Tuesday, September 25, 2007

Ο μαγικός κόσμος του NBA

Μέγα θέμα προέκυψε (1,2) με χοντροκομμένο χάρτη από τον ιστοχώρο της Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρας των Η.Π.Α. Στον εν λόγω χάρτη, πολλά από τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου είναι λανθασμένα χρωματισμένα με το ίδιο χρώμα με την Τουρκία. Πολλοί ΄Ελληνες πολιτικοί και δημοσιογράφοι (κάποιοι αναμενόμενοι και κάποιες δυσάρεστες εκπλήξεις) άρχισαν πάλι τα χιλιοτραγουδισμένα σουξέ του αντιαμερικανισμού. Κατά τη γνώμη τους ο χάρτης είναι από ύποπτος μέχρι (στην καλύτερη περίπτωση) ενδεικτικός της άγνοιας των Αμερικανών.

Πριν από μερικά χρόνια, η τουρκική πρεσβεία στην Ουάσινγκτων (πιο επίσημα δεν γίνεται!), είχε στην αρχική της σελίδα τον παρακάτω, επίσης χοντροκομμένο χάρτη:
΄Ενας σχολαστικός παρατηρητής θα προσέξει πως η ΄Ιμβρος είναι χρωματισμένη με το ίδιο χρώμα με την Ελλάδα. Δείτε τη λεπτομέρεια:
Για αυτόν τον χάρτη δεν υπάρχει καμία συνωμοσία; Πως πέρασε απαρατήρητο αυτό από τους πάντα σε εγρήγορση και άριστους γνώστες της γεωγραφίας συνήθεις φωνακλάδες;

Ας σοβαρευτούμε λίγο. Σίγουρα διαστρέφεται η όρασή μας όταν βλέπουμε τέτοια λάθη, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως υπάρχουν πολιτικές προεκτάσεις. Αν ανέθεταν σε κάποιον από εμάς να φτιάξει έναν χοντροκομμένο χάρτη μίας άγνωστης σε εμάς περιοχής, πόσοι θα απέφευγαν παρόμοια λάθη;

Και κάτι σχετικό με το θέμα. Αν συμβαίνει να είστε αντιαμερικανοί, το ξέρετε ότι ίσως να αισθανόσασταν σαν στο σπίτι σας στην Τουρκία; (παρακαλώ να μην εκληφθεί αυτό ως παρότρυνση). Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα οι κάτοικοι της Τουρκίας είναι πιο αντιαμερικανοί από τους κατοίκους των κατεχομένων της Παλαιστίνης ή (με πολύ μεγάλη διαφορά) από τους κατοίκους της Βενεζουέλας. Οι Τούρκοι θεωρούν πως η μεγαλύτερη απειλή για τη χώρα τους είναι οι Η.Π.Α. και όχι η Ελλάς ή η Αρμενία όπως συνέβαινε παλαιότερα. Τέλος ο αντιαμερικανισμός τους επεκτείνεται και σε θέματα που δεν έχουν άμεση σχέση με την πολιτική, όπως οι ταινίες ή η μουσική που προτιμούν.

18 comments:

Cacofonix said...

Δεν νομίζω ότι αντέχει σε κριτική το θέμα. Έγινε λάθος και κακώς έγινε αλλά μέχρι εκεί.
Ο λαός καταλαβαίνει πολλά πράγματα, έστω κι αν δεν μπορεί να τα αποδώσει ή να τα εξωτερικεύσει.

Θα σας θυμίσω και το θέμα που πήγε να προκύψει με το βιβλίο της Γ' λυκείου και το ναζιστικό χάρτη. Δεν άντεξε πέρα από 2 μέρες, γιατί απλά δεν υπήρχε τίποτα.

Εκείνο που είναι παράξενο είναι ότι το θέμα με το άλλο το βιβλίο, το γνωστό ντε της "Ρεπούσιας" ιστορίας, δεν λέει να κοπάσει. Τι έκανε να ξεχωρίσει αυτό το θέμα από τα υπόλοιπα;

Επίσης θα ήθελα να θίξω την αντιφιλελευθερη στάση της ΦΣ στο θέμα αυτό. Εγώ, σαν φιλελεύθερος που είμαι, η μόνη στάση που μπορώ να πάρω είναι η εξής:

ΚΑΤΑΡΓΕΙΣΤΕ ΤΟ ΚΡΑΤΙΚΟ ΜΟΝΟΠΩΛΙΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ

ΔΩΣΤΕ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΣΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ

Δεν με ενδιαφέρει ποιός καταρρίπτει μύθους ή αεροπλάνα ή χάφτει μύγες. Μ' ενδιαφέρει η έλλειψη επιλογής, που αυτόματα συνεπάγει έλλειψη ελευθερίας.


Επίσης πιστεύω ότι αν η ΦΣ έβγαινε με αυτή τη θέση, των πολλαπλών επιλογών, τότε θα μπορούσε να κάνει καλό βήμα για την κατανόηση φιλελεύθερων απόψεων από το ευρύ κοινό.

Αν τα σχολεία μπορούσαν να διαλέξουν βιβλία, δε νομίζω να γινόταν τόσο θόρυβος με τη "Ρεπούσια" ιστορία, αλλά αυτό είναι άλλο θέμα. Εξακολουθώ να πιστεύω ότι το συγκεκριμένο βιβλίο δε θα υπήρχε, απλά και μόνο λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος...

(Συγνώμη για την off topic απάντηση. Αν θέλετε μην τη δημοσιεύετε, αν και ξέρω ότι δε θα μου χαλάσετε το χατίρι.)

William said...

@cacofonix:

ΚΑΤΑΡΓΕΙΣΤΕ ΤΟ ΚΡΑΤΙΚΟ ΜΟΝΟΠΩΛΙΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ

ΔΩΣΤΕ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΣΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ

Μα εννοείται ότι αυτές (ίσως με ελαφρώς διαφορετική διατύπωση) είναι σταθερές και εκπεφρασμένες θέσεις της Φιλελεύθερης Συμμαχίας.

Cacofonix said...

@william
Που; Σε ποιό σποτάκι; Σε ποιά ανάρτηση;
(Επανέρχομαι στο θέμα της κριτικής για τη προεκλογική στρατηγική.) Δυστυχώς χάθηκε μια καλή ευκαιρία για ανάδειξη φιλελεύθερης σκέψης. Η ΦΣ μπλέχτηκε στη διαμάχη με τους mythbusters και τους mythkeepers και τελικά δεν ξεχώρισε σε τίποτα με τα άλλα κόμματα.
Πόσο μάλλον που συντάχθηκε με τον Αλέκο...

greekalert said...

ο χάρτης κατέβηκε
http://www.greekalert.com/2007/09/nba.html

Cacofonix said...

Αν μιλάμε για φιλελευθερισμό αυτό το παρακάτω κείμενο είναι, κατά την άποψή μου, κατακριτέο:

"Εάν όπως υποστηρίζουμε, πρέπει η επιλογή των βιβλίων στα σχολεία να γίνεται με συνεννόηση των γονέων, των καθηγητών και των παιδιών, τότε μάλλον θα προκύψουν σκοταδιστικές πρακτικές.

Εάν, ειδικά εδώ στη Β. Ελλάδα, εφαρμόσουμε αυτό το μέτρο, φοβάμαι ότι στο τέλος, ο Γεωργιάδης και οι διάφοροι Καρατζαφερικοί και Παπαθεμελικοί, θα είναι οι ιδεολογικά κερδισμένοι. Η ιστορία και γενικότερα η επιστήμη που θα διδάσκεται θα είναι φτιαγμένη στα μέτρα των ιδεοληψιών και εθνικισμών μας.

Υπάρχει αυτός ο κίνδυνος; Εάν, ναι, πώς αντιμετωπίζεται;"


Δεν διαφέρει σε τίποτα από απόψεις ανθρώπων που πιστεύουν σε ολοκληρωτισμούς έναντι της ελευθερίας, στην κοινωνία έναντι του ανθρώπου, στις μάζες έναντι του ατόμου. Κι όμως αυτά λέγονται από "οπαδό" - ψηφοφόρο της ΦΣ.

Ένας φιλελεύθερος δεν ασχολείται ποτέ με την ποιότητα των επιλογών, παρά μόνο με τη δυνατότητα επιλογών. Αυτά τα παραπάνω είναι μαρξίζουσες αποχρώσεις κοινωνικής επικυριαρχίας Αλαβάνιου τύπου. Εδώ φοβάμαι ότι ο φιλελευθερισμός μετατρέπεται από ιδεολογία σε ιδεολόγημα, και είναι πλέον όμοιως με τον Μαρξισμό.

Όπως βλέπεται η ΦΣ συνεχίζει να προσπαθεί να επιβάλλει την άποψή της στη διαμάχη πατριδοκάπηλων και κρατικοδίαιτων ανίκανων.

Κι εγώ, που απεχθάνομαι πάντα κάθετι που είναι κρατικό, είμαι αντίθετος σ' αυτό το βιβλίο. Που σοβαροί ακαδημαϊκοι ιστορικοί έχουν αποφανθεί ότι είναι επιστημονικά σαρθρό. (Άλλωστε δεν περιμένει κανείς κάτι καλύτερο από κρατικά μονοπώλια!)

ΥΓ Κάποια εκστρατεία για την ΜΥΑΝΜΑΡ θα γίνει από τη ΦΣ;

William said...

@cacofonix

΄Αν όποιος σχολιάζει στο e-rooster είναι φίλος/ψηφοφόρος της Φιλελεύθερης Συμμαχίας, τότε να υποθέσω πως και εσείς που σχολιάζετε στους Daltons είστε φίλος/ψηφοφόρος της Φιλελεύθερης Συμμαχίας;

William said...

Και σε τηλεοπτική διαφήμιση του Ελληνοβρετανικού Κολλεγίου η ΄Ιμβρος έχει το ίδιο χρώμα με την Ελλάδα. Μετά τα Επτάνησα οι Βρετανοί θα μας δώσουν και την ΄Ιμβρο!
΄Η πιθανότερα... η άγνοια της γεωγραφίας πάει σύννεφο.

Cacofonix said...

@William
Κατά δήλωση του συγκεκριμένου ότι είναι "οπαδός" και ψηφοφόρος. Κι όχι, όποιος σχολιάζει εκεί δεν είναι κατ' ανάγκη οπαδός ή ψηφοφόρος της ΦΣ. Άλλωστε ξεχωρίζει από τα πνευματικά "καρούμπαλα" που του ανοίγουν οι "συνομιλητές" του.

Για τη γεωγραφία, όπως για την ιστορία, συμφωνώ στα περί αμάθειας. Αμάθεια όμως από όλες τις πλευρές.

Για το πρόβλημα του φιλελευθερισμού έτσι όπως το έθεσα, καμμία σκέψη όμως; Δεν είναι το ζητούμενο η δημιουργία επιλογών κι όχι η κριτική των επιλογών;

William said...

Στο προγραμματικό πλαίσιο της Φιλελεύθερης Συμμαχίας, και συγκεκριμένα στη σελίδα 22 υπάρχουν συμπυκνωμένες οι θέσεις του κόμματος για την Παιδεία.
Διαβάστε το προγραμματικό πλαίσιο και ίσως τελικά να διαφωνείτε σε λιγότερα σημεία από όσα νομίζετε. ΄Ισως και σε λιγότερα σε σύγκριση με τα πιο ένθερμα μέλη.
Επίσης μπορείτε και εσείς να γίνετε μέλος και να συνδιαμορφώσετε τις θέσεις. ΄Η αν δεν θέλετε, μπορείτε τουλάχιστον να παραστείτε σε κάποια από τις πολλες εκδηλώσεις του κόμματος σε κάποια μεγάλη πόλη. Για παράδειγμα, το θέμα της παιδείας έχει συζητηθεί τουλάχιστον 3 φορές σε ανοικτές εκδηλώσεις, μόνον στη Θεσσαλονίκη.
Αλλά βεβαιωθείτε πρώτα για τις θέσεις μας. Μην κρίνετε μόνον από 1-2 βίντεο ή από κάτι που ακούσατε (όπως αυτό με το πανεπιστημιακό άσυλο)

Cacofonix said...

Αγαπητέ William δεν γενικολογώ. Σας ρώτησα κάτι συγκεκριμένο. Η θέση αυτή περί "πρόληψης κινδύνων" εκφράζει κι εσάς, ή είναι μεμονωμένο ως περιστατικό...

William said...

Η θέση αυτή περί "πρόληψης κινδύνων" εκφράζει κι εσάς, ή είναι μεμονωμένο ως περιστατικό...

Προσωπικά δεν με εκφράζει, και οπωσδήποτε δεν εκφράζει την πλειοψηφία του κόμματος.
Στο κάτω-κάτω, όλοι (δηλώνουν ότι) αγαπούν την ελευθερία, αλλά οι φιλελεύθεροι διαφέρουν στο ότι δεν την ανταλλάσσουν ούτε με "πρόληψη κινδύνων".

Cacofonix said...

Φαντάζομαι τότε ότι συμφωνείτε ότι το μόνο σχόλιο που μας επιτρέπεται να κάνουμε ιδεολογικά, είναι η κατάργηση του κρατικού μονοπώλιου γνώσης όπως είναι το αντι-παιδαγωγικό ινστιτούτο, αλλά και άλλοι κρατικοί φορείς.

Το αν κάποιος θέλει να είναι εθνικιστής, διεθνιστής, ή οτιδήποτε άλλο -στης είναι αναφαίρετο δικαίωμα του. Το να επιβάλλει το διεθνισμό του ή τον εθνικισμό του σε άλλους είναι που μας απασχολεί.

Θα έπρεπε δηλαδή τα σχόλια μας να είναι και πάλι για την ελευθερία επιλογών, κάτι που οι υποστηρικτές του βιβλίου αδυνατούν να αποδεχθούν. Το ίδιο αδυνατούν να αποδεχθούν όμως κι οι υπέρμαχοι του βιβλίου, με την έννοια της ιδεολογικής τους επικράτησης. Άρα το θέμα είναι ποιός έχει την κουτάλα να ποδηγετεί ιδεολογικά τα μικρά παιδιά.

Συγνώμη αν κούρασα.

Βέβαια το συγκεκριμένο βιβλίο παρουσιάζει ένα επιπλέον πρόβλημα για εμάς τους φιλελεύθερους. Είναι επιδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή ένωση. ενώ ο πρόδομός του, από το CDRSEE, έχει διάφορους χορηγούς. Εφ' όσον πιστεύουμε στην ιδιωτική και οικονομική ελευθερία, θα έπρεπε να τονισθεί ότι βιβλίο επιδοτούμενο πάυει να είναι καλό βιβλίο, γιατί μπορεί να εξυπηρετεί και τρίτα συμφέροντα, κι όχι την αλήθεια, ενώ ταυτόχρονα υπονομεύει σημαντικά τη συγγραφή άλλων βιβλίων. Άλλωστε οι εμπειρίες μας με τις επιδοτήσεις και σε άλλους τομείς, όπως τέχνη, γεωργία κλπ δεν είναι και οι καλύτερες.

ΥΓ Το πρόγραμμά σας για την παιδεία είναι παντελώς γενικόλογο. Λυπάμαι αλλά ένας δυνητικός ψηφοφόρος δεν μπορεί να βγάλει συμπεράσματα. Σίγουρα οι δηλώσεις της ΦΣ για το σχολικό βιβλίο ήταν ατυχέστατες, που περιέπλεξαν περισσότερο τα πράγματα.

Averell said...

@ cacofonix

Ελπίζω, όπως υπονόησε και ο William, ότι ως "δηλώσεις" της Φιλελεύθερης Συμμαχίας να δεν εκλαμβάνετε τα όσα έγραψε σε ένα blog ένας οπαδός του κόμματος. Αντίθετα μ' εσάς, πιστεύω ότι το πρόγραμμα της Φιλελεύθερης Συμμαχίας για την παιδεία είναι πολύ σαφές, τουλάχιστον ως προς τις γενικές κατευθύνσεις - οπωσδήποτε σε σχέση με την πρωταρχική σημασία που δίνουμε στη δυνατότητα επιλογής από γονείς και φοιτητές. Συν τω χρόνω θα γίνεται και η συγκεκριμενοποίηση των θέσεών μας, μέχρι και σε τεχνικά ζητήματα. Και φυσικά προσυπογράφω κι εγώ (και με τα δύο χέρια!) την έκκληση που κάνατε με κεφαλαία γράμματα στο πρώτο σχόλιό σας.

Cacofonix said...

Νομίζω ότι η παρακάτω ανακοίνωση της ΦΣ είναι ατυχέστατη και σε ένα ιδιαίτερα αντιφιλελεύθερο πνεύμα:

"Το βιβλίο Ιστορίας της ΣΤ΄ Δημοτικού, για το οποίο πολύς λόγος εξακολουθεί να γίνεται, επιχειρεί να υποδείξει ένα διαφορετικό δρόμο στην εκμάθηση της ελληνικής ιστορίας, απαλλαγμένο από τα βαρίδια του παρελθόντος. Αν και απαιτούνται διορθώσεις σε επιμέρους σημεία του περιεχομένου του, πρόκειται σε γενικές γραμμές για ένα καλογραμμένο βιβλίο, η προσέγγιση του οποίου είναι χρήσιμο να υιοθετηθεί και να επεκταθεί και σε άλλα διδακτικά εγχειρίδια.

Για δεκαετίες η εκπαιδευτική διδασκαλία του μαθήματος της ιστορίας στη χώρα μας χαρακτηρίστηκε από ένα έλλειμμα ιστορικής αλήθειας, με δεκάδες σελίδες της διδασκόμενης ύλης να κινούνται στα όρια της παιδικής αφέλειας και της φανερής προπαγάνδας, κατά τρόπο συχνά προσβλητικό για τη νοημοσύνη μαθητών και δασκάλων, με μοναδικό στόχο να οικοδομήσει μια "εθνική συνείδηση με συγκεκριμένο ιδεολογικό περιεχόμενο και πολιτική στόχευση. "

(Τα έντονα στοιχεία είναι κατά την άποψη απαράδεκτα και ανάρμοστα μιας φιλελεύθερης σκέψης και νοοτροπίας.)

Εδώ η ΦΣ προσπάθησε να επιβάλλει την όποια ιδεολογία-ιδεολόγημα, ενω δεν ενδιαφέρθηκε για τη δυνατότητα επιλογών από τους γονείς, που είναι και το μόνο που ενδιαφέρει έναν φιλελεύθερο. Αυτές δε οι 2 παράγραφοι είναι σε πλήρη αναντιστοιχία ακόμη και με το γενικόλογο πρόγραμμα της.

Παρακάτω βέβαια προσπαθεί να σώσει τα προσχήματα, αλλά κατά την άποψή μου είναι ήδη αργά.

"Η Φιλελεύθερη Συμμαχία προτείνει την κατάργηση του ενός και μοναδικού συγγράμματος που επιβάλλεται από τον κρατικό υπάλληλο και το κομματικό στέλεχος. Προτείνει τη δυνατότητα του γονέα να επιλέγει το σχολείο φοίτησης των παιδιών του, με την εισαγωγή του συστήματος των "κουπονιών εκπαίδευσης", πολιτική που επεκτείνεται διεθνώς. Προτείνει την αποκρατικοποίηση όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης, με στόχο την αυτοτέλεια και την ανεξαρτησία των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, ως την αναγκαία προϋπόθεση κατάκτησης της κοινωνίας της γνώσης."

Και φυσικά έρχεται σε λογική και νοηματική αντίθεση με τις 2 πρώτες παράγραφους.

Πιστεύω ότι μόνο η προτελευταία παράγραφος προβάλλει το φιλελεύθερο πνεύμα, ενώ όλη η υπόλοιπη ανακοίνωση τείνει μάλλον προς το μαρξιστικό μοντέλλο της κοινωνίας υπεράνω του ατόμου.
Δεν ξέρω αν η ανακοίνωση ήταν προϊόν συμβιβασμού αλλά και δεν με ενδιαφέρει. Ήταν μια ατυχέστατη στιγμή για το σχηματισμό σας, που αποξένωσε πολλούς φιλελεύθερους.

Το πρόβλημα είναι ότι αυτός ο τρόπος σκέψης έχει επιβληθεί και σε άλλες ανακοινώσεις σας. Κι αυτό, κατά την άποψη μου δημιουργεί και ιδεολογικά προβλήματα εντός της ΦΣ, αλλά και δυσπιστία έναντι των δυνητικών ψηφοφόρων της.

Cacofonix said...

Και για να είναι ολοκληρωμένο το post, αν και σταματήσατε απότομα το διάλογό μας, σας παραθέτω και την πιο κάτω είδηση.

http://www.contra.gr/Basketball/USA/NBA/169380.html

Διορθώθηκε ο χάρτης στο ΝΒΑ
Τάσος Μαγουλάς - Στείλτε e-mail στον συντάκτη
Δημοσίευση : 26/09/2007 22:28 - Τελ. ανανέωση : 26/09/2007 22:32

Το συμβάν που είχε δημιουργηθεί με τον χάρη της Ευρώπης στην ιστοσελίδα του NBA θεωρείται λήξαν. Οι υπεύθυνοι της ιστοσελίδας διόρθωσαν τον χρωματισμό, ώστε τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου να εμφανίζονται ως ελληνικά και πλέον όλα εμφανίζονται κανονικά στο νέο χάρτη.

Για να υπενθυμίσουμε τι είχε συμβεί, τη Δευτέρα (24/9) στην ιστοσελίδα είχε ανέβει ένας διαδραστικός χάρτης με πληροφορίες για το τουρνουά NBA Europe Live, την περιοδεία ομάδων του κορυφαίου πρωταθλήματος του κόσμου στην Ευρώπη. Ενας από τους αγώνας είναι αυτός της Εφές Πίλσεν με τους Timberwolves με αποτέλεσμα ο χάρτης να έχει χρωματισμένη κόκκινη την Τουρκία.

Εκτός της γειτονικής χώρας, όμως, με κόκκινο ήταν χρωματισμένα και η Ρόδος, η Κάρπαθος, η Ικαρία, η Σάμος, η Χίος και η Λέσβος, με αποτέλεσμα να προκληθούν άμεσα αντιδράσεις από την Ελλάδα. Ο χάρτης κατέβηκε από την ιστοσελίδα το βράδυ της Τρίτης (25/9) και ανέβηκε μία ημέρα αργότερα διορθωμένος, μετά από βοήθεια Ελλήνων δημοσιογράφων, οι οποίοι ειδοποίησαν τους ανθρώπους του ΝΒΑ για το ατόπημα στο οποίο υπέπεσαν.

Το θέμα έληξε γρήγορα χάρη στην καλή θέληση από πλευράς ανθρώπων του ΝΒΑ και τις γρήγορες ενέργειες από την ελληνική πλευρά.

William said...

@cacofonix

Λυπάμαι για τις καθυστερήσεις, αλλά δεν με πληρώνει κανείς για να έχω την πολυτέλεια να μην δουλεύω.
Αν εννοείτε διάλογο σχετικά με το βιβλίο της ΣΤ' δημοτικού (το οποίο ήταν αρχικά άσχετο με το θέμα) και την ανύπαρκτη αντίφαση στην ανακοίνωση της Φιλελεύθερης Συμμαχίας, τότε έχω κάποια σχόλια:
1) Το ότι η ιδανική φιλελεύθερη λύση είναι αυτά που γράφετε με κεφαλαία γράμματα στο πρώτο σας σχόλιο, το θεωρώ δεδομένο, και εγώ και το υπόλοιπο κόμμα της Φιλελεύθερης Συμμαχίας. Πως λοιπόν η απόσυρση του βιβλίου συμβάλει στην κατάργηση του κρατικού μονοπωλίου του παιδαγωγικού ινστιτούτου; Πως η απόσυρση του βιβλίου δίνει επιλογές στους γονείς και τους μαθητές;
2) Αν το πρόβλημα είναι επιστημονικό, δηλαδή η κατά Ρεπούση ιστορία είναι επιστημονικά κατώτερη του προηγουμένου βιβλίου, αυτό δεν μπορώ να το κρίνω γιατί δεν είμαι ιστορικός, αν και το διάβασα πολύ προσεκτικά. Για τον ίδιο ακριβώς λόγο δεν μπορεί να το κρίνει δυσμενώς ούτε το 70% των πολιτών (και μαλιστα με δεδομένο πως η συντριπτική πλειοψηφία δεν το διάβασε).
3) Ας πούμε πως επιστημονικά η αντίδραση είναι 100% δικαιολογημένη. Γιατί δεν αντιδρά κανείς για τα βιβλία των μαθηματικών ή της φυσικής; ΄Η μήπως αυτά δεν έχουν κανένα πρόβλημα.

Cacofonix said...

@William
Επιτέλους κατανοήσατε το πρόβλημα. Τα βιβλία των μαθηματικών είναι ακόμη τρισχειρότερα.
Για να απαντήσεις μια άσκηση μαθηματικών, όχι θεωρίας αλλά πρακτικής αριθμητικής, χριεάζεται να:
α. ανοίξεις λεξικό της νεοελληνικής,
β. συμβουλευθείς φιλόλογο ως προς τα ελληνικά της εκφώνησης της άσκησης,
γ. αντιπαρέρθεις οποιαδήποτε λογικά κενά,
δ. κάνεις υποθέσεις με το μυαλό σου

τότε έχεις πιθανότητα να την επιλύσεις.

Για τα βιβλία των υπόλοιπων θετικών επιστημών επιφυλλάσομαι. Δεν έχω προλάβει να τα διαβάσω. (Μιλάω πάντα για την πρωτοβάθμια.)

Επίσης τα βιβλία της επιστήμης των ΗΥ εστο Λύκειο, είναι εξίσου αντιεπιστημονικά, είναι ανακόλουθη συρραφή αντίστοιχων ξενόγλωσσων βιβλίων, που το μόνο που κάνουν είναι να μπερδεύουν τους μαθητές και τελικά να μην αποκομίζουν βασικές γνώσεις στο τέλος του Λυκείου. Τώρα θα μου πεις το μόνο μάθημα είναι;

Νίκος Χαραλάμπους said...

Συγγνώμη που επεμβαίνω αλλά μόλις τώρα καταλαβαίνω οτι ο κ. Κακοφωνίξ είναι φιλελευθερος, με την αντιπάθεια που εχει δείξει στην ΦΣ και σε άλλους φιλελευθερους νομιζα οτι ήταν απο άλλο χώρο.
Κ. Κακοφωνίξ ανακοινώσεις η ΦΣ έχει βγάλει αρκετές και ακόμα περισσότερα τα άρθρα των μελών της.
Η πολιτισμένη και ανευ αναθεσης προθέσεων αντιπαράθεση είναι μια πραγματικότητα στην ΦΣ, και δέν νομίζω οτι ΄τα τραγουδια' του κ. Κακοφωνίξ θα επιφέρουν τα αποτελέσματα που επιφέρουν στον συνώνυμό του στο κόμικ.
Η θέση σας στο βιβλίο της ιστορίας, είναι εγκυρη. Πρώτα ίσως θα έπρεπε να δοθεί η θέση και μετά να αναφερθεί η γνώμη. Αλλα γιατί δεν γίνεστε μέλος και να βγάζετε τις δικές σας ανακοινώσεις για τα θέματα τα οποία γνωρίζετε και να συμβουλεύετε όλους εμάς;
Προσπαθούμε να προωθήσουμε τα ιδεώδη του Φιλελευθερισμού στην Ελλάδα. Γνωρίζετε κανέναν καλύτερο τρόπο;