Friday, September 14, 2007

Συνέντευξη του Φώτη Περλικού στην κρατική τηλεόραση

Δείτε τη συνέντευξη του προέδρου της Φιλελεύθερης Συμμαχίας Φώτη Περλικού στην ΕΤ1 (13 Σεπτεμβρίου 2007)
Οι ερωτήσεις του δημοσιογράφου της ΕΡΤ (δεν γνωρίζω αν πραγματικά εννοούσε όλα όσα έλεγε ή αν σε κάποιες περιπτώσεις έκανε τον συνήγορο του διαβόλου) είναι πραγματικά μία σύνοψη της "λαϊκής σοφίας" γύρω από την οικονομία και τον φιλελευθερισμό. Προσέξτε τι ειπώθηκε μεταξύ άλλων:
  • Κάποιος πρέπει να ρυθμίζει την αγορά.
  • Λίγο-πολύ (μάλλον πολύ) οι τελευταίες ελληνικές κυβερνήσεις κινούνται προς την φιλελεύθερη κατεύθυνση.
  • Υπήρξαν φιλελεύθερα μοντέλα που απέτυχαν στο εξωτερικό.
  • Οι χώρες στις οποίες το φιλελεύθερο μοντέλο πέτυχε (π.χ. Ιρλανδία) είτε είναι ειδικές περιπτώσεις είτε η επιτυχία τους δεν οφείλεται στο φιλελεύθερο μοντέλο.
  • Ο εργαζόμενος δεν ωφελείται από το άνοιγμα της οικονομίας.
  • Υπάρχουν καλοί και κακοί επιχειρηματίες. Αυτοί που σκέφτονται το καλό της χώρας και αυτοί που σκέφτονται το καλό του εαυτού τους.
  • Το άνοιγμα της οικονομίας συμφέρει τους κακούς επιχειρηματίες.
  • Αν δεν παρέμβει το κράτος δεν υπάρχουν ρήτρες διασφαλίσεως του καταναλωτή.
  • Οι πολυεθνικές κατασπαράσσουν τους απλούς πολίτες.
  • Οι τράπεζες δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους (;!).
  • Το τραπεζικό σύστημα είναι άκρως φιλελεύθερο.
  • Η ΝΔ είναι φιλελεύθερη.
  • Τις ξέρουμε όλοι τις φιλελεύθερες ιδέες.
  • Ο φιλελευθερισμός δεν ωφελεί τον καταναλωτή.
  • Κάποιος πρέπει να αποφασίζει σε ποιους τομείς πρέπει να επενδύσουμε.
  • Η ανομοιομορφία στο ωρολόγιο πρόγραμμα των σχολείων είναι κακή.
  • Κάποιος πρέπει να αποφασίζει τι πτυχιούχοι θα αποφοιτούν.
  • Είναι καλό να υπάρχουν κρατικές επιχειρήσεις στην περίπτωση που είναι κερδοφόρες.
  • Τα ολιγοπώλια ευνοούν τον καταναλωτή και ο ανταγωνισμός τους καρχαρίες.
  • Κάποιος αποφασίζει (καλώς) ποιος πληρώνει, πού πληρώνει, ποιος αναπτύσσεται, πού αναπτύσσεται.
  • Πολλοί εργοδότες μαζί κάνουν την αγορά.

7 comments:

avatar said...

Ακριβώς αυτό σκεφτόμουν κι εγώ. Αν ο δημοσιογράφος το έκανε επίτηδες τότε μεγάλη μαγκιά του πάντως. Όπως επίσης μπράβο στον Φώτη που με απλό αλλά περιεκτικό λόγο συνόψισε τις φιλελεύθερες προτάσεις.

Roark said...

Ο δημοσιογράφος ήταν απλά τραγικός (και εμπαθής). Περιόρισε όλη την κουβέντα εκεί που ήθελε, δεν με άφησε να περάσω σε άλλα θέματα, με διέκοπτε συνέχεια με ερωτήσεις που άλλαζαν θέμα, επαναλάμβανε συνεχώς τις ίδιες ερωτήσεις για να με εκνευρίσει. Ο ίδιος είναι βαμμένος Συνασπισμός (και φαίνεται).

Τί να κάνουμε; Είναι και αυτά στο πρόγραμμα!

Averell said...

Διαφωνώ - μακάρι να έχουμε συχνά τέτοιες ευκαιρίες, η παρουσίαση του Φώτη ήταν πάρα πολύ καλή και του δόθηκε η ευκαιρία να φανεί πολύ κατηρτισμένος, φαινόταν ανά πάσα στιγμή ότι ήξερε τι έλεγε. Οι απαντήσεις τεκμηριωμένες και ο τύπος δυσφορούσε που δεν μπορούσε να ανταπαντήσει επί της ουσίας (απλώς διατηρούσε το ειρωνικό ύφος).

Blogημένος said...

Γεια σας.

Είδα και εγώ στο βιντεάκι την συνέντευξη. Νομίζω ότι δικαιώνεται κάπως η απόφασή σας να περάσετε από τη φάση της ιδεολογικής "πλατφόρμας", συζήτησης και διαλεκτικής, στη φάση της δημιουργίας κόμματος. Εάν δεν κάνατε την Φ.Σ. δεν θα δινόταν καμία ευκαιρία να προβληθούν τόσο πολύ και τόσο πλατιά οι ιδέες σας. Αυτό είναι πολύ σημαντικό.

Κατά δεύτερον θεωρώ και εγώ ότι ο δημοσιογράφος έβγαζε "μπιμπίκια" με την λέξη φιλελευθερισμός για αυτό και αιφνιδιάστηκε αρκετές φορές όταν έβλεπε ότι αυτό που είχε στο μυαλό του δεν ταίριαζε με τις απαντήσεις που έπαιρνε.

Αλλά θα ήθελα να πω και την άλλη πλευρά. Όλη αυτή η διαστρεβλωμένη εικόνα που υπάρχει για τον φιλελευθερισμό είναι ένα μεγάλο βάρος που δεν φεύγει εύκολα.

Χρειάζεται να ληφθούν υπόψη όλες αυτές οι ερωτήσεις καχυποψίας και κατάκρισης που έκανε ο δημοσιογράφος γιατί κατά κάποιον τρόπο εξέφραζε και ένα μεγάλο μέρος της παραπληροφορημένης κοινής γνώμης.

Ερωτήσεις-παγίδα του τύπου "Τί θα γίνουν τόσοι υπάλληλοι της Ολυμπιακής Αεροπορίας εάν απολυθούν;" χρειάζεται να απαντηθούν πιο προσεγμένα λαμβάνοντας υπόψη το θυμικό των ανθρώπων που παρακολουθούν τη συζήτηση. Εγώ ένιωσα ότι η απάντηση έμενε στο αέρα σαν να απέφευγε ο κ. Περλικός να τοποθετηθεί, ενώ γνωρίζω ότι δεν είναι έτσι. Για να γίνει η Φ.Σ πιο πειστική και πιο δυνατή στο μέλλον θα πρέπει να μελετήσει προσεκτικά όλες αυτές τις ερωτήσεις και να έχει έτοιμες και μελετημένες απαντήσεις.

Και κάτι τελευταίο. Ο κ. Περλικός χρησιμοποιούσε την αγορά της πληροφορικής για να δείξει ένα παράδειγμα της ωφέλειας που έχουν οι καταναλωτές από τον ανταγωνισμό. Κατά την ταπεινή μου άποψη το παράδειγμα μπορεί να γίνει πιο δημοφιλές εάν εστιαστούμε στην τηλεφωνία, σταθερή και κινητή. Την πληροφορική ως όρο και ως χρήση την αγνοούν πολλοί, την τηλεφωνία την γνωρίζουν όλοι και για εμένα είναι η πιο τρανταχτή απόδειξη της δύναμης της ανταγωνισμού.

Έχω κάποιες αμφιβολίες για το θέμα της εκπαίδευσης στο ότι πρέπει μόνο να ρυθμίζεται από κοινού με τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και του ιδιοκτήτες των σχολείων. Εάν για παράδειγμα υπό την πίεση του θρησκευτικού φανατισμού των γονέων, επιλεγεί από τους ιδιοκτήτες των σχολειών ως η πιο ορθή θεωρία για την εξέλιξη, η Βίβλος, αυτό δεν είναι πρόβλημα;

George Bourchas said...

Ο/Η Roark είπε...
Ο δημοσιογράφος ήταν απλά τραγικός (και εμπαθής). Περιόρισε όλη την κουβέντα εκεί που ήθελε, δεν με άφησε να περάσω σε άλλα θέματα, με διέκοπτε συνέχεια με ερωτήσεις που άλλαζαν θέμα, επαναλάμβανε συνεχώς τις ίδιες ερωτήσεις για να με εκνευρίσει. Ο ίδιος είναι βαμμένος Συνασπισμός (και φαίνεται).
...............

Ο Αντώνης είναι Βονιτσάνος, φίλος και καλό παιδί!
Γενικότερα φαίνεται ότι εκνευρίζεσαι δίχως ουσιαστικό λόγο με τους Βονιτσάνους!
Όποιος γράφει καλά στο χαρτί δεν σημαίνει ότι μπορεί να «γράφει» εξίσου καλά και στην τηλεόραση!

Roark said...

Όλοι καλοί είμαστε, οι κακοί είναι στη φυλακή.

S G said...

ο δημοσιογραφος οντως περασε σχεδον καθε παρεξηγημενο θεμα περι ελευθερων αγορων, τοσο που λεω να κανω μια λιστα με αυτες τις ερωτησεις και να δωσω καποιες σοβαρες εκτεταμενες απαντησεις. Χαιρομαι που μια φορα για αλλαγη ακουγονται σε αυτα τα θεματα απαντησεις που σπανιως βλεπεις στα ελληνικα ΜΜΕ.

Ομως δεν ξερω αν ειναι δουλεια ενος κομματος να προτασσει τοσο αυτα τα θεματα. Βρισκω δηλαδη λιγο λανθασμενη τετοια επικεντρωση σε οικονομικα ζητηματα.

Τα οικονομικα ειναι στριφνη επιστημη, ευκολα παρεξηγησιμη και με πολυ χαμηλη διαδοση/κατανοηση στον ελληνικο πληθυσμο. Στην τιβι δεν υπαρχει χρονος για ορθη αναλυτικη εξηγηση αλλα υπαρχει χωρος για ανακριβειες, και βεβαια δινεις λαβές να ρωτησει ο δημοσιογραφος πραγματα οπως αυτο της Ολυμπιακης.

Γιαυτο θα θεωρουσα καλο να δινονται γενικες αρχες και να προτασσονται και αλλα θεματα, ας πουμε ατομικων δικαιωματων, οχι μονο οικονομικα.

Παρεπιμπτοντως στην ερωτηση περι Ολυμπιακης θα απαντουσα κατι απλο: να παρουν ενα σοβαρο επιδομα ανεργιας, το οποιο πρεπει να ισχυει για ΟΛΟΥΣ, οχι μονο 5 βολεμενους της Ολυμπιακης, και απο κει και περα θα εχουν χρονο να βρουν μια δουλεια οπως ολα τα υπολοιπα εκατομμυρια των Ελληνων που ξεσκιζονται την δουλεια καθε μερα για να βγαλουν τον επιουσιο...
δεν ξερω γιατι θα επρεπε να υπαρχουν δυο κλασεις Ελληνων, οι βολεμενοι της Ολυμπιακης και οι λοιποι...