Monday, September 17, 2007

Αποτιμώντας το εκλογικό αποτέλεσμα της Φιλελεύθερης Συμμαχίας

Η Φιλελεύθερη Συμμαχία έλαβε κοντά στις 7.500 ψήφους στις χθεσινές εκλογές με συνολικό ποσοστό στην επικράτεια 0,1% - δηλαδή ένας στους χίλιους Έλληνες προτίμησε το κόμμα μας (ή, για να το δούμε από την ανάποδη, έπρεπε να ψάξεις χίλιους ψηφοφόρους, για να βρεις έναν που μας ψήφισε). Φυσικά οι αριθμοί αυτοί κάθε άλλο παρά ικανοποιητικοί είναι, ωστόσο κινούνται στις εκτιμήσεις που κάναμε μεταξύ μας, βασιζόμενες στην προσπάθειά μας και την προβολή των θέσεών μας (και, προσωπικά, δεν θεωρώ άνευ ετέρου αποτυχημένο το εκλογικό μας αποτέλεσμα, αντίθετα με τον κ. Νίκο Δήμου).

Αφού αναγνωρίσω ότι πολλά στελέχη του κόμματος κατέβαλαν πραγματικά μεγάλη προσπάθεια και εξαίροντας την αφοσίωσή τους στους κοινούς μας στόχους (δεν το κάνω ονομαστικά, γιατί έτσι οπωσδήποτε θα αδικούσα πολλούς), θέλω να παραθέσω κάποιες σύντομες σκέψεις για τα διδάγματα που μπορούμε να πάρουμε από τις εκλογές αυτές. Θα επιθυμούσα ιδιαιτέρως τα σχόλια των φίλων του κόμματος (και όχι μόνο!) ως προς τις κατευθύνσεις, στις οποίες θα μπορούμε να κινηθούμε εφ' εξής.

Ας δούμε το εκλογικό αποτέλεσμα από μιαν "αρνητική" σκοπιά: Γιατί δεν μας ψήφισε το υπόλοιπο 99,9% των ψηφοφόρων; (να σημειώσω ότι οι παρακάτω απαντήσεις προέρχονται από προσωπική εμπειρία)

1. Πολλοί ψηφοφόροι (θάταν ενδιαφέρον να προσδιορίσουμε πόσοι) δεν ήξεραν καν την ύπαρξή μας. Αυτό ήταν έντονο κυρίως στην επαρχία (με ορισμένες εξαιρέσεις, όπου τα κατά τόπους στελέχη μας έκαναν πολύ καλή δουλειά). Το μειονέκτημα αυτό οφείλεται σε δυο βασικούς παράγοντες: α. στην έλλειψη στελεχών τόσο αριθμητικά, όσο και με εμπειρία (με αποτέλεσμα και την έλλειψη αποτελεσματικής κομματικής οργάνωσης και τη μη-βέλτιστη αξιοποίηση των όποιων δυνατοτήτων μας), β. στην ελλειψη πόρων (που συναρτάται με την έλλειψη στελεχών, καθώς όλα μας τα χρήματα προήλθαν από την τσέπη των στελεχών μας).

2. Πολλοί ψηφοφόροι διαφωνούν με τις ιδέες μας ή αδιαφορούν να τις ακούσουν. Αυτό οφείλεται σε διαφόρους λογους: είτε δεν τις παρουσιάσαμε σωστά, είτε οι ψηφοφόροι αυτοί ούτως ή άλλως έχουν θεμελιώδεις αξίες διαφορετικές από τις δικές μας, είτε στη δική τους αποδοχή ως δεδομένου (χωρίς περαιτέρω εξέταση) του σημερινού κρατικιστικού μοντέλλου - κάποιοι, πάλι, είναι προσκολημμένοι σε ένα κόμμα για λόγους είτε ιδιοτελείς, είτε συναισθηματικούς, και το ενδιαφέρον τους για την πολιτική εξαντλείται στην υποστήριξη του κόμματός τους.

3. Υπάρχει μια κατηγορία ψηφοφόρων, η οποία δυσπιστεί απέναντι σε μια καινούργια πολιτική κίνηση, είτε επειδή θεωρεί ότι η κίνηση αυτή δεν είναι, παρά επέκταση του κομματικού συστήματος που κυριαρχεί, είτε επειδή υποψιάζονται ιδιοτελή κίνητρα από μέρους μας, είτε επειδή απορρίπτουν το κομματικό σύστημα στο σύνολό του - και κάποιοι μας θεωρούν χαβαλέδες ή αιθεροβάμονες, εν πάση περιπτώσει όχι σοβαρούς, που ξεκινούμε μια τέτοια προσπάθεια στηριγμένοι στις δικές μας δυνάμεις.

4. Αρκετοί ψηφοφόροι συμμερίζονται πολλές από τις ιδέες ή προτάσεις μας, αλλά διαφωνούν ριζικά σε κάποιες άλλες (λ.χ. για "εθνικά" θέματα, αποποινικοποίηση χρήσης ναρκωτικών, δικαιώματα σε ζευγάρια του ίδιου φύλου) σε βαθμό που να μην μπορούν να μας ψηφίσουν. Σ' αυτή την κατηγορία περιλαμβάνονται και αρκετοί (κυρίως προερχόμενοι από το συντηρητικό χώρο), οι οποίοι θεωρούν ότι θα έπρεπε, αντί να προβάλλουμε μια συνολική πρόταση, να εστιάζουμε σε θέματα περισσότερο "επικοινωνιακά" (κυρίως το ασφαλιστικό και τη μείωση των φόρων), χωρίς να πολυ-φωνάζουμε για τα "αμφιλεγόμενα" (και μερικοί μας αποδίδουν και ανευθυνότητα: τα λέμε, επειδή δεν πρόκειται να κληθούμε να τα εφαρμόσουμε).

5. Αρκετοί ψηφοφόροι που συμμερίζονται, σε μεγάλο βαθμό, τις ιδέες μας, θεωρούν ότι δεν τις εκφράζουμε κατά τρόπο ορθό ή συνεπή ή επικοινωνιακά ορθό - ή ότι δεν είμαστε τα κατάλληλα πρόσωπα (δεν έχουμε τις ικανότητες, την εμπειρία, τη συγκρότηση ή το κύρος) για να είμαστε οι εκφραστές των φιλελεύθερων προτάσεων στην Ελλάδα.

6. Μια μερίδα ψηφοφόρων θεωρεί ότι η ψήφος στη Φιλελεύθερη Συμμαχία θα πήγαινε χαμένη, ότι ώφειλαν να στηρίξουν τη Νέα Δημοκρατία, ώστε να μην εκλεγεί το ΠΑΣΟΚ ή το αντίστροφο.

Με βάση τις παραπάνω εντυπώσεις μου, έχω την αίσθηση ότι το κύριο μέλημά μας, στο προσεχές μέλλον, θα πρέπει να είναι η αναζήτηση νέων, ενθουσιωδών στελεχών, καθώς και η δημιουργική ένταξη προσώπων που έχουν τις ίδιες ιδέες μ' εμάς, ώστε να βελτιώσουμε κι άλλο την πολιτική πρότασή μας. Θα μας ήταν ιδιαιτέρως χρήσιμο το feedback από μέρους σας, για τον τρόπο που κάτι τέτοιο θα μπορούσε να επιτευχθεί, όπως και για άλλες αιτίες/ κατηγορίες ψηφοφόρων που δεν μας ψήφισαν.

21 comments:

kyuss said...

Έχοντας συνεισφέρει με την ψήφο μου στις περίπου 7,500 της ΦιΣ, προσθέτω τις ακόλουθες σκόρπιες σκέψεις:

1. Καλώς ή κακώς είναι απαραίτητο να υπάρχουν και αναγνωρίσιμα πρόσωπα, πέρα από τις πολιτικές αρχές που κάποιος ασπάζεται. Διαφορετικά η μοίρα της ΦιΣ θα είναι ανάλογη με κάποια από τα κόμματα της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς (που έλαβαν μεγαλύτερο ποσοστό από την ΦιΣ), συμμετέχουν χρόνια στις εκλογές χωρίς όμως καμμιά επιρροή και με σαφή χαρακτηριστικά αυτιστικού οργανισμού

2. Είναι απαραίτητος κατά τη γνώμη μου η οργάνωση σε κρίσιμους χώρους όπως το πανεπιστήμιο, που είναι δυναμικός και μπορεί να υποσηρίξει πολύ την προσπάθεια διάδοσης των ιδεών της ΦιΣ, αλλά και σε άλλους διακριτούς χώρους της κοινωνίας μας με προοπτική και δυνατότητα επιρροής

3. Η ιδεολογική φαρέτρα, ή μάλλον κάποια από τα θέματα αιχμής της θα χρειαστούν ίσως επαναπροσδιορισμό

4. Χρειάζεται προσπάθεια σε κάθε νέα προσπάθεια...δυστυχώς το επικοινωνιακό πεδίο είναι αρκετά δυσμενές για τις πολλαπλά δυσφημισμένες φιλελεύθερες ιδέες

5. ...και κάτι λιγότερο σοβαρό ίσως...υπάρχει περίπτωση κάποιοι να μπερδεύτηκαν με το ΚΟΜΜΑ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΩΝ? (ποιοι είναι αυτοί?)

William said...

@kyuss

1. Συμφωνώ μαζί σας. Αρκεί φυσικά να μην αλλάξουν οι πολιτικές αρχές. Κόμματα με αναγνωρίσιμα πρόσωπα, με εκατοντάδες χιλιάδες ψηφοφόρους και με εντελώς διαφορετικές αρχές υπήρχαν ήδη, και δεν θα υπήρχε λόγος ίδρυσης της Φιλελεύθερης Συμμαχίας αν ήταν να προσθέσουμε ακόμα ένα.
Οι λόγοι για τους οποίους η μοίρα της ΦιΣ μπορεί να είναι διαφορετική από αυτές των κομμάτων της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς είναι : α) Οι ιδέες της ΦιΣ είναι δυνατότερες, όπως φαίνεται από την διάδοσή τους στον ανεπτυγμένο κόσμο, σε αντίθεση π.χ. με τον Μαρξισμό-Λενινισμό, ή τον Εθνικοσοσιαλισμό της Δημοκρατικής Αναγεννήσεως. β) Η ΦιΣ είναι κόμμα το οποίο ζητά την ευθύνη του να κάνει συγκεκριμένες προτάσεις. Τα άλλα κόμματα που βρίσκονται στη δεύτερη σελίδα των αποτελεσμάτων είτε υπάρχουν μόνον για την αντανακλαστική αντίδραση στα πάντα, είτε οι ιδέες τους είναι παρωχημένες, είτε τα προγράμματά τους είναι απλή παράθεση προβλημάτων. Π.χ. η απλή αναφορά πως οι συνταξιούχοι δεν λαμβάνουν ικανοποιητικές συντάξεις, ή του ότι είναι κακό να καίγονται τα δάση, δεν μπορούν να συγκριθούν με τις συγκεκριμένες προτάσεις της ΦιΣ.

2. Και εδώ συμφωνώ, αλλά επειδή εργάζομαι στο Πανεπιστήμιο, μπορώ να πω πως θα αισθανόμουν πολύ πιο άνετα να μιλώ για φιλελευθερισμό ακόμα και μέσα σε κάποιο στρατόπεδο ή στην Αρχιεπισκοπή παρά στο Πανεπιστήμιο. Πάντως πιστεύω πως αν και θα είναι πολύ δύσκολο στην αρχή, θα αποδώσει στο μέλλον.

3. και 4. Ναι, είναι σίγουρο πως μπορούν να βρεθούν πιο "επικοινωνιακοί" τρόποι παρουσίασης των φιλελευθέρων ιδεών χωρίς να πλήττεται η ουσία τους. Σε πολλές χώρες του ανεπτυγμένου κόσμου υπάρχουν άνθρωποι πιο ξεροκέφαλοι από τον μέσο ΄Ελληνα ψηφοφόρο, που όμως αποδέχθηκαν τις φιλελεύθερες λύσεις ως τις πιο αποτελεσματικές.

5. Πρόκειται για το Βενιζελικό κόμμα. Δεδομένου ότι στο ψηφοδέλτιό τους υπάρχει φωτογραφία του Ελευθερίου Βενιζέλου, είναι δύσκολο να δημιουργηθεί σύγχυση (αν και έχω ακούσει πως έχει συμβεί με τους Φιλελεύθερους του Στ. Μάνου). Στα αποτελέσματά τους πάντως δεν βλέπω καμία "ύποπτη" αύξηση σε σχέση με τα συνηθισμένα τους επίπεδα και συνυπολογίζοντας το ότι αυξήθηκαν οι ψήφοι όλων των μικρών κομμάτων.

Roark said...

Με δεδομένες τα χρήματα και τις ανθρωποώρες που ξοδεύτηκαν και την προβολή που είχαμε, το αποτέλεσμα είναι λογικό. Άλλωστε τέτοιας τάξης μεγέθους αποτέλεσμα υπολογίζαμε (με μικροαποκλίσεις).

Το κυριάρχο ζήτημα που έχουμε να λύσουμε είναι το πρώτο που αναφέρει ο Averel. Δεν περιμένουμε να πείσουμε όλους του Έλληνες (είτε διαφωνούν ολικά, είε μερικά, είτε ψηφίζουν με άλλα κριτήρια κτλ). Υπάρχει όμως πολύ μεγάλος αριθμός έτοιμων ψηφοφόρων, που χρειάζεται να προσεγγιστούν. Αυτό το δείχνει ο λόγος ψήφου/ευρώ που ξοδέψαμε, που σίγουρα είναι από τους υψηλότερους από όλα τα κόμματα. Χρειάζεται εντατικοποίηση της προσέγγισης του κοινού (και ένα από τα βασικά κέρδη αυτών των εκλογών ήταν ότι προσεγγίσαμε ένα κομμάτι που αλλιώς θα δυσκολευόμασταν πολύ περισσότερο να προσεγγίσουμε).

Αυτός είναι ο βασικός μας στόχος. Να εντάξουμε στην προσπάθειά μας όλους όσους ας πλησίασαν το τελευταίο διάστημα (και είναι πολλοί αν δείτε την άνοδο στις εγγραφές μελών) και να συνεχίσουμε την προσπάθεια γνωστοποίησης του εγχειρήματος και των θέσεών μας.

Θέμης Λαζαρίδης said...

Μιά χαρά τα πήγατε. Συνεχίστε.

Averell said...

@ kyuss

Ευχαριστώ ιδιαιτέρως για το σχόλιο. Όσον αφορά την πρώτη παρατήρηση σας: πιστεύετε ότι μπορούμε να κινηθούμε και αντίστροφα; Δηλαδή κάποια από τα πρόσωπα που μας στελεχώνουν να τα κάνουμε γνωστά κι αναγνωρίσιμα;

@ william, roark

Με καλύπτετε.

@ θέμης λαζαρίδης

Ευχαριστούμε πάρα πολύ! Έχουμε κερδίσει πάρα πολλά από το διάλογο για την αναμόρφωση των ελληνικών πανεπιστημίων - ευχαριστούμε για τη βοήθειά σας.

Cacofonix said...

Σας έχει περάσει ποτέ από το μυαλό ότι ασχολειθήκατε με λάθος πράγματα, δεύτερης σημασίας για τον Έλληνα ψηφοφόρο;

Σας έχει περάσει ποτέ από το μυαλό ότι πολλές από τις ιδέες σας δεν είναι φιλελεύθερες, αλλά χρησιμοποιώντας τη φιλελευθερη ιδεολογία ως ιδεολόγημα, απομακρύνατε πολλούς φιλευλέυθερους, την πλειοψηφία αν δεν κάνω λάθος από το κόμμα του κ Μάνου; (Σαν σχόλιο: από πότε μας ενέσκυψε πρασινοφρουρός ο κ Μάνος;)

Σας έχει περάσει ποτέ από το μυαλό ότι δώσατε ιδιαίτερο βάρος στην επικοινωνιακή πολιτική, όπως και τα υπόλοιπα κόμματα, ενώ υποτίθεται ότι εσείς διαφέρετε. Διαφέρετε όμως; Γιατί εγώ σας βλέπω ίδιους με τους άλλους;

Σας έχει περάσει ποτέ από το μυαλό ότι αναλωθήκατε σε καυγάδες και μπλέξατε με μειοψηφίες, που και ιστορικά αν θέλετε, μόνο κακό μπορούσαν να σας κάνουν; Και μιλάω για το "ουράνιο τόξο" και τα συναφή...

Σας έχει περάσει ποτέ από το μυαλό ότι τα θέματα με την εκκλησία και τα ναρκωτικά ήταν εκτός τόπου και χρόνου;

Σας έχει περάσει ποτέ από το μυαλό ότι πολλά από τα μέτρα που θέλατε να θεσπίσετε δεν είναι καν φιλελεύθερα αλλά αντικατοπτρίζουν προσωπικά κόμπλεξ "ηγετικών" στελεχών του κόμματός σας;

Σας έχει περάσει ποτέ από το μυαλό ότι η γλώσσα που χρησιμοποιείτε στις ανακοινώσεις σας, από τη σημειολογική τουλάχιστον πλευρά, είναι μαρξιστική και αρκούντως ξύλινη; Κι όλα αυτά στα πλαίσια μιας επανάστασης; Επανάσταση και φιλελευθερισμός; Δεν ξέρετε ότι είναι έννοιες αντίθετες; Δεν ξέρετε ότι μόνο η πειθώ κι ο διάλογος έχει θέση στον φιλελευθερισμό;

Σας έχει περάσει ποτέ από το μυαλλό ότι θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε περισσότερο σαν επιχείρημα την καταδυνάστευση του Έλληνα πολίτη από το κράτος; Αντίθετα πολλές φορές πήρατε μέρος στη διαμάχη για το ποιός θα έχει την κρατική δύναμη. Ένα παράδειγμα είναι η θέση σας για το βιβλίο της ΣΤ δημοτικού. Η φιλελεύθερη θέση είναι ότι το βιβλίο είναι προϊόν κρατικού μονοπωλίου, που επιβάλλεται στα ελληνόπουλα, κι άρα υπάρχει τουλάχιστον έλλειμα ελευθερίας επιλογών. Αντίθετα εσείς με το στανιό να πείσετε ότι "καταρίπτει μύθους". Το βιβλίο βέβαια το μόνο που κατέριψε, ήταν ρεκόρ αντιεπιστημονικότητας, αλλά αυτό είναι άλλο θέμα. Εσείς το μόνο που έπρεπε να πείτε ότι οι γονείς θα πρέπει να έχουν περισσότερες επιλογές στη μόρφωση των παιδιών τους. Και να ασκείτε κριτική σε όλους. Κι όμως το πλεονέκτημα το μετατρέψατε σε μειονέκτημα, κι ύστερα το παιχνίδι χάθηκε.

Σας έχει περάσει ποτέ από το μυαλλό ότι δε σας φταίνε τα άλλα κόματα και προπάντων ο ελληνικός λαός, για την πραγματικά απογοητευτική επίδοση σας;

Δεν ξέρετε ότι ενώ είχατε μια μαγιά να ξεκινήσετε, τους ταύρους, αλλά με τη στάση σας τους διώξατε όλους; Ακολουθήσατε κατά γράμμα την τακτική Μάνου, και έχετε αποξενωθεί από ένα δυναμικό κόσμο, που θα μπορούσε να σας υποστηρίξει.

Σας έχει περάσει ποτέ από το μυαλλό ότι 4 είναι τα πιο βασικά θέματα για τον μέσο Έλληνα πολίτη:
α. Εργασιακή σταθερότητα
β. Οικονομική σταθερότητα
γ. Παιδεία
δ. Υγιεία
Εσείς δεν ασχοληθήκατε με κανένα από αυτά. Το μόνο που κάνατε είναι να "φουμάρετε", χρησιμοποιώντας το άσυλο για να μην έχετε ποινικές ευθύνες. Αλήθεια σας έχει περάσει ποτέ από το μυαλό ότι το πανεπιστημιακό άσυλο, όπως όλα τα είδη ασύλων, είναι ότι πιο αντιφιλελεύθερο έχουμε στην Ελλάδα;

Σας έχει περάσει ποτέ από το μυαλλό ότι ένα απλό σύνθημα όπως το "δεν υπάρχει κοινωνία αλλά μόνο άνθρωποι" θα σας ήταν πιο χρήσιμο;

Συγγνώμη και πάλι αν σας κούρασα. Αυτά που σας έγραψα είναι προσωπικές απόψεις, που δεν θα ήθελα καν να τις συζητήσω. Και σας τις γράφω εδώ γιατί είστε από τους λίγους της ΦΣ που με συμπεριφέρθηκαν με αξιοπρέπεια. Να έχετε δε υπόψη σας ότι δεν περιμένω να ενστερνειστείτε ούτε μια κουβέντα από αυτά που σας λέω. Θεώρησα όμως έντιμο από τη μεριά μου να σας τα πω.

Ενα φιλελεύθερος που δεν μπόρεσε ποτέ να καταλάβει τι σχέση έχει η ΦΣ με τον φιλελευθερισμό.

S G said...

οι λογοι που αναφερεις ειναι ολοι μερος του θεματος και θελουν ξεχωριστη αναλυση ο καθενας νομιζω.

Απο την αλλη θα μπορουσε να γινει και μια αναλυση του τι πηγε καλα, το οποιο θα βοηθησει να μαθετε ποιοι ειναι οι παραγοντες μιας επιτυχιας ή αποτυχιας.

θα ηθελα ας πουμε να μαθω τι πηγε τοσο καλα στην Α Θεσ/νικης ή στην Αθηνα. αν ηταν απλα οτι εκει εγινε η περισσοτερη επαφη με το κοινο, σημαινει οτι οσο μαθαινει ο κοσμος της ΦιΣ τοσο θα την ψηφιζει. Αν ειναι οτι ο κοσμος σε αυτες τις πολεις ειναι πιο δεκτικος στο μηνυμα, τοτε θα προκυπτουν αλλα συμπερασματα...

Averell said...

@ S G

Θα μπορούσαμε να δούμε το θέμα και από την οπτική που λέτε - απλώς να παρατηρήσω ότι τα μικρότερα κόμματα γενικώς τα πήγαν καλύτερα στα μεγάλα αστικά κέντρα, σε σχέση με την επαρχία.

@ cacofonix

Σας ευχαριστώ για τις παρατηρήσεις - θα μου επιτρέψετε να σας ζητήσω να επανέλθετε, διευκρινίζοντας κάποια πράγματα που, προσωπικά, δεν κατάλαβα:

1. Δεν κατάλαβα τι εννοείτε αναφορικά με τη στάση του κόμματος ως προς το λεγόμενο "πανεπιστημιακό άσυλο" (η προσωπική μου θέση ταυτίζεται με τη δική σας, αλλά νομίζω ότι το ίδιο ισχύει και για τη θέση του κόμματος).

2. Μπορείτε να μας δώσετε κάποια παραδείγματα "βάρους στην επικοινωνιακή πολιτική";

3. Αναφέρεσθε σε κάποια θέματα που προβάλαμε "εκτός τόπου και χρόνου". Εννοείτε ότι δεν θα έπρεπε καν να τα έχουμε στην πλατφόρμα μας ή ότι δεν θάπρεπε ν' ασχοληθούμε με αυτά (ή να μην τα τονίσουμε) κατά την προεκλογική εκστρατεία;

Γενικότερα από το σχόλιό σας έλαβα την αίσθηση ότι, τουλάχιστον σε κάποιο βαθμό, "βγαίνουν προς τα έξω" πράγματα διαφορετικά από αυτά που θα επιθυμούσαμε (χαρακτηριστικά: αν δώσαμε τη μοιρολατρική εντύπωση ότι, για την επίδοσή μας, μας φταίνε τα άλλα κόμματα ή το εκλογικό σώμα, ενώ στην πραγματικότητα προσπαθούμε να βρούμε τα όρια των δικών μας προσπαθειών, ώστε να τα επεκτείνουμε, και τα σφάλματά μας, ώστε να τα διορθώσουμε). Στο βαθμό που κάτι τέτοιο ισχύει, έχουμε κάποια πράγματα να εξετάσουμε ως προς την επικοινωνιακή μας πολιτική (και δεν αναφέρομαι μόνο στο κόμμα, αλλά και στις προσωπικές πρωτοβουλίες των μελών του, όπως αυτό το blog).

Cacofonix said...

Στα γρήγορα:
1. Χρησιμοποιήσατε το άσυλο για να τονίσετε μια από τις θέσεις σας. Το "πανεπιστημιακό άσυλο", όπως και το βουλευτικό κι οποιοδήποτε άσυλο, σε μια φιλελεύθερη δημοκρατία είναι ανύκουστα πράγματα.

2. Η εισαγωγή στα σποτάκια, η κριτική στη συνένετευξη είναι από τα παραδείγματα. Βέβαια η επιλογή των θεμάτων αίχμης, σας έφερε σε μειονεκτική θέση. Θα προτιμούσα κείμενα σε εφημερίδες, και γενικότερα μια εναλλακτική "προεκλογική" καμπάνια".

3. Σας ανέλυσα ποιά είναι τα κυρίαρχα θέματα στη ζωή του μέσου Έλληνα.(α. Εργασιακή σταθερότητα,
β. Οικονομική σταθερότητα, γ. Παιδεία και δ. Υγιεία) Δεν θίξατε κανένα από αυτά. Αντίθετα ασχοληθήκατε με θέματα, αμφιλεγόμενης εκλογικής αξίας. Και σ' αυτά τα θέματα βέβαια οι απόψεις σας δεν είναι, πολλές φορές, φιλελευθερες, αλλά πλησιάζουν άλλα ιδεολογήματα.

Αυτά.

William said...

@cacofonix

Μα δεν έχω ακούσει κανέναν στο κόμμα να εκφράζεται θετικά για το "πανεπιστημιακό άσυλο". Αφήστε που το άσυλο είναι ο βασικότερος λόγος για τον οποίο δεν έχουμε δράσει μέσα στα πανεπιστήμια. Είστε σίγουρος πως δεν μας συγχέετε με άλλο κόμμα;

kyuss said...

Συνεχίζοντας με κάποια στοιχεία που ίσως βοηθήσουν τη συζήτηση...Κάποιος φίλος μου είπε ότι "η ΦιΣ είναι σαν τον Συνασπισμό αλλά υποστηρίζει την ελεύθερη αγορά", υπονοώντας βέβαια την κοινωνική διάσταση vs. της οικονομικής.

Κάποιος άλλος ακριβώς επειδή ο συνδυασμός ελεύθερης αγοράς και προωθημένων ιδεών για τα ναρκωτικά κ.ά. του φάνηκε αδόκιμος, είπε "αχταρμάς".

Με άλλα λόγια κάποιοι μπορεί να ελκύοντο από τον συνδυασμό ελεύθερης αγοράς και προωθημένων ιδεών, αλλά κάποιοι άλλοι μπερδεύτηκαν

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως πρέπει κάποιος να ξενερώσει τις θέσεις του, αλλά χρειάζεται η σωστή δοσολογία στην προώθηση, ώστε να έχει ανταπόκριση

Επίσης στις διάφορες συνεντεύξεις φάνηκε μια απειρία που είναι αναπόφευκτη (αλλά ίσως και συγκινητική γιατί πείθει για τον καλώς ενοοούμενο "ερασιτεχνισμό" του πολιτικού εγχειρήματος), ωστόσο προφανώς τώρα θα πρέπει να αντιμετωπισθεί και να διορθωθεί

Αν πρέπει να αναδειχθούν στελέχη παρά να "μεταγραφούν"? Είναι ένα ρίσκο, έχει συν και πλην. Σε κάθε περίπτωση χρειάζεται έξτρα προσπάθεια ώστε να νέα στελέχη να για να αποδυθούν την απειρία τους και να πείσουν

Επιμένω πως πρέπει να επιδιώξετε επαφές και συμμαχίες σε διακριτούς χώρους όπως την εκπ. κοινότητα, τον επιχειρηματικό χώρο, αλλά και τον εκδοτικό. Οι μόνες αναφορές στο εγχείρημα της ΦιΣ ήταν από την "Ε" και την "Κ". Κακά τα ψέματα με 10% διείσδυση του διαδικτύου στη χώρα, δεν μπορείτε να περιμένετε πολύ περισσότερα στηριζόμενοι μόνο σε αυτό το μέσο...εδώ μέσα μπορεί να φαινόμαστε πολλοί, αλλά έξω είναι πολύ περισσότεροι

Τέλος, κάποιες συμμαχίες και αντοπροσωπεύσεις με χώρους όπως το Παρατηρητήριο του Ελσίνκι ή μειονοτικούς (?)- (έγινε αναφορά στο "Ουράνιο Τόξο", δεν ξέρω αν είναι αληθές) θα πρέπει να μελετηθούν γιατί νομίζω ο ρόλος τους δεν είναι αθώος

William said...

Το ότι κάποιες ιδέες φαίνονται ασύμβατες μεταξύ τους, μάλλον οφείλεται στο ότι όλοι μας έχουμε συνηθίσει να τις βλέπουμε πολύ επιφανειακά.
Πρώτον, από εντελώς ιδεολογική σκοπιά, δεν υπάρχουν καλές και κακές ελευθερίες. Στην πραγματικότητα οι θέσεις του Συνασπισμού για την κοινωνία είναι εντελώς ασύμβατες με τις θέσεις του για την οικονομία.
Δεύτερον, στο πραγματικό πολιτικό γίγνεσθαι, οι λεγόμενες "προωθημένες ιδέες" για τα ναρκωτικά ή για άλλα ατομικά δικαιώματα, ή για το διαχωρισμό Εκκλησίας-Κράτους δοκιμάζονται σχεδόν αποκλειστικά σε χώρες με ανοικτές αγορές. Επειδή στην Ελλάδα η Αριστερά έχει πάρει την αποκλειστική αντιπροσωπεία κάθε προωθημένης ιδέας, αυτό δεν σημαίνει πως είναι το φυσιολογικό. Και σίγουρα πρέπει ο φιλελεύθερος χώρος να προβληματισθεί για αυτό.
Τώρα όσον αφορά τις μειονότητες, από μία φιλελεύθερη οπτική υπάρχουν μόνον τα άτομα (τα οποία αν θέλουν μπορούν να λένε πως ανήκουν σε κάποια μειονότητα) και τα ατομικά τους δικαιώματα. ΄Οταν κάποιος δεν χωρίζει τους πολίτες σε κατηγορίες (μειονοτικούς, πλειονοτικούς κ.λπ.) κινδυνεύει αμέσως να χαρακτηρισθεί άσχημα. Δουλειά μας δεν είναι ούτε να "αναγνωρίζουμε" ούτε να "απορρίπτουμε" την ύπαρξη μειονοτήτων. Το μόνο που πρέπει να αναγνωρίζουμε είναι το δικαίωμα των ατόμων να λένε ότι ανήκουν όπου τους καπνίσει. Νομίζω πως αυτό μας διαχωρίζει από όσους τίθενται "ευμενώς" (ή "δυσμενώς") ως προς τις μειονότητες και οι οποίοι φυσικά και δεν είναι αθώοι.

kyuss said...

Όσον αφορά τις θέσεις για τα ναρκωτικά και άλλες από αυτές που χαρακτήρισα "προώθημένες" (αλλά όχι μόνο αυτές), έχω την εντύπωση πως χρειάζονται περισσότερη επεξεργασία. Η επιλεκτική παράθεση στοιχείων από αντίστοιχες περιπτώσεις εφαρμογής στο εξωτερικό (με περισσότερη ή λιγότερη επιτυχία) δεν φτάνει για να πείσει για την αποτελεσματικότητα τους, χι μόνο τον "μέσο πολίτη" αλλά και κάποιον που διάκειται ευμενώς προς τις θέσεις και προθέσεις σας.

Το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού είναι σεβαστό, αλλά αν αυτό χρησιμοποιείται για την προώθηση εθνικιστικών και ίσως αλυτρωτικών προθέσεων θα πρέπει νομίζω να προβληματίσει. Και δεν νομίζω πως θα πρέπει να αγνοούνται ΄΄η να περιφρονούνται τέτοιου είδους ανυσηχίες. Χωρίς να θέλω να χρησιμοποήσω φρασεολογία άλλων πολιτικών χώρων, η Ελλάδα δεν παύει να είναι σε ένα περίεργο γεωπολιτικό σταυροδρόμι με πολλούς ασαφείς παράγοντες και πιθανές διαθέσεις παρέμβασης. Άλλωστε τον όρο "μειονοτικός" τον χρησιμοποιούν και οι ίδιοι και μάλλον τον εκμεταλλεύονται

Θα συμφωνήσω για τη λεηλασία (ή καπήλευση) των προοδευτικών/ προωθημένων θέσεων από την αριστερά.

Averell said...

@ cacofonix

Δεν μας κουράζετε, ίσα-ίσα που εγώ θα θελήσω να σας κουράσω, ζητώντας σας μια περισσότερο εκτενή αναφορά. Θα μας ενδιέφεραν πάρα πολύ ιδέες για εναλλακτική προεκλογική καμπάνια (όπως και να μας επισημάνετε θέσεις μας που θεωρείτε ότι δεν είναι φιλελεύθερες) - και, πιστέψτε με, τα αδέλφια μου κι εγώ σας διαβάζουμε πολύ προσεκτικά.

@ kyuss

Οι ενστάσεις σας ως προς τα "εθνικά" είναι πολύ ορθές και οπωσδήποτε χρειάζεται προσοχή στις συναλλαγές με τις "μειονοτικές" οργανώσεις (η οποία νομίζω επιδείχθηκε. Πράγματι, δεν θέλουμε να προωθήσουμε τη δική τους ενδεχόμενη εθνικιστική ατζέντα. Ούτως ή άλλως ζητούμε το δικαίωμα στον αυτοπροσδιορισμό σε ατομικό επίπεδο.

Σε σχέση με την αποποινικοποίηση της χρήσης των ναρκωτικών, η βασική μας τοποθέτηση ξεκινά από το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης, ίσως για το λόγο αυτό να μην έχουμε προβάλει όσο θα θέλατε επιχειρήματα σκοπιμότητας.

Προφανώς, όσο περνά ο καιρός, θα αναγνωρίζουμε ποιοι τρόποι προβολής των προτάσεών μας είναι οι πλέον αποτελεσματικοί - και ευχαριστούμε για τη μέχρι τώρα συνδρομή σας.

Averell said...

@ kyuss

(συνέχεια) - και ελπίζουμε οι παρατηρήσεις σας να συνεχίσουν και στο μέλλον.

kyuss said...

εν ευθέτω χρόνω θα μπορούσαμε να μιλήσουμε και από κοντά γιατί από ότι κατάλαβα είστε και σεις στην Σαλονίκη

Scholastica said...

Πρέπει να αποδείξετε ότι έχετε στελέχη που μπορούν να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις της πολιτικής. Συμφωνώ με τις βασικές αρχές σας και με πολλές επιμέρους ιδέες σας, αλλά δίνετε την εντύπωση του blogger που έχει λύσεις για τα πάντα και δεν βγαίνει ποτέ από τον διαδικτυακό κόσμο του.

Averell said...

@ kyuss

Και βέβαια! Μπορείτε, όποτε ευκαιρείτε, να με ειδοποιήσετε με e-mail (θα το βρείτε στο προφίλ μου), να συνεννοηθώ και με τα υπόλοιπα αδέλφια μου.

@ scholastica

Η παρατήρησή σας είναι κρίσιμη. Πώς πιστεύετε ότι μπορούμε να επιτύχουμε κάτι τέτοιο;

Anonymous said...

1. Απ' όσο βλέπω γύρω μου (όταν είμαι στην Ελλάδα) και από τις εφημερίδες που διαβάζω, συμπεραίνω ότι ένα από τα σημαντικά θέματα είναι η συνεχώς αυξανόμενη εγκληματικότητα. Το ζήτημα της ασφάλειας των πολιτών είναι φλέγον. Προς το παρόν το «πατεντάρουν» μόνο τα ακροδεξιά κόμματα ενώ αφορά άλλους. Δεν ξέρω / δεν είδα τις θέσεις της ΦΣ στο ζήτημα αυτό.

2. Σχετικά με την επαρχία, θα αναφερθώ μόνο στους αγρότες. Έχει κανείς στην οικογένειά σας αγρότες; Γνωρίζετε τις δυσκολίες αυτού του επαγγέλματος στην Ελλάδα, δεδομένου του διάσπαρτου και μικρού κλήρου (αυτό έχει σχέση με τα κληρονομικά), τα ρίσκα της κακοκαιρίας, τον ανταγωνισμό απ' τους απέξω; Ποιες είναι οι θέσεις της ΦΣ στην καλλιέργεια της γης; Παρουσιάστηκαν (έστω πειραματικά) στους αγρότες; Ποιες ήταν / θα ήταν οι αντιδράσεις;

Anonymous said...

τυπογραφικό λάθος στο προηγούμενο σχόλιο: στο

«ενώ αφορά άλλους»

διάβαζε

«ενώ αφορά όλους».

William said...

P=NP (και λοιποί αναγνώστες),
Δεν είμαι βέβαιος αν η αύξηση στην εγκληματικότητα είναι πραγματική γιατί υπάρχουν πολλές αντικειμενικές δυσκολίες στη μέτρησή της. Πάντως υπάρχουν πολλοί νομικοί στο κόμμα οι οποίοι σίγουρα μπορούν να μας διαφωτίσουν. Το βέβαιο είναι πως η Φιλελεύθερη Συμμαχία δεν πρόκειται να επικαλεσθεί (ή να προφασισθεί) την αύξηση της εγκληματικότητας για να ζητήσει τον περιορισμό ατομικών ελευθεριών όπως ίσως να έχει γίνει στο παρελθόν στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Το Κράτος Δικαίου είναι θεμελιώδης φιλελεύθερη αρχή, και για να έχει νόημα η οποιαδήποτε οικονομική ή άλλη ατομική ελευθερία θα πρέπει να τηρούνται οι νόμοι. Στο πρόγραμμα δεν θυμάμαι ούτε και εγώ να είδα την λέξη "εγκληματικότητα", αλλά σίγουρα τα περισσότερα μέτρα που αναφέρονται συμβάλλουν στην καταπολέμησή της. Για παράδειγμα η αποποινικοποίηση της χρήσης (τουλάχιστον σε πρώτη φάση) των ναρκωτικών θα αποδεσμεύσει ένα μεγάλο μέρος του δυναμικού και των πόρων των αρχών ασφαλείας, αφού οι σχετικές υποθέσεις είναι πάρα πολλές. Επίσης, ολόκληρη η ενότητα του προγράμματος υπό τον τίτλο "δικαιοσύνη", αναφέρει μέτρα τα οποία αποθαρρύνουν την εγκληματικότητα και απαλλάσσουν τα δικαστήρια από υποθέσεις οι οποίες μπορούν να λυθούν με άλλους τρόπους. Και φυσικά, ακόμα πιο μακροπρόθεσμα, η αύξηση του βιοτικού επιπέδου (ιδιαιτέρως των πιο φτωχών) οδήγησε στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες με ανοικτή οικονομία στην ελάττωση του βίαιου εγκλήματος.

Η γεωργία, η κτηνοτροφία και η αλιεία απασχολούν τη Φιλελεύθερη Συμμαχία. Στο επόμενο χρονικό διάστημα θα διαδοθούν οι θέσεις της, μια που πλησιάζουν οι εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (2009), και ως γνωστόν η αγροτική πολιτική είναι στη δικαιοδοσία της Ε.Ε. Το μεγάλο έγκλημα (ένα από τα πολλά) εις βάρος των Ελλήνων αγροτών τα τελευταία χρόνια είναι ακριβώς οι επιδοτήσεις της Ε.Ε., οι οποίες σύντομα θα περικοπούν (ορθώς, πιστεύω) χωρίς να έχει γίνει τίποτε προς την κατεύθυνση της αύξησης της ανταγωνιστικότητας των παραγωγών. Και μάλιστα, τα υπόλοιπα κόμματα αποσιωπούν το γεγονός της περικοπής των επιδοτήσεων, αναβάλοντάς το για ψηφοθηρικούς λόγους. Δεν είμαι σε θέση να μιλήσω για συγκεκριμένα μέτρα, επειδή δεν γνωρίζω από αγροτική οικονομία, αλλά με βάση τα όσα έχω ακούσει για την υποδοχή της ΦΣ σε αγροτικές περιοχές όπως η Θεσσαλία δεν νομίζω να είναι αρνητικότερη από ότι στα αστικά κέντρα. ΄Αλλωστε οι χώρες με τις πιο ανοικτές οικονομίες στην Ευρώπη συμβαίνει να έχουν ανεπτυγμένη γεωργία, κτηνοτροφία και αλιεία.

Πάντως και τα δύο θέματα θα αποτελέσουν αντικείμενο της διαβούλευσης για την επόμενη έκδοση του προγράμματος του κόμματος και σε λίγο καιρό θα μπορούμε να πούμε περισσότερα και πιο συγκεκριμένα.