Saturday, September 22, 2007

Μεταρρυθμίσεις

Ο Πρωθυπουργός ζήτησε να ανανεωθεί η λαϊκή εντολή προς την Κυβέρνησή του, προκειμένου να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις. Δυστυχώς, τα νομοσχέδια που είχαν κατατεθεί στη Βουλή λίγο πριν την προκήρυξη των εκλογών, αν είναι ενδεικτικά των μεταρρυθμίσεων που πρόκειται ν' ακολουθήσουν, μάλλον δεν δίνουν καλό δείγμα. Τα περισσότερα αφορούσαν σε παροχές με μάλλον λαϊκιστικό χαρακτήρα. Το πρόβλημα που προκύπτει είναι ότι η παρούσα κυβέρνηση δεν φαίνεται να έχει μια συνεπή κατεύθυνση αναφορικά με τις αλλαγές που τόσο γενικόλογα επαγγέλλεται.

Από τη μία, μειώνει την άμεση φορολογία (και καλά κάνει!) - από την άλλη, αύξησε το ποσοστό του ΦΠΑ και λέγεται ότι θα το αυξήσει κι άλλο. Δεν έχει να επιδείξει κάποια αξιόλογη ιδιωτική επένδυση κατά το χρονικό διάστημα που προηγήθηκε και, ενώ μιλάει για μεταρρυθμίσεις, δεν έχω ακούσει κάποιο στέλεχός της να συνδέει κάποιο μέτρο της κυβερνήσεως με αύξηση ακριβώς των επενδύσεων. Εκτός από τη δυνατότητα για διευθέτηση του χρόνου εργασίας, δεν φαίνεται διατεθειμένη να προχωρήσει σε κάποια άλλη σχετική τομή. Θα περιμένουμε με πολύ ενδιαφέρον την κυβερνητική πρόταση για το εργασιακό καθεστως των νεοπροσλαμβανομένων στο δημόσιο τομέα. Οι προτάσεις της κυβέρνησης στο ασφαλιστικό φαίνεται να περιορίζονται στην παροχή κινήτρων για μεγαλύτερη παραμονή στην εργασία.

Παρ' όλα αυτά, φοβάμαι ότι με μέτρα έστω και ελάχιστα μεταρρυθμιστικά, θα ακούμε κραυγές (ιδίως από το ΠΑΣΟΚ, εάν εκλεγεί Πρόεδρός του ο κ. Βενιζέλος) για "νεοφιλελεύθερη λαίλαπα". Κάπου ανάμεσα στην αναμενόμενη κυβερνητική ατολμία και τις αντιδραστικες κραυγές θα πρέπει να βρούμε τον τρόπο να συζητήσουμε για τις ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η οικονομία μας. Ίδωμεν.

No comments: