Friday, August 24, 2007

Εισαγωγή - οι Daltons και η Φιλελεύθερη Συμμαχία

Το ιστολόγιο που διαβάζετε ξεκινά από μια ομάδα τεσσάρων μελών της "Φιλελεύθερης Συμμαχίας" (του Joe, του Jack, του William και του Averell Dalton) από τη Θεσσαλονίκη. Θα γράφουμε στο χώρο αυτό, εν όψει των εκλογών, τις απόψεις της Φιλελεύθερης Συμμαχίας για τα ζητήματα που θα ανακύπτουν στις προεκλογικές συζητήσεις, αλλά και θα αναφερόμαστε σε ζητήματα του φιλελευθερισμού γενικότερα.

Για αρχή να δηλώσουμε ότι η πεποίθησή μας στο φιλελευθερισμό οφείλεται στο διττό πλεονέκτημα που παρουσιάζει αυτή η κοσμοθεωρία: το ανθρωπιστικό και το λειτουργικό.

Ανθρωπιστικό, διότι εξυψώνει την αξία του κάθε ανθρώπου χωριστά. Δεν νοείται η ακούσια "θυσία" κάποιου μεμονωμένου μέλους της κοινωνίας για το καλό της, ειδικά όταν την κρίνουν κάποιοι "ελίτ", οι οποίοι όχι μόνο δεν θυσιάζονται οι ίδιοι, αλλά και συχνά δρέπουν προσωπικά τους καρπούς της θυσίας κάποιου που επέβαλαν.

Λειτουργικό, καθώς έχει αποδειχθεί ότι η μεγαλύτερη ανάπτυξη της τεχνολογίας, υλική και ηθική ευημερία όλων των ανθρώπων, προκύπτει σχεδόν αποκλειστικά από τις εκούσιες προσπάθειες ατόμων, που αποσκοπούσαν σε ίδιο όφελος (είτε χρηματικό, είτε ηθικό, είτε πνευματικό, πάντοτε προσδιοριζόταν από τους ίδιους). Και ότι, αντίθετα, η προσπάθεια της κρατικής εξουσίας να κατευθύνει, δήθεν, τη δημιουργικότητα των ανθρώπων προς το κοινό κοινωνικό καλό οδηγούσε σε ασφυκτικούς περιορισμούς και αποτελέσματα αντίθετα από τα προσδοκώμενα.

Έτσι, είμαστε αντίθετοι στην κρατικιστική λογική που έχει επικρατήσει στην ελληνική πολιτική σκηνή και η οποία διαφυλάσσεται μέσω κούφιων συνθημάτων που ενεπνεύσθησαν αριστεροί και υιοθέτησαν δεξιοί. Έχουμε τη χαρά να συμμετέχουμε σε ένα πολιτικό κόμμα, που προτείνει λύσεις βασισμένες στο μοντέλο της ανεμπόδιστης ανθρώπινης δημιουργικότητας και που έχει συγκεκριμένες προτάσεις για μια κρατική διαχείριση πολύ λιγότερο παρεμβατική αλλά πολύ περισσότερο αποτελεσματική στους τομείς, όπου αρμόζει. Θα συζητήσουμε αναλυτικές θέσεις για την οικονομία, το ασφαλιστικό, την παιδεία, την Ενωμένη Ευρώπη, για θέματα που θα προκύψουν κατά την προεκλογική εκστρατεία, που θα μας θέσει ο Lucky Luke ή η Ma Dalton, όπως και για ζητήματα που θα μας υποδείξετε εσείς, οι αναγνώστες μας.

Με αυτό το πνεύμα σας καλοσωρίζουμε στο ταξίδι αυτού του ιστολογίου. Αναμένουμε, με τη δική σας συμβολή, να είναι ευχάριστο και παραγωγικό.

Joe, Jack, William και (για την αντιγραφή) Averell

4 comments:

Roark said...

Τους θερμούς συμμαχικούς μου χαιρετισμούς!

Χρειαζόμαστε τους Ντάλτονς σε μια χώρα που κυβερνούν οι Ραν-ταν-πλαν!

Alexandros said...

Πολύ ωραία τα λέτε και εύχομαι τα καλύτερα για τη συνέχεια, αλλά για αφοί Ντάλτον βγήκατε πολύ καθώς πρέπει. Με το σεις και με το σας. Από σεσημασμένα καθάρματα όπως οι Ντάλτον περιμένω πιο dirty καταστάσεις.

Averell said...

Ως πιο ψηλός αναλαμβάνω την πρωτοβουλία, εκφράζοντας και τα αδέλφια μου, να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο και τον πολύ καλό φίλο Αλέξανδρο για τους χαιρετισμούς και την ενθάρρυνση. Μέχρι τις εκλογές υποσχόμαστε πολλές αποδράσεις και μπελάδες για τον Luke.

maxilari said...

Εύχομαι καλή επιτυχία στην προσπάθειά σας. Επειδή ψηφίζω στην Α' Θεσσαλονίκης, θα ήθελα να ρωτήσω αν υπάρχει γραφείο της Φιλελεύθερης Συμμαχίας όπου θα μπορούσε κάποιος να απευθυνθεί για πληροφορίες. Το γενικό πρόγραμμα υπάρχει στο site της Συμμαχίας. Εγώ επιπλέον ενδιαφέρομαι να μάθω αν έχει συγκεκριμένες προτάσεις για τη Θεσσαλονίκη καθώς και τα βιογραφικά των υποψηφίων.

Ευχαριστώ για την ανάγνωση,

Το μαξιλάρι