Thursday, March 6, 2008

Κανείς δεν θέλει τους λιθάνθρακες

Οι κάτοικοι της Καβάλας, με τη συμπαράσταση και εκπροσώπων των γειτονικών νομών, αντιδρούν στην πρόθεση της ΔΕΗ για εγκατάσταση εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, που θα βασίζεται στους λιθάνθρακες, στην περιοχή τους. Φυσικά, όλοι θέλουμε να έχουμε ηλεκτρικό ρεύμα (και θίγει την εθνική μας υπερηφάνεια, όταν το εισάγουμε από τα Σκόπια), αλλά κανείς δεν θέλει να επωμίζεται τα κόστη που κάτι τέτοιο συνεπάγεται. Και ιδίως όταν πρόκειται να εξυπηρετηθούν, κατά τον κ. Τσίπρα, τα συμφέροντα γερμανικών πολυεθνικών. Όταν, δηλαδή, τίθεται ζήτημα, αν θα κατασκευασθούν εργοστάσια για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος, όλοι επιχαίρουμε, "συμφωνούμε και επαυξάνουμε", όταν όμως τίθεται το ερώτημα: πού θα κατασκευασθούν, η απάντηση είναι: "όχι δίπλα σ' εμένα". Από την άλλη, απορρίπτουμε για ιδεολογικούς λόγους την πυρηνική ενέργεια, η οποία στο εξωτερικό προσφέρει λύσεις που επιβαρύνουν λιγότερο το περιβάλλον (αν και δεν ξέρω κατά πόσον η αυξημένη σεισμικότητα του ελληνικού χώρου θα συνεπαγόταν επιπλέον κινδύνους - αλλά στην Καλιφόρνια δεν έχουν πυρηνικά εργοστάσια;). Και, φυσικά, δεν θέλουμε ούτε ανεμόμυλους στη Σκύρο για αιολική ενέργεια, γιατί θα χαλάσει το τοπίο και, πάλι, κάποιες πολυεθνικές θα ωφεληθούν!

5 comments:

gm2263 said...

Το πρόβλημα δεν είναι τόσο με τους λιθάνθρακες όσο με την εν γένει νοοτροπία του νεο-Έλληνα.

Ο κος Τσίπρας επιμένει στο γνωστό γλωσσικό ιδίωμα της "μαχόμενης" αριστεράς και γι' αυτό ίσως σαν άλλος Δον Κιχώτης θα εκστρατεύσει κατά των ανεμόμυλων ή οτιδήποτε τέλος πάντων θα του φέρει ψήφους από τα θολά νερά που τις ψαρεύει.

Από την άλλη όμως ας δούμε λίγο ψυχραιμότερα τις αντιδράσεις και ειδημόνων σχετικά με το θέμα. Μήπως οι λιθάνθρακες είναι μια μορφή "βρώμικης" ενέργειας που όντως θα επιβαρύνει περιοχές;

Όλα αυτά χωρίς βέβαια να χρειαζόμαστε φαιδρότητες περι "απο-πυρηνικοποιημένων" ή καλύτερα "από-λιθανθρακωμένων" ζωνών από τους επαγγελμάτίες πολιτικούς θολοαριστερούς.

Φοβάμαι ότι όμως το πράγμα μπορεί να θέλει λίγο παραπάνω σκέψη...

περαστικός είμαι said...

Φρίτω με τις ανακρίβιες που διαβάζω..

Δηλαδή το πρόβλημα νομίζεται πως είναι ποιος θα έχει τον έλεγχο του λιθάνθρακα; Αν θα 'ναι δημόσια ή ιδιωτική η μόλυνση του περιβάλλοντος;

Συγνώμη, μα τέτοιες ανοησίες μόνο από το σταλινικό ΚΚΕ έχω ακούσει.

Ας δούμε προσεκτικά τι λέει ο ΣΥΡΙΖΑ..

Στην παρέμβασή του ο βουλευτής Β’ Αθήνας και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Γιάννης Δραγασάκης, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι: «Μία από τις κυρίαρχες τάσεις της εποχής μας είναι η παγκόσμια επαναχωροθέτηση των ρυπογόνων βιομηχανιών και ιδιαίτερα των μονάδων παραγωγής ενέργειας, σε χώρες με χαλαρή προστασία του περιβάλλοντος.

Στο πλαίσιο αυτό αρκετές ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, μεταξύ των οποίων και η γερμανικών συμφερόντων RWE, αναζητούν χώρες για να εγκαταστήσουν μονάδες λιθάνθρακα οι οποίες στις χώρες τους δεν είναι αποδεκτές.

Averell said...

@ περαστικός είμαι

Χαιρόμαστε για κάθε διευκρίνιση και ευχαριστούμε πάρα πολύ γι' αυτήν. Μας επισημάνατε σε τι ατοπήματα μπορούμε να περιπέσουμε, όταν δεν κάνουμε επαρκή έρευνα πριν από τη δημοσίευση κάθε ανάρτησης. Οπότε, ως προς το ποια είναι ακριβώς η στάση του ΣΥΡΙΖΑ, η παράθεσή σας έθεσε μια ακόμη πολύ σημαντική παράμετρο (πέρα από αυτό, η κατηγορία της εσκεμμένης "απαξίωσης" της ΔΕΗ για να πωληθεί σε ιδιωτικά συμφέροντα, όπως και όλων των ΔΕΚΟ, των δημοσίων πανεπιστημίων κ.λπ. είναι μόνιμη επωδός των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και η ανάγκη για ενεργειακή πολιτική που ασκείται από φορείς που ελέγχονται από το κράτος).

Ωστόσο, ακόμη δεν έχουμε ακούσει μια εναλλακτική πρόταση. Δεν θέλουμε τους λιθάνθρακες. Τι θα κάνουμε για να διασφαλίσουμε ενέργεια; Με τι θα υποκαταστήσουμε τους λιθάνθρακες; Δυστυχώς οι καθαρές μορφές ενέργειας δεν έχει ακόμη καταστεί δυνατόν, επιστημονικά, να αξιοποιούνται σε επαρκές επίπεδο. Την πυρηνική ενέργεια την απορρίπτουμε. Τι μας μένει;

περαστικός είμαι said...

Ζητώ συγνώμη, για το απότομο ύφος μου, αν σας προσέβαλα ζητώ και πάλι συγνώμη, απλά καμιά φορά χάνω τη ψυχραιμία μου μ' αυτά που ακούγονται κατα καιρούς για τον ΣΥΝ, τα οποία θα μου επιτρέψετε να πω πως πολλές φορές είναι μιας αντίστροφης μορφής δογματισμού και μιας δόσης απλοϊκών αναλύσεων, εν τέλει λαϊκισμού, αυτό για το οποίο κατακρίνουμε την αριστερά τόσο συχνά..; ε;..

Παρ΄ όλα αυτά μου κάνετε μια πολύ ωραία πάσα..

Ο αειφορικός ενεργειακός σχεδιασμός στην Ελλάδα
Μιχάλης Παπαγιαννάκης, Κυριακάτικη Αυγή, 09/03/2008

Averell said...

@ περαστικός είμαι

Οπωσδήποτε δεν προσβάλατε εμένα ή τα αδέλφια μου, αντιθέτως το σχόλιό σας ήταν πολύ χρήσιμο, ακόμη περισσότερο, καθώς συνοδευόταν από διευκρινιστική παραπομπή. Χαιρόμαστε με τέτοιες απαντήσεις, ακόμη κι αν είναι διατυπωμένες σε οξύ ύφος (που το δικό σας δεν είναι, ούτως ή άλλως), μας εξαναγκάζουν σε περισσότερη προσοχή και ανοίγουν ενδιαφέροντες διαλόγους.

Το άρθρο του κ. Παπαγιαννάκη (ο οποίος μας είναι ιδιαιτέρως συμπαθής) παρουσιάζει ενδιαφέρον, θα ήθελα να ασχοληθούμε με κάποια ζητήματα που θίγει ακόμη εκτενέστερα, σε ιδιαίτερη ανάρτηση - διότι ακόμη κι εάν εφαροσθούν όλες οι προτάσεις που περιλαμβάνει, αμφιβάλλω εάν θα έχουμε την ενεργειακή κάλυψη που χρειαζόμαστε (έστω και μειωμένη). Δεν γράφω περισσότερα, επιφυλασσόμενος για το (προσεχές) μέλλον.