Monday, March 10, 2008

Ποιος αποφασίζει για την Ευρωπαϊκή Ένωση;

Ήδη στη Μεγάλη Βρετανία το υπεσχημένο δημοψήφισμα για τη Συνθήκη για το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα (η Συνθήκη της Λισσαβώνας περιέχει περίπου τις ίδιες διατάξεις) δεν θα διεξαχθεί. Στις περισσότερες χώρες, μετά τις αρνητικές ψήφους της Γαλλίας και της Ολλανδίας, οι κυβερνήσεις αποφάσισαν να αποφύγουν τα δημοψηφίσματα και να καταφύγουν στην επικύρωση της Συνθήκης από τα αντίστοιχα εθνικά κοινοβούλια. Έλλειμμα δημοκρατίας είπατε; Δεν το γράφω αυτό υποστηρίζοντας ότι το δημοψήφισμα είναι η αποκλειστική μέθοδος κύρωσης μιας συνθήκης - εξ άλλου, αντιπροσωπευτική δημοκρατία έχουμε. Αλλά η αλλαγή στάσεως διαφόρων κρατών, αρχικά η προσπάθεια για απ' ευθείας νομιμοποίηση και, μετά την απόρριψη, η καταφυγή στα κοινοβούλια, δεν μου πολυ-αρέσει. Δίνει τροφή σε όσους πιστεύουν ότι η Ευρώπη κυβερνάται πλέον από μια ελιτίστικη γραφειοκρατία που βρίσκεται στις Βρυξέλλες και επιβάλλει τη θέλησή της στις εθνικές κυβερνήσεις.

Υπάρχει ένας αδικαιολόγητος φόβος για το ευρωπαϊκό εγχείρημα. Ο φόβος αυτός οφείλεται στην έλλειψη της παραμικρής ουσιαστικής προσπάθειας, τουλάχιστον στη χώρα μας, για ενημέρωση των πολιτών ως προς τις αρμοδιότητες των ευρωπαϊκών οργάνων και την επιρροή που έχει η Ευρωπαϊκή Ένωση στην καθημερινή μας ζωή. Εδώ, στις ευρω-εκλογές η συζήτηση γίνεται πάντοτε βάσει της εσωτερικής ατζέντας. Γι' αυτό και η σχετική συζήτηση πρέπει να ανοίξει.

1 comment:

Antonios Politakis said...

Οι LIbDem εχουν ξεκινίσει πολιτική καμπάνια για να πάει η συνθήκη σε δημοψήφισμα, βασιζόμενοι στα ίδια επιχειρήματα με σένα. Μια χάρτα που επηρεάζει τόσο πολύ την εθνική κυριαρχία και το πλαίσιο παραγωγής δίκαιου δεν μπορεί παρά να εγκρίνεται μόνο απο τον λαό