Monday, September 10, 2007

Όχι στην υποχρεωτική στράτευση



Η υποχρεωτική θητεία αποτελεί έναν όλο και περισσότερο αναχρονιστικό θεσμό, που όχι μόνο δεν ανταποκρίνεται στις σύγχρονες αμυντικές μας ανάγκες, αλλά και που βλάπτει πολλαπλά την ελληνική κοινωνία (οικονομικά, κοινωνικά, ψυχολογικά κ.ά.) και περιορίζει τα ατομικά δικαιώματα και τις ελευθερίες των Ελλήνων πολιτών. Εθίζει τους νέους στην αποδοχή της αναξιοκρατίας, του βύσματος, της αποφυγής της προσπάθειας, της ανισότητας απέναντι στο νόμο.

Προτείνουμε τη σταδιακή μετατροπή του στρατού σε επαγγελματικό, θεωρώντας ότι οι σύγχρονες αμυντικές ανάγκες δεν μπορούν να βασίζονται σε δομές προσανατολισμένες σε πόλεμο χαρακωμάτων, ενώ παράλληλα αρνείται τον υποχρεωτικό χαρακτήρα της θητείας. Η τεχνολογική πολυπλοκότητα των σύγχρονων οπλικών συστημάτων και η σχεδόν ολοκληρωτική στήριξη σε αυτά στους σύγχρονους πολέμους απαιτούν τη διαθεσιμότητα επαγγελματιών για τον χειρισμό τους.

Δυστυχώς όμως, οι επιχειρησιακές ανάγκες απαιτούν ακόμα μεγάλους αριθμούς επίστρατων. Αυτή η απαίτηση μπορεί να καλυφθεί από μια Εθνοφρουρά συγκροτημένη σε εθελοντική/ημιεπαγγελματική βάση και την παροχή μιας δέσμης κινήτρων για την συμμετοχή των πολιτών σε αυτήν.

Η εσωτερική ασφάλεια δεν μπορεί να αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα του κράτους, πρώτον, γιατί το κράτος δεν μπορεί να διεκπεραιώσει αποτελεσματικά αυτή τη λειτουργία και, δεύτερον, γιατί αυτό μετατρέπει τους πολίτες σε παθητικούς δέκτες υπηρεσιών ασφάλειας. Ο εθελοντισμός, η λειτουργία σε τοπικό επίπεδο, η αξιολόγηση θεσμών, δομών και προσώπων, αποτελούν βασικά στοιχεία για την εξασφάλιση της αποτελεσματικότητας των μηχανισμών ασφάλειας.

Επιτέλους, η ασφάλεια της χώρας πρέπει να επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων και όχι ο πατριωτισμός τους να επαφίεται στην επιβολή του νόμου!

No comments: