Thursday, March 6, 2008

Ποια μεταρρύθμιση έχει ανάγκη το ασφαλιστικό σύστημα;

Ο Πρωθυπουργός είπε, με το γνωστό πομπώδες ύφος του, ότι αναλαβάνει το πολιτικό κόστος της μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού συστήματος. Έσπευσε, βέβαια, να προσθέσει ότι οι αλλαγές θα είναι "ήπιες και μετριοπαθείς", λες και ένα σύστημα που απειλείται με άμεση κατάρρευση θα σωθεί με "ήπιες και μετριοπαθείς" μεταρρυθμίσεις - δηλαδή κάποια μείωση των εξόδων διά της ενοποιήσεως ταμείων, κάποια αύξηση των ετών για τη συνταξιοδότηση, κάποια μείωση των συντάξεων (και αυτά από την κυβέρνηση που προέκρινε, ως λύση για την ανεργία στη Νάουσα, την πρόωρη συνταξιοδότηση των εργαζομένων στην τοπική κλωστοϋφαντουργία!) - χωρίς να αντιμετωπίζεται το βασικό πρόβλημα του ασφαλιστικού συστήματος: όλο και λιγότεροι εργάζονται και με τις εισφορές τους τρέφουν όλο και περισσότερους και, δεδομένης της αύξησης του προσδοκίμου ορίου ζωής, για όλο και μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Οι "ήπιες και μετριοπαθείς" δήθεν μεταρρυθμίσεις, που με περισσή λεβεντιά αναγγέλλονται, το πολύ-πολύ να αποτελέσουν μια σύντομη ενίσχυση του συστήματος, ενώ η θεμελιώδης δομή του θα παραμείνει η ίδια. Θα μου πείτε, εδώ η αντιπολίτευση αντιδρά ακόμη και σ' αυτά, έχοντας βρει το χρυσό χάπι της "πάταξης της εισφοροδιαφυγής" ως πανάκειας (μαζί με τα χρήματα που οφείλει στα ασφαλιστικά ταμεία το Δημόσιο - δηλαδή θα πληρώνουμε παραπάνω φόρους, για να ενισχύουμε τις εισφορές μας!). Έστω, όμως, μακάρι να δούμε έναν στοιχειώδη εξορθολογισμό του συστήματος, με περικοπή των πρόωρων συντάξεων (δυστυχώς για ενοποίηση των ορίων ηλικίας μεταξύ ανδρών και γυναικών, ούτε λόγος). Όσο κι αν έχουμε "κοινωνικές ευαισθησίες", δεν μπορεί να ζήσει ένα σύστημα, στο οποίο κάποιος δίνει εισφορές για 15-20 χρόνια και παίρνει σύνταξη για 40 - από την άλλη, θα μου πείτε, ας δώσει περισσότερες εισφορές το κεφάλαιο! Και δεν πειράζει που αυτό θα μειώσει ακόμη περισσότερο τις ιδιωτικές επενδύσεις στη χώρα μας, θα καθαρίσει πάλι το Δημόσιο! Δυστυχώς, η μετάβαση σε ένα κεφαλαιοποιητικό σύστημα, που είναι γεγονός ήδη σε αρκετές χώρες του εξωτερικού, ούτε καν που συζητείται στην Ελλάδα. Παραμένουμε, έτσι, με ένα δυσλειτουργικό και καταρρέον αναδιανεμητικό ασφαλιστικό σύστημα, το οποίο, προς δόξαν των κοινωνικώς ευαισθήτων, σε λίγα χρόνια δεν θα μπορεί να δίνει συντάξεις σε κανένα!

5 comments:

Averell said...

Δείτε και αυτό το ενδιαφέρον post, καθώς και τις αντιδράσεις που προκαλεί - η κενή συνθηματολογία (στα σχόλια) ως απάντηση σε μια σοβαρή πρόταση (του post).

S G said...

ριξτε μια ματια και εδω για το ασφαλιστικο

παντως τα μετρα της κυβερνησης πανε προς την σωστη κατευθυνση

Averell said...

@ s g

Ευχαριστώ για την παραπομπή, πολύ ενδιαφέρουσα ανάρτηση και (ευχάριστη έκπληξη!) πολύ συγκροτημένα, ως επί το πλείστον, σχόλια. Τα μέτρα πάνε προς τη σωστή κατεύθυνση, με την έννοια ότι εκλογικεύουν κάπως το διανεμητικό σύστημα. Ωστόσο, ακόμη και στο πλαίσιο αυτό, είναι άτολμα. Και, φυσικά, το σύστημα μάλλον χρειάζεται ανατροπή.

Από τα σχόλια στην ανάρτησή σας ένα μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση:

"Δηλαδή, αν εκ των πραγμάτων οι συντάξεις που θα πάρουμε εγώ, εσύ και ο κάθε 30άρης θα είναι μικρότερες από αυτές που δίνονται σήμερα και θα πρέπει να τις πάρουμε και στα 70 μας, να μην έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε το κουμάντο μας ιδιωτικά για να συνταξιοδοτηθούμε νωρίτερα;" (σχόλιο της Μαίρης Παναγιωταρά) - νομίζω ότι συμπυκνώνει με πολύ σαφή τρόπο τον προβληματισμό για το ασφαλιστικό.

S G said...

ναι ηταν ωραιο αυτο το σχολιο οπως και αρκετα αλλα. Ξερεις ρε γμτ ποιο ειναι το προβλημα? Οτι προσπαθω να κανω διαλογο με καποιον που ειναι κατα της μεταρρυθμισης και ειναι αδυνατο, πραγματικα αδυνατο.

Εχω γραψει κειμενα, εχω ψαξει σε διαφορα μπλογκ, δεν εχω βρει ενα ατομο (εκτος απο τον Ταλω μαλλον) που να μπορει να αρθρωσει συνεκτικο λογο. Ξερεις ποιος ειναι το εντυπωσιακο?

Οτι ΚΑΙ ΠΑΛΙ, ενω δεν μπορουν να υπερασπιστουν τις θεσεις τους σε πολιτισμενο διαλογο, ειναι ετοιμοι να κατεβουν στους δρομους για να τις φωναξουν!

Averell said...

 @ s g

Μα, πραγματικά, έχετε δίκαιο, συγκρίνετε τα σχόλια στην ανάρτηση της g700 με αυτά στη δική σας!

Δεν ισχυριζόμαστε ότι κατέχουμε την απόλυτη αλήθεια ή ότι είμαστε οι άριστοι συνομιλητές. Υποστηρίζουμε όμως μια συγκεκριμένη θέση για το ασφαλιστικό σύστημα, η οποία στηρίζεται σε απλούς μαθηματικούς υπολογισμούς. Δεν ξέρω πώς μπορεί ακόμη κάποιος να υποστηρίζει ότι το διανεμητικό σύστημα στην Ελλάδα είναι μεσοπρόθεσμα βιώσιμο. Από την άλλη, τα ασφαλιστικά ταμεία, όπως επισημαίνετε κι εσείς, είναι πολύ φειδωλά στην παροχή στοιχείων (και πολλά, όπως το ΙΚΑ, δεν έχουν στοιχεία ούτε τα ίδια - το ΙΚΑ δεν ξέρει αυτή τη στιγμή πόσους ασφαλισμένους και πόσους συνταξιούχους έχει!). Έτσι, κι εμείς κάνουμε τους υπολογισμούς μας με ελλιπή στοιχεία - ωστόσο, έχουμε κάποια πραγματική βάση. Και οι υπολογισμοί μας αυτοί οδηγούν σε υπολογισμούς των σχολιαστών της g700, ότι οι αποδοχές μας είναι 1700 ή 2700 ή 3700 ευρώ το μήνα.