Monday, August 27, 2007

Είναι μάγισσα!


Η σκηνή διαδραματίζεται σε μία φανταστική Αγγλία το 932 μ.Χ. και είναι από την ταινία "Monty Python and the Holy Grail" (1975). Υπάρχουν όμως και πραγματικές καταστάσεις οι οποίες είναι τρομακτικά όμοιες. Το 1692, στο Σάλεμ της Μασσαχουσέτης (τώρα στις Η.Π.Α.), 20 άνθρωποι καταδικάστηκαν και εκτελέστηκαν, και τουλάχιστον άλλοι 175 φυλακίστηκαν κατηγορούμενοι για μαγεία. Στην κοιτίδα του Διαφωτισμού Ολλανδία, η τελευταία εκτέλεση για μαγεία έγινε το 1610. Στην Πολωνία το 1793. Οι τακτικές της Ιεράς Εξέτασης εγκαταλείφθηκαν οριστικά το 1816 (Sagan 1996).
Θα περίμενε κανείς πως με την διακοπή ή την αναθεώρηση της σχέσης του ανθρώπου με το μεταφυσικό, αυτά θα σταματούσαν. Στην πραγματικότητα όμως η σχέση του ανθρώπου με το μεταφυσικό απλώς άλλαξε μορφή. Σε αυτό το άρθρο του Skeptical Inquirer υπάρχει μόνο ένα μικρό δείγμα από τον ζωολογικό κήπο της μαζικής υστερίας.
Φυσικά υπάρχουν περιπτώσεις όπου κάποιοι εκμεταλλεύτηκαν τη μαζική υστερία προς όφελός τους. Οι ιστορίες με την φωτιά στο Reichstag ή με τη Νύχτα των Κρυστάλλων είναι αρκετά γνωστές και έπαιξαν μεγάλο ρόλο σε τεράστια εγκλήματα κατά της Ανθρωπότητας.
Σήμερα, η κοινωνία μας είναι στα πρόθυρα μαζικής υστερίας με αφορμή τις φωτιές. Δεν θέλω να πω πως κάποιες (οι περισσότερες αν θέλετε, αν και αυτό δεν φαίνεται πιθανό) δεν είναι προϊόν εμπρησμού. Αυτό που θέλω είναι αποδείξεις πριν αποφασίσω. Μάλιστα, συνυπολογίζοντας την κατάσταση σύγχυσης και την ανεπαρκή και από δεύτερο χέρι ενημέρωση, δεν θέλω απλώς τις αποδείξεις που θα με ικανοποιούσαν υπό κανονικές συνθήκες. Θέλω πολλαπλάσιες σε ποσότητα και ποιότητα.

No comments: