Sunday, March 30, 2008

Ιερή ολυμπιακή φλόγα και μορφές σύγχρονου παγανισμού

Μια ανακοίνωση δημοσιογράφων για την αποσιώπηση, εκ μέρους της κρατικής τηλεόρασης, της διαμαρτυρίας κατά τη διάρκεια της "τελετής αφής της ολυμπιακής φλόγας" για την καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Θιβέτ, αποσιωπήθηκε η ίδια από τα ΜΜΕ και ήλθε στο φως από την Ελευθεροτυπία και το blog του e-rooster. Μπορεί να έχει κανείς αντιρρήσεις για τη μορφή της διαμαρτυρίας, σε κάθε περίπτωση όμως είναι απαράδεκτη η απόκρυψή της. Αλλά, αναφορικά με τη διαμαρτυρία καθ' εαυτήν, πολλοί εξανέστησαν που χρησιμοποιήθηκε η "ιερή τελετή" της αφής της "ολυμπιακής φλόγας" ως αφορμή για ακτιβισμό. Οι όποιες δικές μου αντιρρήσεις αφορούν την καταπάτηση περιουσιακών δικαιωμάτων του Δημοσίου από τον ακτιβισμό αυτό, στο βαθμό που τέτοια καταπάτηση υπήρξε. Αυτό όμως που αγγίζει τα όρια του αστείου είναι η απόδοση στην ολυμπιακή φλόγα τιμών σχεδόν θεϊκών. Μου θυμίζει το "Άγιον Φως" που έρχεται από τα Ιεροσόλυμα κάθε Πάσχα, στο οποίο (ναι, στο φως!) γίνεται υποδοχή με τιμές αρχηγού κράτους. Κατεβαίνει το φως από το αεροπλάνο στην Αθήνα και τιμητικά αγήματα κάνουν "παρουσιάστε!"! Και όταν διαβάζω ή ακούω ότι "η ολυμπιακή φλόγα θα ταξιδέψει εκεί" ή "θα παραμείνει/ θα διανυκτερεύσει (!) στην τάδε ή δείνα πόλη" κάπου αρχίζω να νομίζω ότι ξεφύγαμε. Μπορώ να δεχθώ ένα συμβολισμό, μια "ενσωμάτωση" για λόγους καθαρά συμβολικούς των αξιών και ιδεωδών που συγκροτούν, υποτίθεται, το ολυμπιακό πνεύμα - και σχετικές εκδηλώσεις, εορτασμούς των ιδανικών αυτών, ή στο κάτω-κάτω το "χαβαλέ" που προκαλείται από τη "διέλευση" της ολυμπιακής φλόγας. Αλλά η απόσταση ανάμεσα σ' αυτά και τον εξανθρωπισμό ή ακόμη και τη θεοποίηση της ολυμπιακής φλόγας είναι πολύ μεγάλη - και η ιερή αγανάκτηση για τους "βλάσφημους" που, υποτίθεται, μόλυναν την ιερή τελετή με την παρουσία τους, ξεπερνά πολλά όρια. Στους ιερούς αγανακτισμένους αφιερώνουμε το παρακάτω απόσπασμα, στο οποίο αποδίδεται η τιμωρία που πρέπει στους βλάσφημους:



(από την ταινία Monty Python's Life of Brian)

1 comment:

Alexandros said...

Ακόμα και ως χαβαλές ή συμβολισμός το θέαμα των "ιερειών" να κάνουν επικλήσεις στον Δία να ανάψει τη φλόγα μου φαίνεται όχι μόνο απίστευτα γελοίο αλλά ακόμη περισσότερο κακόγουστο. Μια χωρίς έμπνευση, πρόχειρη και ανόητη τουριστική ατραξιόν επιπέδου "συρτάκι, σουβλάκι και μουζάκα".

Δηλαδή τι συμβολίζουν οι επικλήσεις στον Δία; Και μη μου πείτε ότι έτσι "αναβιώνουμε" τους αρχαίους ολυμπιακούς, γιατί θα σας απαντήσω ότι κάνουμε μισή δουλειά και πρέπει για να ολοκληρώσουμε την "αναβίωση" να καταργήσουμε τα σύγχρονα αθλήματα, να απαγορεύσουμε στις γυναίκες να παρακολουθούν τους αγώνες, να έχουμε τους αθλητές να αγωνίζονται γυμνοί, να γκρεμίζουμε τείχη για τους νικητές και άλλα πολλά.

Δεν ξέρω αν είναι σύγχρονος παγανισμός κάτι τέτοια καμώματα, όμως σίγουρα είναι μέρος του πανηγυρτζίδικου ρεπερτορίου που τόσο έχουν ανάγκη οι Έλληνες. Αναπόσπαστο μέρος του οποίου είναι και η υποδοχή του "Αγίου Φωτός".