Tuesday, September 18, 2007

Δικομματικές και πολυκομματικές περιφέρειες;

Είμαι από τους ανθρώπους που μόλις δουν αριθμούς, τους είναι αδύνατον να μην αρχίσουν να κάνουν πράξεις. Και αυτό ακριβώς έκανα και με τα αποτελέσματα των εκλογών. Αλλά πρώτα μία μικρή εισαγωγή:

΄Εστω ότι έχουμε δύο σειρές αριθμών, όπως το βάρος και το ύψος μίας ομάδας ανθρώπων, το κατά κεφαλήν εισόδημα και το ποσοστό αναλφαβητισμού σε διάφορες χώρες, ή τα ποσοστά δύο κομμάτων στις διάφορες εκλογικές περιφέρειες. Τότε, η στατιστική μας δίνει έναν τρόπο να "βαθμολογήσουμε" την συσχέτιση μεταξύ των δύο σειρών, δηλαδή αν από τις τιμές της μίας σειράς μπορούμε να προβλέψουμε τις τιμές της άλλης. Σε αυτή τη βαθμολογία, άριστα είναι το 1 και ελάχιστος βαθμός το -1. Το 1 σημαίνει πως όταν ένας αριθμός της μίας σειράς είναι μεγάλος, τότε ο αντίστοιχος της άλλης σειράς είναι και αυτός μεγάλος (και μάλιστα η σχέση μεταξύ τους είναι γραμμική, για όσους θυμάστε τι σημαίνει). Το -1 σημαίνει πως όταν ένας αριθμός μίας σειράς είναι μεγάλος, ο αντίστοιχος αριθμός της άλλης σειράς είναι μικρός. Το 0 σημαίνει πως δεν υπάρχει καμία συσχέτιση μεταξύ των σειρών. Στα τρία παραδείγματα που αναφέρθηκαν, η βαθμολογία, η οποία ονομάζεται "συντελεστής συσχέτισης", αναμένουμε στην πρώτη περίπτωση να είναι θετικός αριθμός, στη δεύτερη αρνητικός, και την τρίτη θα την εξετάσουμε αμέσως.

Ο συντελεστής συσχέτισης μεταξύ των ποσοστών της Ν.Δ. και του ΠΑ.ΣΟ.Κ. είναι -0.38. Αυτό το μάλλον αναμενόμενο αποτέλεσμα σημαίνει πως όπου η Ν.Δ. λαμβάνει μεγάλα ποσοστά, το ΠΑ.ΣΟ.Κ. λαμβάνει μικρά και αντιστρόφως. Ο συντελεστής συσχέτισης μεταξύ των ποσοστών της Ν.Δ. και κάθε ενός από τα 5 επόμενα κόμματα είναι αρνητικός: Από -0.08 με την Δημοκρατική Αναγέννηση μέχρι -0.58 με τους Οικολόγους-Πρασίνους. Ο συντελεστής συσχέτισης μεταξύ των ποσοστών του ΠΑ.ΣΟ.Κ και κάθε ενός από τα 5 επόμενα κόμματα είναι επίσης αρνητικός: Από -0.33 με τους Οικολόγους-Πρασίνους μέχρι -0.58 με τον ΛΑ.Ο.Σ. Αυτό είναι εν μέρει αναμενόμενο, αφού όσο μεγαλύτερο ποσοστό λαμβάνει η Ν.Δ. ή το ΠΑ.ΣΟ.Κ. τόσο λιγότερο απομένει για να μοιραστούν τα υπόλοιπα κόμματα. Από την άλλη όμως, όσο μικρότερο το ποσοστό ενός κόμματος, τοσο μικρότερη επίδραση θα έπρεπε να έχει αυτό το φαινόμενο, κάτι το οποίο δεν φαίνεται να συμβαίνει. Μάλιστα, αν υπολογίσει κανείς οποιονδήποτε συντελεστή συσχέτισης μεταξύ των ποσοστών δύο εκ των Κ.Κ.Ε., ΣΥ.ΡΙΖ.Α., ΛΑ.Ο.Σ., Οικολόγων - Πρασίνων και Δημοκρατικής Αναγεννήσεως, είναι πάντοτε θετικός αριθμός: Από 0.15 μεταξύ Κ.Κ.Ε. και Δημοκρατικής Αναγεννήσεως μέχρι 0.84 μεταξύ ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και Οικολόγων - Πρασίνων. Αυτό σημαίνει πως αν μία περιφέρεια είναι καλή για ένα από τα μικρότερα κόμματα (μικρότερα εννοώ όλα πλην Ν.Δ. και ΠΑ.ΣΟ.Κ.) τότε είναι καλή και για τα υπόλοιπα. Και αν μία περιφέρεια είναι κακή για ένα από τα μικρότερα κόμματα τότε είναι κακή και για τα υπόλοιπα. Δηλαδή, όπως υπάρχουν πράσινες και γαλάζιες περιφέρειες, με τον ίδιο τρόπο υπάρχουν δικομματικές και πολυκομματικές.

Σε αυτό το σημείο όμως θα πρέπει να σας προειδοποιήσω πως η συσχέτιση δεν συνεπάγεται σχέση αιτίου-αποτελέσματος. Πράγματι, θα ήταν άτοπο να υποστηρίξει κανείς πως αν π.χ. ο ΛΑ.Ο.Σ. θέλει να αυξήσει τα ποσοστά του θα πρέπει να κάνει εκστρατεία υπέρ του Κ.Κ.Ε. Αυτό όμως που δείχνουν τα αποτελέσματα είναι πως ο δικομματισμός είναι κάτι πραγματικό και όχι ένα όνομα που δίνεται αυθαίρετα στις ψήφους των δύο μεγάλων κομμάτων.

Επειδή όμως το ιστολόγιο είναι πολιτικό και επιπλέον είμαι μέλος "μικροτέρου" κόμματος, θα πρέπει να ξεκαθαρίσω τη θέση μου σχετικά με τον δικομματισμό. Δεν θεωρώ τον δικομματισμό εγγενώς καλό ή εγγενώς κακό. Είμαι μέλος μικρού κόμματος επειδή συμβαίνει να συμφωνώ με τις θέσεις του περισσότερο από ότι συμφωνώ με τις θέσεις όλων των υπολοίπων κομματων. Στην περίπτωση που η Φιλελεύθερη Συμμαχία λάβει κάποτε ένα εκατομμύριο ψήφους (χωρίς να αλλάξουν ριζικά οι θέσεις της) θα συνεχίσω να την ψηφίζω. Επίσης, πολλά από τα μικρότερα κόμματα (τα περισσότερα δηλαδή) τα βλέπω με την ίδια ή λιγότερη συμπάθεια σε σχέση με τη συμπάθεια με την οποία βλέπω τα δύο μεγαλύτερα.

1 comment:

leazar said...

Χα!ενδιαφέρον