Thursday, September 13, 2007

Οι Daltons προτρέπουν: Ψηφίστε Φιλελεύθερη Συμμαχία!

Το ιστολόγιο που διαβάζετε ξεκίνησε το βίο του στις 24 Αυγούστου. Ήταν η πρώτη αντίδραση κάποιων μελών της Φιλελεύθερης Συμμαχίας στη Θεσσαλονίκη, όταν το κόμμα αποφάσισε την κάθοδο στις εκλογές.

Στη σύντομη (μέχρι στιγμής) διαδρομή του ανέβασε περί τις 40 αναρτήσεις, οι οποίες εξέφραζαν τοποθετήσεις του κόμματός μας, ή σχετικά με το κόμμα και την ιδεολογία του, από τη δική μας ματιά. Είχαμε τη χαρά να λάβουμε πολλά σχόλια, είτε ενθαρρυντικά, είτε κριτικά, στα όσα γράφαμε - και την τύχη οι σχολιαστές μας να είναι όλοι ανεξαιρέτως καλοπροαίρετοι και να μας προσφέρουν πολύτιμο feedback για τις θέσεις που διατυπώναμε. Μας επεσήμαναν λάθη μας, ανακρίβειες, αντιφάσεις στα κείμενα ή τις απόψεις μας και μας οδήγησαν να αντιληφθούμε κάποια λάθη μας και (όσο μπορούμε) να τα διορθώσουμε.

Ιδιαιτέρως θέλουμε να σταθούμε στην κριτική που μας ασκήθηκε από ορισμένους σχολιαστές, ότι οι θέσεις που διατυπώνουμε δεν είναι αρκετά φιλελεύθερες ή δεν είναι συνεπείς (ή απολύτως συνεπείς) με ένα φιλελεύθερο σύστημα ιδεολογίας. Τα σχόλια αυτά, πολλές φορές με εντυπωσιακή τεκμηρίωση ή, άλλες φορές, μέσω ξεκάθαρων λογικών συλλογισμών (με λογική που, κατά το κοινώς λεγόμενο, "τσακίζει κόκκαλα") μας οδήγησαν σε επαναδιατυπώσεις, διαφορετικές τοποθετήσεις μερικές φορές, οπωσδήποτε πάντως αποτέλεσαν ερεθίσματα για περισσότερη σκέψη από μέρους μας και για καλύτερη τεκμηρίωση των όσων γράφουμε και υποστηρίζουμε. Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα μάθαμε πολλά, χάρη στους σχολιαστές μας.

Υπάρχει μια αντιστοιχία της πορείας αυτού του ιστολογίου με την πορεία της Φιλελεύθερης Συμμαχίας - ένα κόμμα με ελάχιστους μήνες ζωής, ιδρυμένο και αποτελούμενο από ανθρώπους που δεν είναι επαγγελματίες πολιτικοί, που εισφέρουν το περίσσευμα του χρόνου τους στην προσπάθεια αυτή (συχνά και κλέβοντας χρόνο από την επαγγελματική ή την οικογενειακή τους ζωή) με μια φιλοδοξία: να διαδώσουν τις ιδέες που έχουν ως πυρήνα τους το φιλελευθερισμό, τα ατομικά δικαιώματα, την ελεύθερη οικονομια και την ανοικτή κοινωνία, με τελικό σκοπό τη βελτίωση της ζωής του καθενός από εμάς, μέσω της επικράτησης των ιδεών αυτών. Ένα κόμμα, στο οποίο έγιναν αναπόφευκτα λάθη, το οποίο δεν περιέλαβε στις τάξεις του πολλούς συμπολίτες μας με τις ίδιες ιδέες, αλλά και με καλύτερη τεκμηρίωση γι' αυτές, μεγαλύτερη ικανότητα από εμάς για τις διαδώσουν, καλύτερη πολιτική και ιδεολογική συγκρότηση. Επίσης, το πρόγραμμά του μπορεί για κάποιους να μην είναι αρκετά φιλελεύθερο, μπορεί πολλοί να θεωρούν ότι παρεισέφρυσαν ιδεολογικοί συμβιβασμοί χάριν ιδεολογικών ή πολιτικών σκοπιμοτήτων, κάποιοι άλλοι μπορεί να το θεωρούν ακραίο ως παρούσα πολιτική πρόταση ή να διαφωνούν με τον τρόπο που προβάλλεται.

Εμείς (ως Daltons) από την πλευρά μας έχουμε να πούμε τα εξής: ζητούμε από κάθε συμπολίτη μας που ενστερνίζεται τις βασικές μας τοποθετήσεις να ψηφίσει τη Φιλελεύθερη Συμμαχία. Είναι το μόνο κόμμα που προσπαθεί ειλικρινά να προωθήσει τις θέσεις αυτές. Η στήριξή σας είναι απαραίτητη, για να πεισθούν όλοι οι φιλελεύθεροι συμπολίτες μας ότι είναι δυνατή η ανάπτυξη ενός φιλελεύθερου κινήματος στην Ελλάδα - για να στηρίξουν, στη συνέχεια, την προσπάθειά μας ακόμη και αυτοί που διαφωνούν με επιμέρους σημεία της, να ενταχθούν και να την επηρεάσουν προς την κατεύθυνση που θεωρούν σωστή. Η Φιλελεύθερη Συμμαχία δεν είναι κόμμα - ιδιοκτησία των παρόντων μελών του, φιλοδοξεί να γίνει το όχημα, διά του οποίου θα εκφράζονται οι ιδέες του συνόλου των Ελλήνων φιλελευθέρων πολιτών, όπως οι ίδιοι θα τις διατυπώνουν.

Σας ζητούμε να πιστέψετε ότι μπορεί στη χώρα μας να ιδρυθεί και να λειτουργήσει ένας φορέας φιλελεύθερων ιδεών από πρόσωπα που δεν έχουν πολιτικές εξαρτήσεις κανενός είδους, ούτε αθέμιτες υστεροβουλίες, αλλά πραγματική διάθεση να προσφέρουν και ν' αλλάξουν το δημόσιο διάλογο - και να ψηφίσετε το κόμμα μας.

Averell Dalton
William Dalton
Mama Dalton
Joe Dalton
Jack Dalton

2 comments:

Wonderfully Unpredictable said...

Θα σας προέτρεπα να διατηρήσετε το blog και μετά το πέρας των εκλογών. Ο τρόπος που παρουσιάσατε τις θέσεις της ΦΣ ήταν πολύ πιο άμεσος και κατανοητός για τον πολίτη, από το, εκ των πραγμάτων απρόσωπο και λίγο απόμακρο ύφος ενός δεδομένου προγράμματος. Καλή επιτυχία.

Υ/Α

William said...

Μα φυσικά θα το διατηρήσουμε, και αν μπορούμε θα το βελτιώσουμε και θα πυκνώσουμε τις αναρτήσεις. Θα το εγκαταλείψουμε μόνον όταν εκλείψει ο σκοπός ύπαρξής του, το οποίο δεν πιστεύουμε πως θα συμβεί σύντομα.