνωμοσίας υιοθετούνται για να αποσεισθούν οι πραγματικές ευθύνες, είτε της Πολιτείας είτε της κοινωνίας - μας αρέσει να παραβλέπουμε το τσιγάρο που πετάξαμε στα ξερά χόρτα ή τα σπασμένα μπουκάλια που αφήσαμε και να αποδίδουμε τις φωτιές σε πράκτορες, οργανωμένους και δαιμόνιους, που δεν αντιμετωπίζονται. Τόσο η στάση αυτή, όσο και το δάκρυ που χύνουμε για τους νεκρούς στη συνέχεια, είναι υποκριτικά.

11 comments:

Roark said...

Well said!

Joe said...

Πέρα από το αν είναι τυχαίες οι πυρκαγιές ή όχι(Η άποψη είναι ότι δεν είναι τυχαίες χωρίς βέβαια να υιοθετώ τα απιστευτα σενάρια συμφωνα με τα οποία ξένα κέντρα θέλουν να πλήξουν τη χώρα)υπάρχει σαφές πρόβλημα αντιμετώπισης της κατάστασης.Οταν υπάρχουν δεκαπέντε συναρμόδιοι φορείς(νομαρχία,πολιτική προστασία,δήμοι,υπουργείο δημόσιας τάξης,περιφέρειες κ.α.) άντε να συντονιστούν.
Υ.Γ. Έτσι όπως πάμε,δεν θα λέμε μόνο μεταφορικά ότι ή χώρα μας μοιάζει με άγρια δύση.Σε λίγο ούτε πουρνάρι δεν θα μείνει στην Πελλοπόνησο.

William said...

Είναι πολύ πιθανόν οι φωτιές να μην είναι τυχαίες, αλλά για να δούμε τις πραγματικές διαστάσεις της "συνωμοσίας" θα πρέπει να συνυπολογίσουμε και το ότι σε γειτονικές μας χώρες έχουμε φυσικές καταστροφές της ιδίας τάξης μεγέθους. Εκτός και αν οι αόρατοι εχθροί είναι και εχθροί της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας.

Φυσικά όλοι γνωρίζουμε σε ποιους θα φορτωθούν οι εμπρησμοί. ΄Οπως στη Γερμανία του 1938, έτσι και στα ελληνικά media του 2007, θα φορτωθούν σε οντότητες που δεν έχουν ονόματα και διευθύνσεις (τα Ξένα Κέντρα, το Κεφάλαιο, κ.λπ.) προς μεγάλη ικανοποίηση των πραγματικών ενόχων, εφόσον υπάρχουν, και όσων θα δεχθούν πιέσεις για να τους συλλάβουν.

Διατυπώνω επιφυλάξεις για το αν οι φωτιές είναι τυχαίες, όχι επειδή δεν υπάρχουν ενδείξεις, αλλά επειδή θεωρώ πως σε καταστάσεις σύγχυσης θα πρέπει να απαιτούμε πολύ πιο χειροπιαστές αποδείξεις πριν αποφασίσουμε.

Τέλος, αυτό που με στενοχωρεί ιδιαιτέρως ως Φιλελεύθερο είναι ότι περιορίστηκαν κάποιες ατομικές ελευθερίες, όπως η κυκλοφορία σε περιοχές που κινδυνεύουν από εμπρησμό, χάριν της ασφάλειάς μας.

William said...

Πέρα από τις θεωρίες συνωμοσίας, ας δούμε και τη γνώμη του ειδικού:
http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/6964519.stm

Averell said...

Δεν ήξερα για τους περιορισμούς (ούτε τι ακριβώς σημαίνει "κατάσταση εκτάκτου ανάγκης"), προσυπογράφω πλήρως τη σχετική ένσταση του αδελφού William. Αλλά αυτό είναι και το κακό με τις θεωρίες συνομωσίας: δημιουργούν στο φαντασιακό των πολιτών μια κατάσταση άμεσης απειλής, η οποία δικαιολογεί τέτοια μέτρα. Μία λέξη: ψυχραιμία.

Averell said...

Και ήδη άρχισαν οι πρώτες απόπειρες οργανωμένης αντιδράσεως από όσους θεωρούν ότι η χώρα μας αποτελεί στόχο.

William said...

Ορίστε η είδηση για την απαγόρευση κυκλοφορίας:
http://www.ert3.gr/news/et3newsbody.asp?ID=253015
Δεν γνωρίζω αν ο ANT1 έχει σχέση με την πρωτοβουλία που αναφέρεται σε προηγούμενο σχόλιο, αλλά από χθες έχει σημαία στο άνω δεξιό μέρος της οθόνης.
Τώρα θα δούμε ποιοι από τους επικριτές του Bush και του Cheney το κάναμε για λόγους αρχών και ποιοι το έκαναν από κεκτημένη ταχύτητα.
Ετοιμαστείτε για τις ελληνικές εκδόσεις του PATRIOT Act και του Homeland Security Act.

Joe said...

Προχτές, γυρνώντας στο σπίτι μου από Πανόραμα πήγα να περάσω από τον καινούριο δρόμο των Ελαιώνων(ο οποίος είναι δίπλα στο δάσος και το βράδυ είναι ερημικός)αλλά με σταμάτησε περιπολικό και με έστειλε από τον περιφερειακό.
Πάντως για να μην μεγαλοποιούμε το ζήτημα, δεν πειράζει για 4-5 μέρες να περιοριστεί η πρόσβαση στο σειχ-σου και στους πέριξ αυτού δρόμους.

Niemandsrose said...

Η συνομωσιολογία έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και στόχους και δεν είναι μία τυχαία κίνηση σε αυτή τη χρονική συγκυρία όπως κουβεντιάζουμε εδώ.

GreekForum said...

@william:
Μην πέφτετε στην παγίδα που έστησαν οι πολιτικάντηδες.
Και μόνο η λεκτική ομαδοποίηση των μεμονωμένων γεγονότων / πυρκαγιών σε ένα ενιαίο σύνολο ("οι πυρκαγιές") υποβοηθά το παιχνίδι τους.
Διαβάστε τι λένε και όλοι οι σχετιζόμενοι με τα δασικά και τα περιβαλλοντικά και το πράγμα γίνεται απόλυτα ξεκάθαρο.

Πρόκειται για την πιο ξετσίπωτη και χοντροκομένη απόπειρα παραπλάνησης της κοινής γνώμης που μπορώ να θυμηθώ ποτέ σε ολόκληρο τον (γεωγραφικά) δυτικό κόσμο.

William said...

@greekforum
Σωστή παρατήρηση. Από την επόμενη φορά θα το διατυπώνω ακριβέστερα.