Monday, March 31, 2008

Ο Νίκος Δήμου για το ασφαλιστικό

Άργησε, αλλά έγραψε - και έγραψε!

5 comments:

Τατιάνα Ραπακούλια said...

Ωραία τα λέει ο κύριος Δήμου, χαριτωμένα όπως πάντα. Ας τα πει και στους αλβανούς που δουλεύουν οικοδομή ανασφάλιστοι, να χαρούν που έχουν τη δυνατότητα να επενδύσουν ελεύθερα τα χρήματά τους.
Να εξηγούμαι: κι εγώ θα προτιμούσα να έχω ελευθερία διαχείρισης, ελεύθερη επαγγελματίας είμαι και μου τα τρώει το ΤΕΒΕ. Αλλά αναγνωρίζω και την ανάγκη εξασφάλισης των εργαζόμενων από ασυνείδητους εργοδότες. Τα όσα έχουν γραφτεί κατά καιρούς σε αυτό το ιστολόγιο περί ασφαλιστικού με καλύπτουν πλήρως.

Averell said...

@ αόρατη μελάνη

Με την παρατήρησή σας αυτή ανοίγετε ένα άλλο μεγάλο θέμα - την ευθύνη καταβολής των εισφορών όσων απασχολούνται ως μισθωτοί. Αυτό, σε σχέση με τα πιο βασικά ζητήματα που συζητήσαμε, είναι σχετικώς δευτερεύον, αλλά υπόσχομαι να το ανοίξω προσεχώς. Ευχαριστώ και για τα καλά σας λόγια για τα κείμενα του ιστολογίου.

Anonymous said...

και εγω αν ειχα πλουσιο μπαμπα οπως ο Νικολακης ο Δημου, δεν θα ασφαλιζομουν. Κατα τα αλλα γνωστες Νικο Δημιες ανοησιες. Το συστημα της κοινωνικης ασφαλισης δουλευει μονο οταν ειναι υποχρεωτικη. Θεωρω λογικο να ανοιχθει συζητηση για κεφαλαιοποιητικο συστημα, αλλα με αναλογιστικες μελετες και εξοδα μεταβασης.
Οχι σε 5 αραδες οπως ο Νικολακης

Averell said...

@ martingale

Ευχαριστώ για το σχόλιό σας. Επιτρέψτε μου, σας παρακαλώ, και κάποιες επισημάνσεις:

Ο κ. Δήμου, σύμφωνα με τα γραφόμενά του τουλάχιστον (που δεν έχω λόγο να αμφισβητήσω), δεν έκανε την επιχείρησή του με τα χρήματα του πατέρα του. Αλλά αν ήταν έτσι, θα είχε κίνητρο να ασφαλίζεται, καθώς τα χρήματα του πατέρα του δεν θα του εξασφάλιζαν το μέλλον 35 χρόνια μετά. Εν πάση περιπτώσει, η άποψή του για το ασφαλιστικό δεν μπορεί να κρίνεται βάσει των προσωπικών του οικονομικών συνθηκών (αν και η αναφορά σας επικεντρώνεται, αν κατάλαβα καλά,περισσότερο στο επίτευγμά του να μην πληρώνει ασφαλιστικές εισφορές στο ΤΕΒΕ). Νομίζω όμως ότι συνοψίζει πολύ καλά την κατάσταση του ισχύοντος ασφαλιστικού συστήματος με το εξής: "Μία ζωή πληρώνεις και εσύ και ο εργοδότης σου ένα κάρο λεφτά, που μόνο στην ασφάλιση και την περίθαλψη δεν πάνε. Γίνονται μισθοί κηφήνων, έξοδα γραφειοκρατίας, μίζες και δομημένα ομόλογα." Επίσης, δεν συμφωνείτε ότι, εάν ο κάθε ασφαλισμένος αντί να καταβάλλει (είτε ο ίδιος, είτε ο εργοδότης του) εισφορές στα ταμεία, κάλυπτε με τα αντίστοιχα ποσά ατομικά ασφαλιστικά προγράμματα, θα είχε πολύ καλύτερες ιατροφαρμακευτικές και συνταξιοδοτικές παροχές, όπως γράφει ότι έχει ο κ. Δήμου;

Συμφωνώ μαζί σας ότι ένα σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, όπως το γνωρίζουμε σήμερα, δεν μπορεί να λειτουργήσει, αν δεν είναι υποχρεωτικό. Ακόμη και στο κεφαλαιποιητικό σύστημα, η συμμετοχή μεγάλου αριθμού ασφαλισμένων και η συγκέντρωση μεγάλου αριθμού εισφορών (μολονότι πιστώνονται σε ατομικούς λογαριασμούς) αποτελούν προϋπόθεση για αποδόσεις, οι οποίες στο μέλλον θα διασφαλίζουν υψηλές συντάξεις για τους δικαιούχους. Είναι πολύ ενδιαφέρον ότι εσείς και η αόρατη μελάνη παρουσιάσατε τις δύο διαφορετικές όψεις της υποχρεωτικότητας της συμμετοχής στο σύστημα: από τη μία, να διασφαλίζουν οι μισθωτοί ότι εντάσσονται στο σύστημα, μέσω της καταβολής εργοδοτικών εισφορών - από την άλλη, να διασφαλίζεται ροή εισφορών, ώστε στο μεν διανεμητικό σύστημα να μπορούν να χορηγούνται συντάξεις, στο δε κεφαλαιοποιητικό να επιτυγχάνονται και υψηλές αποδόσεις.

Κάτι τέτοιο όμως δεν είναι απαραίτητο να ισχύει, εάν αποσυνδέσουμε εντελώς τις συντάξεις από εισφορές και τις αναλάβει ο γενικός προϋπολογισμός, αν δηλαδή χρηματοδοτούμε τις συντάξεις από τη φορολογία (πράγμα που προτείνουμε να γίνει για μέρος της σύνταξης, παράλληλα με το κεφαλαιοποιητικό σύστημα, που θα διασφαλίζει το βασικό κορμό της). Και θέλω να τονίσω ότι σήμερα τα όρια μεταξύ εισφορών και φορολογίας είναι περισσότερο θολά, παρά ποτέ: οι εισφορές δεν έχουν ανταποδοτικότητα, τα ταμεία στηρίζονται και στην κρατική χρηματοδότηση (γενική φορολογία), οι εισφορές (μέσω ΛΑΦΚΑ ή άλλων μηχανισμών) αξιοποιούνται, σε διαρκώς αυξανόμενο ποσοστό, για την κάλυψη αναγκών και άλλων ταμείων κ.λπ.

zerocool said...

Ο Νίκος Δήμου χαίρει της εκτίμησής μου, όμως στο συγκεκριμένο θέμα κρίνει εξ ιδίων.