Friday, September 7, 2007

"Μα, γιατί να ιδιωτικοποιούνται κερδοφόρες κρατικές επιχειρήσεις;"

Το ερώτημα που τίθεται στον τίτλο αυτής της ανάρτησης το έθεσε ο πρόεδρος του Συνασπισμού, κ. Αλαβάνος, στο χθεσινό debate, και το επαναλαμβάνει συχνά. Σου λέει: εξ ορισμού το κρατικό είναι καλύτερο, επειδή φροντίζει τον πολίτη, νοιάζεται, είναι δίκαιο κ.λπ. Έτσι, αν δεν είναι ζημιογόνο (όπως η Ολυμπιακή), πρέπει οπωσδήποτε να το διατηρήσουμε! Και, αν είναι ζημιογόνο, οφείλουμε να σταθμίσουμε τα οφέλη στην κοινωνία από την παρουσία του κράτους στο συγκεκριμένο οικονομικό τομέα με την όποια οικονομική ζημία - προφανώς, για όσους ακολουθούν αυτή τη συλλογιστική, η πλάστιγγα γέρνει υπέρ του κοινωνικού οφέλους (ποιο είναι αυτό ακριβώς; ουδέποτε κατάλαβα, πάντως αν πιστεύετε ότι είναι "φθηνά αεροπορικά εισιτήρια", μάλλον δεν έχετε επιχειρήσει να μετακινηθείτε με αεροπλάνο πρόσφατα). Να κάνω μια εξαίρεση: υπάρχει, σε αρκετές περιπτώσεις, το ζήτημα των "άγονων γραμμών", το οποίο χρήζει ειδικής αντιμετώπισης. Η Φιλελεύθερη Συμμαχία πιστεύει σε ευέλικτες λύσεις για τις άγονες γραμμές, καταθέτοντας και σχετικές προτάσεις.

Τώρα, ας πάμε στα κέρδη των κρατικών επιχειρήσεων, των ΔΕΚΟ. Πρέπει να παρατηρήσουμε ότι όλες σχεδόν οι ΔΕΚΟ, μέχρι πρόσφατα, είχαν μονοπώλιο ανεγνωρισμένο από το νόμο για τον τομέα οικονομικής δραστηριότητάς τους. Έτσι, η ΔΕΗ ή ο ΟΤΕ μπορούσαν να είναι κερδοφόροι, αφού αν κάπου θα έβρισκαν σκούρα, απλώς αύξαιναν τα τιμολόγια. Όσον αφορά τις υπηρεσίες που παρέχουν, σε σχέση με το κόστος τους, θυμηθείτε τις ελλείψεις ρεύματος το καλοκαίρι που μας πέρασε ή συγκρίνατε τις τιμές για πρόσβαση στο διαδίκτυο στην Ελλάδα με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τώρα, που εκτίθενται στον ανταγωνισμό, τα κέρδη είναι πλέον πολύ αμφίβολα, αν και εξακολουθούν να έχουν πολλά πλεονεκτήματα λόγω της προτέρας μονοπωλιακής τους κατάστασης (λ.χ. έτοιμα δίκτυα, εξασφαλισμένη μερίδα πελατείας κ.λπ.), έτσι ακόμη δεν υπόκεινται σε πραγματικό ανταγωνισμό. Αλλά και τι σημαίνει "κερδοφόρες"; Σκοπός των ΔΕΚΟ, δηλαδή, είναι ο προσπορισμός εσόδων για το κράτος; Δηλαδή θα δικαιολογείται η ΔΕΗ να αυξαίνει τα τιμολόγια, κάθε φορά που υπάρχει ανάγκη το Δημόσιο χρήματα, λ.χ. για κάποιες "κοινωνικές παροχές"; Φυσικά, η ΔΕΗ και ο ΟΤΕ, ως ανώνυμες εταιρείες, είναι πλέον αποσυνδεδεμένες με το κράτος - τα κέρδη τους δεν μεταφέρονται στον κρατικό προϋπολογισμό ως έσοδα και ούτε καλύπτονται από τον προϋπολογισμό τα έξοδά τους. Αλλά τότε τι νόημα έχει η κερδοφορία τους;

Κατά τα λοιπά, ο προβληματισμός μου είναι συμπληρωματικός όσων έγραψε ο αδελφός μου William αμέσως πριν. Η ύπαρξη κρατικών εταιρειών αποθαρρύνει οποιονδήποτε ιδιώτη να εισέλθει στην ίδια αγορά, καθώς το κράτος έχει πάντοτε τη δυνατότητα, αμέσως ή συνήθως εμμέσως, να γείρει την πλάστιγγα υπέρ του. Να σας αναφέρω ένα πολύ απλό υποθετικό παράδειγμα: έστω ότι ιδρύεται ο ανταγωνιστικός του ΟΤΕ ιδιωτικός τηλεπικοινωνιακός οργανισμός, που αναπτύσσει δικό του δίκτυο. Οι άδειες που θα λαμβάνει θα εξαρτώνται από το κράτος που θα ελέγχει τον ΟΤΕ - μπορεί το κράτος να θέσει τόσα διοικητικά προσκόμματα, ώστε να καταστρέψει εν τη γενέσει της οποιαδήποτε αντίθετη προσπάθεια, όπως και αυτήν του ανταγωνιστή του ΟΤΕ (δεν ξέρω τι έγινε με τις ιδιωτικές αεροπορικές εταιρείες). Έτσι, ακόμη κι όταν το κράτος δεν έχει νομοθετημένο μονοπώλιο, όταν υπάρχουν κρατικοί μηχανισμοί ένα τέτοιο μονοπώλιο υφίσταται στην πράξη. Οι κρατικοί οργανισμοί μπορούν να χρεώνουν όσο θέλουν, αδιαφορώντας για την ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχουν (αφού η ποιότητα αυτή δεν θα έχει καμμία συνέπεια γι' αυτούς), αναιρώντας το όποιο "όφελος για την κοινωνία" θα μπορούσε να προκύψει. Και στο τέλος μοναδική συνέπεια που θα μπορούμε να χαρούμε (ή τουλάχιστον θα μπορεί να χαίρεται ο κ. Αλαβάνος) θα είναι οι θετικοί ισολογισμοί.

7 comments:

leazar said...

Διάβασα στην ιστοσελίδα του Συνασπισμού το εξής: "Πίσω από ρητορείες και κομψά φραστικά σχήματα, το σχέδιο του νεοφιλελευθερισμού είναι ένα: να περάσουν όλες οι πλευρές της κοινωνικής ζωής κάτω από τον έλεγχο του κέρδους, δηλαδή στα χέρια των μεγάλων εταιριών." Σε σχέση τώρα με το κείμενο του Άβερελ και με την ιδέα της ελεύθερης οικονομίας, σκέφτομαι πως αν στα πλαίσια της τελευταίας μία εταιρία αποκτήσει σταδιακά τη δύναμη του σημερινού ΟΤΕ(ο οποίος στηρίζεται από το κράτος αν κατάλαβα καλά) θα αποκτήσει ταυτόχρονα και το μονοπώλιο. Την δυνατότητα να διαμορφώνει από μόνη της τις τιμές των υπηρεσιών που παρέχει. Ο ανταγωνισμός δε θα είναι και πάλι αθέμιτος όπως είναι και τώρα με ΟΤΕ και ΔΕΗ;

Averell said...

Δεν είναι το ίδιο για δυο βασικούς λόγους: ο πρώτος είναι ότι μια εταιρεία θα αποκτήσει ενδεχομένως μονοπώλιο ή, μάλλον, κυρίαρχη θέση στην αγορά, επειδή θα την προτιμούν οι καταναλωτές (θα προσφέρει προϊόντα με τον καλύτερο δυνατό λόγο ποιότητας/ τιμής, όπως θα κρίνονται από τους ίδιους τους ενδιαφερομένους, τους καταναλωτές) - ο δεύτερος είναι ότι, αντίθετα με ΟΤΕ, ΔΕΗ κ.λπ., δεν θα έχει κρατική προστασία, κι έτσι θα μπορεί κάποιος ανταγωνιστής ανά πάσα στιγμή να ξεκινήσει τη δική του επένδυση, η οποία, αν αποδειχθεί καλύτερη για τον καταναλωτή, θα οδηγήσει στην εκτόπιση του μονοπωλίου.

Averell said...

(συνέχεια)

Επίσης, δεν καταλαβαίνω τι μπορεί να εννοεί η ανακοίνωση του ΣΥΝ "κοινωνική ζωή". Ακούγεται πολύ τρομακτικό έτσι. Δεν πιστεύω να εννοεί "κοινωνική ζωή" την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος. Τέλος, δεν έχω υπ' όψει μου (ίσως να μπορέσετε να με διαφωτίσετε) παραδείγματα ιδιωτικών μονοπωλίων, τα οποία να αποδείχθηκαν χειρότερα για τον καταναλωτή από τα κρατικά.

leazar said...

Συμφωνώ με τον πρώτο σχολιασμό σου Άβερελ. Όσον αφορα τον δεύτερο δε θα ήθελα να επεκταθεί η συζήτηση μας περαιτερω γιατι ο λόγος που μετέφερα το απόκομμα αυτό απο την ιστοσελίδα του συνασπισμού ήταν για να σας δείξω πώς μου ήρθε η ιδέα να ρωτήσω αυτό που ρώτησα για το μονοπώλιο μίας εταιρίας. Όχι επειδή θεώρησα ότι συνδέει την ηλεκτρική παροχή με την κοινώνική ζωή αλλά ούτε επειδή συμφωνώ με την δήλωση του ΣΥΝ.
Θεωρώ ότι πάντα θα υπάρχει κάποιος ισχυρός οικονομικός παράγοντας ο οποίος θα διαμορφώνει το κόστος των υπηρεσιών του, όπως τον συμφέρει. Είτε αυτός είναι ο ΟΤΕ του κράτους είτε αυτός είναι μία πετρελαική εταιρεία(διότι μπορεί κανείς να αλλάξει την τιμή του πετρελαίου;).
Πάνω στο τελευταίο θέμα που ανέφερες που αφορά το ιδιωτικό και το κρατικό μονοπώλιο δεν έχω ούτε και γω κατι να σου πω για να συγκρίνουμε. Έχω μεμονωμένα παραδείγματα στο μυαλό μου. Θές να πεις κάποιο εσύ;

Averell said...

1. Το πετρέλαιο είναι ιδιαίτερο παράδειγμα, επειδή η τιμή του διαμορφώνεται μονοπωλιακά από τις κυβερνήσης που συμμετέχουν στον ΟΠΕΚ - αλλά και στην Ελλάδα, επειδή έχουμε το κρατικό μονοπώλιο των Ελληνικών Πετρελαίων. Νομίζω, δηλαδή, ότι δεν είναι ενδεικτικό παράδειγμα διαμόρφωσης τιμών από την αγορά είτε διεθνώς, είτε στο εσωτερικό.

2. Ιδιωτικοποιήσεις έγιναν σε αρκετές χώρες της Δυτικής Ευρώπης και, εξ όσων γνωρίζω, δεν αντικαταστάθηκε το κρατικό μονοπώλιο με ιδιωτικό, παρά άνοιξε η αγορά σε ανταγωνιστικές επιχειρήσεις (λ.χ. αεροπορικές εταιρείες στη Μ. Βρετανία).

3. Η διαμόρφωση της τιμής, όταν δεν υπάρχουν διαπραγματεύσεις, γίνεται από τον πωλητή. Εάν διαπιστώσει ότι το προϊόν δεν έχει πωλήσεις (επειδή κυκλοφορεί ένα φθηνότερο ή επειδή οι καταναλωτές σε κάθε περίπτωση το βρίσκουν πολύ ακριβό), χαμηλώνει τις τιμές, για να πωλήσει το προϊόν του. Αν, από την άλλη, διαπιστώσει ότι υπάρχει ζήτηση και έχει περιθώριο να αυξήσει τις τιμές, το πράττει. Δεν διαμορφώνει, δηλαδή, τις τιμές εν κενώ. Νομίζω ότι υποτιμάτε τη συμβολή των καταναλωτών, από τη συμπεριφορά των οποίων επηρεάζεται οπωσδήποτε ο επιχειρηματίας, ακόμη και σε μονοπωλιακές καταστάσεις. Οι καταναλωτές είναι που αποτελούν τον ακόμη "ισχυρότερο οικονομικό παράγοντα". Αν μια κατάσταση καταντήσει μονοπωλιακή, η υπερβολική αύξηση των τιμών εκ μέρους του μονοπωλίου μπορεί να οδηγήσει σε δύο καταστάσεις: είτε στην αναζήτηση υποκαταστάτων προϊόντων από τους καταναλωτές, είτε στην εμφάνιση ανταγωνιστή, ο οποίος θα εκμεταλλευθεί τις υπερβολικά υψηλές τιμές για να κερδίσει πελατεία από το μέχρι τότε μονοπώλιο (κάτι που δεν θα μπορούσε να κάνει, εάν το μονοπώλιο ήταν κρατικό - θα φοβόταν, και δικαιολογημένα, ότι το κράτος θα έβρισκε τρόπο να τον "ρίξει").

4. Για να το θέσω αλλιώς, "ισχυρή" γίνεται, στα πλαίσια μιας ελεύθερης οικονομίας, μια επιχείρηση από την προτίμηση των καταναλωτών - αν διαμορφώνει τις τιμές των δικών της (αφού μόνο σ' αυτά εκτείνεται η εξουσία της) προϊόντων κατά τρόπο που δεν ανταποκρίνεται στη βούλησή τους, θα γίνει σύντομα ανίσχυρη.

S G said...

"δεν έχω υπ' όψει μου (ίσως να μπορέσετε να με διαφωτίσετε) παραδείγματα ιδιωτικών μονοπωλίων, τα οποία να αποδείχθηκαν χειρότερα για τον καταναλωτή από τα κρατικά."

σχεδον ολα τα μονοπωλια που ειναι σε μη διεκδικησιμες αγορες, σε φυσικα μονοπωλια κτλ
Ας πουμε οι ρομπερ μπαρονς ηταν σχεδον σιγουρα χειροτεροι διαχιριστες των σιδηροδρομων απο το μεσο ευρωπαϊκο κρατικο μονοπωλιο (ας πουμε η Deutsche Bahn δεν θα με πειραζε ιδιαιτερα να μην ιδιωτικοποιηθει ποτε).

αυτο φυσικα δεν αναιρει οτι ο Αλαβανος ειναι απλα ασχετος

""ισχυρή" γίνεται, στα πλαίσια μιας ελεύθερης οικονομίας, μια επιχείρηση από την προτίμηση των καταναλωτών - αν διαμορφώνει τις τιμές των δικών της (αφού μόνο σ' αυτά εκτείνεται η εξουσία της) προϊόντων κατά τρόπο που δεν ανταποκρίνεται στη βούλησή τους, θα γίνει σύντομα ανίσχυρη."

ε οχι ακριβως, ξαναλεω υπαρχουν αγορες με πολυ δυνατες οικονομιες κλιμακας ή δικτων που ο μεγαλυτερος παικτης εχει σχεδον εξασφαλισμενη κυριαρχια ασχετως της ποιοτητας και τιμης των προϊοντων του (ποσο ασχημα πρεπει να γινουν τα Windows για να χασουν την πρωτοκαθεδρια λετε?).

Αυτο φυσικα παλι δεν σημαινει οτι οι αγορες δεν λειτουργουν ποτε. Συνηθως λειτουργουν μια χαρα, αλλα χρειαζεται παντα μια κατα περιπτωση μελετη καθε αγορας, δεν υπαρχει μαγικη συνταγη.

Averell said...

@ S G

Πολύ σωστές οι επισημάνσεις σας. Είναι μεγάλη η συζήτηση εάν θα πρέπει να υπάρχει αντιμονοπωλιακή νομοθεσία και σε ποιο βαθμό θα πρέπει να εκτείνεται. Για τα Windows και άλλα προϊόντα, τα οποία λειτουργούν στο πλαίσιο ενός δικτύου, προκύπτουν ακόμη πιο ενδιαφέροντα ερωτήματα, σχετικά με τη χρησιμότητα της ρυθμιστικής παρέμβασης από την Πολιτεία. Σ' αυτή την ιστοσελίδα μπορείτε να βρείτε πολύ ενδιαφέρουσες αναλύσεις των οικονομικών των δικτύων με ιδιαίτερη έμφαση στο μονοπωλιακό ρόλο της Microsoft.