Saturday, September 8, 2007

Πού είναι η ελευθερία ...οέο;

Ο Λένιν είχε πεί:
''Είναι αλήθεια ότι η ελευθερία είναι πολύτιμη και για αυτό πρέπει να δίνεται σε μερίδες''
Την άποψη αυτή φαίνεται να ασπάζεται η αριστερά στο σύνολο της στη χώρα μας.Όσον αφορά το ΚΚΕ, αυτό δεν μου προξενεί καμία εντύπωση δεδομένου ότι οι σύντροφοι του Περισσού ζουν ακόμη στον δικό τους σοσιαλιστικό παράδεισο αγνοώντας την πτώση του τείχους του Βερολίνου, ενδεχομένως και την αποσταλινοποίηση της ΕΣΣΔ.Συνεπώς το μόνο που θα μπορούσαμε να πούμε για τα μέλη της τελευταίας αντιπροσωπείας του ορθόδοξου κομμουνισμού στην Ευρώπη είναι ότι η ρήση αυτή του ιδεολογικού τους πατέρα μπορεί να θεωρηθεί και ολίγον προχωρημένη για τα γούστα τους.
Ας πάμε όμως και στον έτερο σημαντικό πυλώνα της αριστεράς στη χώρα μας, τον ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος προσπαθεί να προβάλλει ένα ανανεωτικό προφίλ προς τα έξω.Ας δούμε λίγο τις θέσεις του συνασπισμού για διάφορα κοινωνικά ζητήματα.Υποστηρίζουν την νομιμοποίηση των ελαφρών ναρκωτικών, τον διαχωρισμό εκκλησίας κράτους, το δικαίωμα αυτοδιάθεσης κάθε πολίτη κ.α.Ενώ λοιπόν ασπάζεται ο συνασπισμός μέρος τουλάχιστον των φιλελεύθερων θέσεων σε διάφορα αμιγώς κοινωνικά ζητήματα, όταν έρχεται η συζήτηση σε θέματα που αμέσως ή εμμέσως έχουν να κάνουν με την δομή της οικονομίας μίας χώρας εκεί αλλάζει τελείως φιλοσοφία και αντιστρατεύται κάθε αλλαγή που στοχεύει στον περιορισμού ενός εξουσιαστικού παρεμβατικού κράτους που πλην όλων των άλλων προβλημάτων που παράγει,μειώνει την ελευθερία του ατόμου.Εύλογα έθεσε το ερώτημα ο πρόεδρος της φιλελεύθερης συμμαχίας σε πρόσφατη ραδιοφωνική του συνέντευξη:Πώς είναι δυνατόν από την μία να υποστηρίζει την ελευθερία επιλογής σεξουαλικού συντρόφου και από την άλλη να μην δέχεται την ελευθερία επιλογης ασφαλιστικού ταμείου.Με βάση ποιο κριτήριο αξιολογεί η ανανεωτική αριστερά ότι στην μία περίπτωση θα πρέπει να δοθεί δυνατότητα επιλογής και στην άλλη όχι;Αποδεικνύεται λοιπόν ότι στον ΣΥΝ είναι βαθιά ριζωμένος ο κρατικοπαρεμβατισμός.
Πέραν όμως των δογματισμών και των αγκυλώσεων που διέπουν την οικονομική πολιτική του συνασπισμού, υπάρχει και ένα εμφανές χάσμα μεταξύ λόγων και έργων σε ότι αφορά την προάσπιση των ελευθεριών του ατόμου στον κοινωνικό τομέα.Αυτό επιβεβαιώνεται από την ενεργή στήριξη των καταλήψεων των πανεπιστημίων από ομάδα φοιτητών ενάντια στο συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα των φοιτητών στην εκπαιδευτική διαδικασία.
Αυτό καθώς και μια σειρά άλλων συμβάντων αποδεικνύουν ότι ο Συνασπισμός δεν προασπίζεται τις ατομικές ελευθερίες αλλά θέτει ως πρώτη προτεραιότητα τα συμφέροντα συγκεκριμένων συντεχνιακών ομάδων.

5 comments:

leazar said...

Όσον αφόρά την τελευταία σου παράγραφο θα ήθελα να μου πεις κάτι παραπάνω για το "..μια σειρά άλλων συμβάντων" καθώς και για το "..συμφέροντα συγκεκριμένων συντεχνιακών ομάδων". Θέλω σε παρακαλώ να καταλάβω καλύτερα τη θέση σου.

Joe said...

Υπάρχουν πολλά παραδείγματα.Ενδεικτικά αναφέρω 3:την παρακώλυση της διεξαγωγής των εθνικών παρελάσεω(εκδήλωση με την οποία προσωπικά διαφωνώ),την εισβολή του κυρίου Στρατούλη(συνδικαλιστή του ΟΤΕ και υποψηφίου σήμερα με τον ΣΥΡΖΑ)και άλλων μελών του Συριζα με πανό και την δήλωση του κυρίου Αλαβάνου ότι θα χρησιμοποιεί το όνομα ΔΗΚΚΙ στην προεκλογική καμπάνια παρά την αντίθετη απόφαση του Αρείου Πάγου.
Σε ότι αφορά την στήριξη των συντεχνιακών ομάδων από τον ΣΥΡΙΖΑ νομίζω ότι σε αυτό δεν χωρά καμία αμφιβολία.Συνταυτίστηκε πλήρως στην αντιδραστική στάση της ΠΟΣΔΕΠ(η οποία ελέγχεται από τον συνασπισμό),αντέδρασε σε κάθε προσπάθεια όχι μόνο ιδιωτικοποίησης αλλά και εξυγίανσης του ΟΤΕ και -άκουσον,άκουσον- απαίτησε την διατήρηση της χρεωκοπημένης Ολυμπιακής στα χέρια του κράτους.

leazar said...

Εννοείς, δηλαδή, ότι ο Στρατούλης και οι υπόλοιποι δε σεβάστηκαν τις ατομικές ελευθερίες όταν εμπόδισαν τη διεξαγωγή της παρέλασης και , ότι ο Αλαβάνος δε σεβάστηκε τις ατομικές ελευθερίες όταν δεν ακολούθησε την απόφαση του Αρείου Πάγου; Θεωρείς ότι δε σέβονται τις ελευθερίες των συμπολιτών τους όταν δεν τους αφήνουν να χαρούν την παρέλαση και όταν δεν συμβιβάζονται με τις οδηγίες του ανώτατου δικαστηρίου, το οποίο είναι εκεί για να προστατεύει τα δικαιώματα των πολιτών? Με βάση τα προηγούμενα συμφωνώ.
Προτιμώ τα κόμματα να προάγουν τις ιδέες τους μέσω του Κοινοβουλίου και να τις συζητούν. Και μέσω τις συζήτησης να αποφασίσουν. Ωστόσο, δέχομαι και την μορφή αντίδρασης αυτής του Στρατούλη(αν είναι ετσι όπως την περιέγραψες) κατά τη διάρκεια της παρέλασης γιατί το ισχύον πολιτικό σύστημα δεν βοηθάει στο να εκφραστούν όλες οι κοινωνικές ομάδες και να ακουστούν το ίδιο όλες οι απόψεις. Όποτε στην προσπαθειά τους μερικοί μπορεί και να παρανομήσουν. Και το ίδιο βλέπω να ισχύει και στην υπόθεση με το ΔΗΚΚΙ. Δεν θα ακολουθούσα την ίδια στάση με τον Στρατούλη και τον Αλαβάνο.Δεν είμαι και ενημερωμένος για τα δύο θέματα. Είτε συμφωνώ είτε όχι είτε το βρίσκω χυδαίο είτε όχι, το δέχομαι.

Όσον αφορά τις συντεχνίες..
Δεν θεωρώ ότι η ΠΟΣΔΕΠ είναι συντεχνία. Με τη λογική, ότι, επειδή αντιτάχθηκαν στις μεταρυθμίσεις στον τομέα της παιδείας, είναι συντεχνία , τότε όλες οι οργανώσεις θα πρεπε να θεωρούνται συντεχνίες. Ακόμα και οι καθηγητές που ήταν υπέρ των μεταρυθμίσεων μπορούν να θεωρηθούν συντεχνία γιατι υποστηρίζουν το κεφάλαιο και τρεχα γύρευε. Και ο ΣΥΝ, αν δεν απατώμαι, δεν ήταν μόνο υπέρ των καθηγητών(ποσδεπ) αλλά και των φοιτητών. Πρεπει να 'ταν και υπερ της δημόσιας και δωρεάν παιδείας.

leazar said...

Τι σε κάνει να πιστεύεις ότι υποστηρίζονται συντεχνίες στο θέμα της Ολυμπιακής και του ΟΤΕ; Ποιές είναι οι συντεχνίες που υποστηρίζονται; Γιατί δε το λες απλά λανθασμένη πολιτική;

Joe said...

1Για το αν είναι συντεχνία η ΠΟΣΔΕΠ ή καλύτερα προσοδοθηρική ομάδα, αν δηλαδή στοχεύει αποκλειστικά στην -με κάθε μέσο- διατήρηση και αύξηση των προνομίων που η ίδια διαθέτει παραπέμπω στο εξαιρετικό άρθρο του Πασχου Μανδραβέλη:http://www.medium.gr/articles/116844085577466.shtml
2Πάμε τώρα στον ΟΤΕ και στην Ολυμπιακή.Ο κύριος Αλαβάνος και ο ΣΥΡΙΖΑ επιθυμούν οι φορολογούενοι πολίτες να πληρώνουν κάτι λιγότερο από 1 εκατομμύριο ευρώ την ημέρα προκειμένου να έχουμε "δημόσιο αερομεταφορέα".Πλην αυτού δεν έχουν κάνει καμία άλλη διευκρίνιση γιατί δεν θέλουν π.χ να διπλασσιαστεί με αυτά τα λεφτά το επίδομα ανεργίας αλλά προτιμούν να διατηρούμε μία χρεωκοπημένη εταιρία η οποία συν τοις άλλοις παρέχει κάκιστες υπηρεσίες.Αυτό σε συνδυασμό μα το γεγονός ότι μέρος των συνδικαλιστών είναι φίλα προσκείμενοι(sic)στην Κουμουνδούρου δημιουργεί εύλογα υποψίες.Τι κάνει δηλαδή νιάου νιάου στα κεραμύδια.
3Σε ότι αφορά τις μορφές αντίδρασης του Συριζα, θα πρέπει να καταλάβουμε ότι ο νόμος δεν είναι δυνατόν να εφαρμόζεται a la carte. Τι νόημα έχουν οι νόμοι που ψηφίζει η βουλή και αποφάσεις του Αρείου Πάγου αν ο κύριος Στρατούλης και ο κάθε κύριος Στρατούλης της γράφει στα παλιά του τα παπούτσια.Αυτό που είπατε ότι δεν ακούγονται το ίδιο όλες οι απόψεις, αφ'ενός ιδίως για τον Συριζα δεν ισχύει αλλά ακόμα και αν ίσχυε δεν δικαιολογείται ο καθένας να λειτουργεί ως Ζορό επιβάλλοντας το καθεστώς που αυτός θεωρεί δίκαιο.
4Σε ότι αφορά την στήριξη του Σύριζα προς τους φοιτητές θα πρέπει αρχικά να διευκρινίσουμε ότι ο Συριζα ήταν υπέρ εκείνων των φοιτητικών παρατάξεων οι οποίες τάσσονταν κατά κάθε αλλαγής και επιχειρούσαν με έκνομα μέσα να επιβάλλουν την άποψη τους.Βεβαίως και αυτές οι παρατάξεις ανήκουν στον σκληρό πυρήνα των συντεχνιών που εμποδίζουν την πρόοδο του τόπου.Άλλο λοιπόν οι φοιτητές και άλλο η τα ΕΑΑΚ,το δίκτυο,η ΠΚΣ και οι εντός ή ενιότε εκτός εισαγωγικών ανένταχτοι